Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. január 4.

Így működik a hitellel terhelt ingatlan vásárlása

Ha lakásvásárlást tervezünk, számolnunk kell azzal, hogy a választott ingatlan nem tehermentes, hanem valamilyen banki hitellel terhelt. Sokan megijedhetnek ettől, azonban ez nem jelenti azt, hogy az ingatlant nem vehetjük meg, csupán némileg hosszabb ügyintézésre kell számítanunk. A lakás vagy ház kifizetésének menetét ugyanis jelentősen befolyásolja, ha hitellel terhelt ingatlant vásárolnánk, illetve az sem elhanyagolható tényező, hogy vevőként hitelből kívánjuk-e ezt finanszírozni. Vajon melyek az eladó kötelezettségei, és mire kell figyelnie a vevőnek ilyen helyzetben? Cikkünkből kiderül!

Hitellel terhelt ingatlan vásárlása – lehetséges ez?

Ha hitellel terhelt ingatlant vásárolnánk, nem kell megijednünk: ez lehetséges, ám jó, ha tudjuk, mi ennek a pontos menete. Ha a megvásárolni kívánt ingatlan hitellel terhelt, az egyben azt is jelentheti, hogy úgynevezett jelzálogjog van bejegyezve rá. Annak érdekében, hogy a tulajdonosváltás megvalósulhasson, az eladónak rendeznie kell a tartozást és ezzel együtt az esetlegesen fennálló jelzálogjogot töröltetni. Az eladó feladata, hogy beszerezzen egy igazolást a tartozás mértékéről, ugyanis ennek függvényében alakulhat a további ügyintézés. Amennyiben az eladó maga fogja rendezni a tartozást – akár saját forrásból, akár a vevő által fizetett foglaló vagy előleg összegéből –, úgy vevőként nincs ezzel kapcsolatos teendőnk. Gyakran előfordul azonban, hogy a foglaló nem fedezi az eladó tartozását és saját forrásból sem tudja megoldani ennek kiegyenlítését. Ilyenkor megállapodhatunk egy további vételárrészlet megfizetésében, de arra is van lehetőség, hogy – amennyiben vevőként hitelből fedeznénk a lakásvásárlást – a hitelt folyósító bank közvetlenül az eladó bankjának fizet. Ha az utóbbi megoldást választjuk, az eladó a vételárból természetesen a hiteltartozás mértékével csökkentett összeget fogja megkapni. Tudnunk kell, hogy amennyiben hitelből kívánunk megvásárolni egy hitellel terhelt ingatlant, úgy valamivel hosszabb ügyintézési folyamatra kell számítanunk. Ezen kívül fontos megjegyezni azt is, hogy ha hitelből finanszírozzuk az ingatlanvásárlást, kötelező lakásbiztosítást kötnünk, azonban nem feltétlenül kell elfogadnunk a hitelt folyósító intézet lakásbiztosítási ajánlatát – választhatunk a Netrisk.hu-n egy igényeinkre és ingatlanra szabott lakásbiztosítást . Ilyenkor tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a választott lakásbiztosításnak ahhoz, hogy a bank által szabott feltételeknek megfeleljen, illetve jelzáloghitel esetén úgynevezett zálogkötelezetti nyilatkozatot is be kell nyújtanunk a biztosítónak. Ez azért fontos, mert ilyen esetben a biztosító a lakásbiztosítási szerződésre zálogjogot jegyez be. Ezt már a kalkuláció során, az adataink megadásakor jeleznünk kell: ha jelzáloghitel segítségével finanszírozzuk a lakásvásárlást, pipáljuk be a négyzetet „A biztosításhoz szükséges zálogkötelezetti nyilatkozat?” kérdés mellett.

Honnan tudhatjuk, hogy az ingatlan hitellel terhelt?

