Vakok, gyengénlátók számára

Ingatlanvásárlás hírek, cikkek

Mire figyeljünk új építésű ház vásárlása esetén?
Mire figyeljünk új építésű ház vásárlása esetén?

2022. január 31.

Egy új építésű lakás vásárlásának menete némileg eltér attól az esettől, amikor használt ingatlant veszünk: ilyenkor felmerülnek olyan plusz teendőink, amelyek megkerülhetetlenek a sikeres adásvétel létrejöttéhez. Ilyen például az építtető referenciáinak ellenőrzése, a hitellel kapcsolatos ügyintézés sajátosságainak megismerése vagy a tehermentesítés feltételeinek ellenőrzése. Ezekkel jó, ha tisztában vagyunk, és pontosan tudjuk, hogyan zajlik majd a lakásvásárlás, így megkímélhetjük magunkat a bizonytalansággal járó stressztől. Nézzük, mit kell tudni új építésű ház vásárlása esetén, és mire kell különösen figyelni ilyenkor!

Tovább

Így működik a hitellel terhelt ingatlan vásárlása
Így működik a hitellel terhelt ingatlan vásárlása

2022. január 4.

Ha lakásvásárlást tervezünk, számolnunk kell azzal, hogy a választott ingatlan nem tehermentes, hanem valamilyen banki hitellel terhelt. Sokan megijedhetnek ettől, azonban ez nem jelenti azt, hogy az ingatlant nem vehetjük meg, csupán némileg hosszabb ügyintézésre kell számítanunk. A lakás vagy ház kifizetésének menetét ugyanis jelentősen befolyásolja, ha hitellel terhelt ingatlant vásárolnánk, illetve az sem elhanyagolható tényező, hogy vevőként hitelből kívánjuk-e ezt finanszírozni. Vajon melyek az eladó kötelezettségei, és mire kell figyelnie a vevőnek ilyen helyzetben? Cikkünkből kiderül!

Tovább

Lakás foglaló vagy előleg: mi a különbség?
Lakás foglaló vagy előleg: mi a különbség?

2022. január 4.

Az ingatlanvásárlás nem egyszerű folyamat, ám fontos, hogy tisztában legyünk az egyes fogalmakkal annak érdekében, hogy a lehető legfelkészültebben vághassunk bele. Sok múlhat például azon, ha nem tudjuk, mi a különbség a foglaló és az előleg között, ugyanis más jogaink és kötelezettségeink vannak, amikor foglalót, és megint más, amikor előleget fizetünk. Vajon vevőként milyen esetekben veszíthetjük el a foglalót, és ez a vételárnak általában mekkora része? Ebben nyújt segítséget cikkünk is – nézzük, mit kell tudni a lakás foglalóról, és miben tér el ettől az előleg!

Tovább

1