Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. január 31.

Mire figyeljünk új építésű ház vásárlása esetén?

Egy új építésű lakás vásárlásának menete némileg eltér attól az esettől, amikor használt ingatlant veszünk: ilyenkor felmerülnek olyan plusz teendőink, amelyek megkerülhetetlenek a sikeres adásvétel létrejöttéhez. Ilyen például az építtető referenciáinak ellenőrzése, a hitellel kapcsolatos ügyintézés sajátosságainak megismerése vagy a tehermentesítés feltételeinek ellenőrzése. Ezekkel jó, ha tisztában vagyunk, és pontosan tudjuk, hogyan zajlik majd a lakásvásárlás, így megkímélhetjük magunkat a bizonytalansággal járó stressztől. Nézzük, mit kell tudni új építésű ház vásárlása esetén, és mire kell különösen figyelni ilyenkor!

Új építésű lakás vásárlásának menete: az első lépés

Egy új építésű lakás vásárlásának menete azzal a lépéssel kezdődik, hogy információkat gyűjtünk az építtetőről. Nem mindegy, hogy milyen cég felelős új otthonunk megépítéséért, ezért lakásvásárlás előtt nagyon ajánlott megbizonyosodni arról, hogy egy olyan stabil céggel szerződünk, aki hiteles referenciákkal is rendelkezik. Nagyobb kockázattal jár, ha a céget kifejezetten az adott építési projektre alapították, ezért inkább válasszunk olyan építtetőt, aki már több éves ingatlanpiaci tapasztalattal rendelkezik. Olvassunk utána a tulajdonosoknak, nézzük meg, mit írnak a cégről az ügyfelek, illetve keressünk képeket korábbi munkákról. Így kisebb valószínűséggel érhet minket olyan kellemetlen meglepetés, mint például a cég becsődölése az építkezés befejezése előtt, vagy a nem megfelelő minőségű alapanyagok használata miatt felmerülő problémák.

Ezekről tájékozódjunk, mielőtt döntenénk

Főleg társasházi lakások esetén igaz, hogy nem minden esetben van beleszólásunk például a szobák elrendezésébe, ugyanis ezt sokszor már a tervrajzok engedélyeztetésénél rögzíteni kell, és ezen később egyedi igényeink szerint nem változtathatunk. Tehát mielőtt kiválasztjuk álomotthonunkat, járjunk utána, hogy az adott lakásépítési projekt keretein belül mibe lesz vevőként beleszólásunk, és mi az, ami adott. Szintén társasházaknál lényeges szempont, hogy melyek azok az extra szolgáltatások, amelyeket költözés után igénybe vehetünk majd: ilyen lehet például egy konditerem vagy egy játszótér. Ezen kívül nem elhanyagolható, hogy a konyhai berendezés és a szaniterek beszerelését tartalmazza-e az ingatlan vételára, vagy ezeket csak felár ellenében igényelhetjük. Ha az utóbbi eset áll fenn, az nagy mértékben növeli majd a teljes kifizetett összeget, így ezt jó, ha előre tisztázzuk. Legyünk tisztában azzal is, hogy a kivitelező milyen garanciákat vállal az alapterületre vagy az ingatlan külső megjelenésére, ugyanis ezek miatt később nem nyújthatunk be panaszt, ha a feltételek egyértelműen szerepeltek az adásvételi szerződésben. A döntést segítheti az is, ha utánajárunk, vajon a jövőben milyen építkezési és közúttal kapcsolatos projektek várhatók a környéken – nem biztos, hogy szívesen költöznénk olyan helyre, ahol az ablakunk elé felhúznak majd egy újabb épületet, vagy egy forgalmas utat terveznek a lakás mellé.

A ház bejárása szakemberrel

Ha használt lakást vagy házat vásárolunk, egyértelmű, hogy lehetnek olyan hibái, amelyeket laikusként nem feltétlenül veszünk észre. Nincs ez másként az új építésű ingatlanoknál sem: itt is érdemes szakember segítségét kérni az épület műszaki ellenőrzésére és az esetleges hibák feltárására. Ha az első bejárásnál az épület még félkész állapotban van, és a szakember felfedez egy hibát, ez az építkezés során még javítható, viszont emiatt fontos egy ismételt ellenőrzés a birtokbaadásnál. Ilyenkor újabb hibák is felmerülhetnek, amelyek az első alkalommal még nem voltak láthatók, így a többszöri alkalommal történő szakértői átvizsgálás elengedhetetlen lépés új építésű ingatlan vásárlásánál.

Tehermentes-e az ingatlan?

Felmerülhet a kérdés, hogy jogi szempontból mire figyeljünk új építésű ház vásárlásakor. Az ingatlanvásárláshoz mindenképp saját ügyvéd segítségét kell igénybe vennünk, aki felülvizsgálja az adásvétel során keletkező dokumentumokat. Az új lakások kivitelezését gyakran nem az eladó, hanem egy külsős cég vagy bank finanszírozza, aki az ingatlanra biztosítékként jelzálogjogot jegyeztet be. Az eladónak kötelessége gondoskodni arról, hogy a vevő tehermentes ingatlant vehessen át, ezért fontos, hogy az adásvételi szerződésben egyértelműen szerepeljenek a tehermentesítésre vonatkozó feltételek – ezt a saját ügyvédünkkel mindenképp ellenőrizzük. A teljes vételár kifizetését követően a friss tulajdoni lapon már nem szerepelhetnek az ingatlanra bejegyzett terhek, ekkorra már meg kell történnie a tehermentesítésnek az eladó részéről.

Fizetési határidők és az új építésű lakás ÁFÁ-ja

Ha új építésű házat vásárolnánk, általában az építés ütemének megfelelően történik a fizetés – meghatározott műszaki készültséghez kötik az egyes részletek megfizetését. Az adásvételi szerződés vagy az előszerződés aláírásakor foglalót is kell fizetnünk, ami később a vételár részét képezi majd. Az új építésű lakások ÁFÁ-ja 2021-ben ismét 5%-ra csökkent, ami azokra az ingatlanokra vonatkozik, amelyeknek építési engedélyét legkésőbb 2022.12.31-ig véglegesítik. Ezt azok vehetik igénybe, akik új építésű ingatlant vásárolnak vagy saját telken kivitelezővel építkeznek, tehát ha kivitelező megbízása nélkül építenénk meg a házunkat, 27%-os ÁFÁ-val kell számolnunk. Ha kivitelezővel építkezünk, de az építőanyagot mi vásároljuk meg, a munkadíjra ugyanúgy 5%-os ÁFÁ-t kell fizetnünk, azonban az anyagköltség 27%-os ÁFÁ-val terhelt. Jó hír, hogy lehetőségünk van az ÁFA visszaigénylésére, azonban ez bizonyos feltételekhez kötött:

  1. Ha a kivitelező szerzi be az anyagot, és CSOK-ot veszünk igénybe, visszaigényelhetjük a munkadíjra és anyagköltségre vonatkozó 5%-os ÁFA teljes összegét.
  2. Ha mi vesszük meg az alapanyagot 27%-os ÁFÁ-val, ezt CSOK igénybevétele nélkül is visszaigényelhetjük, ám maximum 5 millió forintos összeghatárig.

Jól látható, hogy nem kis összegekről van szó, ezért a visszaigénylés nagy segítség lehet, azonban fontos, hogy mindent számításba véve megfontolt döntést hozzunk.

Erre figyeljünk, ha hitelből finanszíroznánk a lakásvásárlást

Egyes hitelintézetek olyan dokumentumok meglétéhez kötik a hitelfolyósítást, amelyek csak az építkezés későbbi stádiumaiban állnak rendelkezésre. Ha hitelt vennénk fel az ingatlanvásárláshoz, tudnunk kell, hogy a bank meg tud-e felelni a szerződésben foglalt fizetési ütemezésnek, ugyanis amennyiben nem tudja teljesíteni a megadott határidőkre a folyósítást, másik bankot kell választanunk. Jellemző az is, hogy csak azután kaphatjuk meg a lakáshitelt, amikor már az önerőnk teljes összegét kifizettük a kivitelezőnek, tehát amennyiben más támogatásokat vagy kölcsönöket is igénybe vennénk a lakásvásárláshoz, ezekről hamarabb kell gondoskodnunk.

Számoljunk csúszással!

Ha új építésű lakást vagy házat vásárolnánk, sajnos általában számolnunk kell azzal, hogy a beköltözés eredetileg tervezett időpontja csúszni fog – ennek az oka lehet az építőanyag beszerzésének csúszása, illetve a munkaerőhiány is. Ezt mindenképp számításba kell vennünk, amikor megtervezzük, hogy mikor fogunk kiköltözni korábbi otthonunkból, ugyanis előfordulhat, hogy a bérleti szerződést már felmondjuk, de az új lakásba ilyenkor még nem tudunk beköltözni. Gondoskodjunk arról, hogy a köztes időszakban legyen hol laknunk, vagy csak akkor mondjuk fel a szerződést, amikor az új lakás már költözhető. A csúszás anyagi terheket is róhat ránk, ugyanis az esetleges bérleti díj mellett több esetben már el kell kezdenünk törleszteni a felvett hitelrészleteket is – jóllehet, ez a helyzet csak néhány hónapig áll fenn, mégis fel kell készülnünk rá, ugyanis jelentősen megterhelheti a családi kasszát.

A folyamat lezárásaként kössünk lakásbiztosítást!

Nincs jobb érzés annál, mint amikor beköltözhetünk saját otthonunkba, azonban csak akkor dőlhetünk hátra, ha megfelelő védelmet teremtünk neki: az új építésű ház vásárlásának menete is a lakásbiztosítás megkötésével zárul. A Netrisk.hu-n egyszerűen összehasonlíthatunk több lakásbiztosítási ajánlatot , így olyat választhatunk, amelyre új otthonunknak igazán szüksége van – kiegészítő fedezetekkel személyre és ingatlanra szabhatjuk a biztosítási védelmet. Ha hitel igénybevételével vásárolunk lakást, a lakásbiztosítás megkötése kötelező, de jó hír, hogy ilyenkor is válogathatunk a Netrisk.hu partnereinek ajánlatai közül, és az összehasonlítással igazán megfontolt döntést hozhatunk. Ilyen esetben tudnunk kell, hogy a bank milyen feltételeket szab meg a lakásbiztosításra vonatkozóan, és ezt figyelembe véve kell választanunk, illetve jeleznünk kell, hogy a biztosításkötéshez szükséges-e úgynevezett zálogkötelezetti nyilatkozat. Ezt akkor kell benyújtanunk a biztosítónak, ha jelzáloghitelből finanszírozzuk a lakásvásárlást, és ennek tényét már a kalkuláció folyamán fel kell tüntetnünk a zálogkötelezetti nyilatkozatra vonatkozó kérdés melletti négyzet bepipálásával. Ne feledjük: váratlan események bármikor történhetnek, így érdemes ezekre előre gondolni, hogy baj esetén az anyagiak miatt ne fájjon a fejünk.

Oszd meg másokkal