Ingatlanvásárlás esetén vevőként az egyik legfontosabb feladatunk kérni az eladótól egy 90 napnál nem régebbi tulajdoni lapot, amit saját ügyvédünk segítségével felülvizsgálunk. A dokumentumot ma már nemcsak az eladó, hanem a vevő is letöltheti ügyfélkapu segítségével – évente kétszer kérhetünk le ingyenesen tulajdoni lapot, ezt követően alkalmanként 1000 Ft-ba kerül a letöltés. Ebből tudunk tájékozódni a lakás vagy ház tulajdoni viszonyairól, és itt láthatjuk azt is, hogy milyen terhek és jogok vannak bejegyezve az ingatlanra. Előfordulhat, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor ezek a terhek még fennállnak, azonban hitellel terhelt ingatlan vásárlása esetén az eladó kötelessége gondoskodni a tehermentesítésről, ugyanis enélkül a vevő tulajdonjogát nem tudják bejegyezni. Ilyenkor a szerződésben minden esetben fel kell tüntetni a tartozás mértékét – az eladó bankjától kapott igazolás alapján –, a tehermentesítés módját és határidejét.

Miért fontos ennek utánajárni?

Ha a lakásvásárláshoz hitelt vennénk fel, nem mindegy, hogy milyen jellegű terhek vannak bejegyezve a megvásárolni kívánt ingatlanra – a hitelbírálat során hozott döntés ugyanis ettől is függhet. Vannak a bank számára elfogadható és elfogadhatatlan terhek (például árverés vagy végrehajtás alatt álló ingatlan) – ez utóbbi esetben nem kaphatunk hitelt egészen a tehermentesítésig. Jó hír, hogy a banki hitelek az elfogadható terhek közé tartoznak, így, ha ezt látjuk a tulajdoni lapon, nem kell aggódnunk. A hitellel terhelt ingatlanra az esetleges jelzálogjogon kívül úgynevezett elidegenítési- és terhelési tilalom is be van jegyezve, ami azt jelenti, hogy a tartozás rendezése nélkül a tulajdonjog átruházása nem történhet meg, ugyanis ehhez a bank hozzájárulása szükséges. Ezeket a jogokat a hiteltartozás teljes összegének beérkezésekor a bank törli, amiről egy törlési nyilatkozatot is kiállít. Kiemelt figyelmet kell fordítanunk a tulajdoni lapon foglaltakra, ugyanis jól látható, hogy számos olyan információt tudhatunk meg, amelyek meghatározzák az ingatlanvásárlás menetét.

Amire még figyelni kell

A hiteltartozás rendezésén kívül az eladónak a közműszolgáltatók felé is rendeznie kell esetlegesen fennálló tartozásait, és ezt egy nullás közműigazolással alátámasztani. Apróságnak tűnhet, de elengedhetetlen, hogy ezt a dokumentumot is megkapjuk az eladótól, és ellenőrizzük, ugyanis ennek hiányában később olyan kellemetlen következményekkel is számolhatunk, mint például a víz elzárása. Ha az adásvételi szerződésben rögzítettük, hogy tehermentes ingatlant fogunk vásárolni, a tehermentesítésbe a közüzemi tartozások rendezése is beletartozik. Társasházi lakás vásárlása esetén ezen kívül még kérnünk kell a közös költségekről szóló nullás igazolást is – ezt a társasház közös képviselője állítja ki, és azt igazolja, hogy a tulajdonosnak nincs közösköltség-tartozása. Az eladónak nem csak olyan tartozása lehet, amelyre jelzálogjog van bejegyezve: előfordulhat, hogy olyan egyéb, végrehajtás alatt álló tartozásokkal rendelkezik, amelyeket ingóságok lefoglalásával is megpróbálhatnak rendezni. Ezzel a végrehajtó azon a lakcímen próbálkozik, ami a rendszerben szerepel, a korábbi tulajdonosváltozás ellenére. Ezt természetesen több értesítés is megelőzi, emiatt kifejezetten fontos figyelnünk arra, milyen levelek érkeznek a korábbi tulajdonos nevére, és ezeket mindenképp el kell juttatnunk neki – ezzel megelőzhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek