Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. január 4.

Lakás foglaló vagy előleg: mi a különbség?

Az ingatlanvásárlás nem egyszerű folyamat, ám fontos, hogy tisztában legyünk az egyes fogalmakkal annak érdekében, hogy a lehető legfelkészültebben vághassunk bele. Sok múlhat például azon, ha nem tudjuk, mi a különbség a foglaló és az előleg között, ugyanis más jogaink és kötelezettségeink vannak, amikor foglalót, és megint más, amikor előleget fizetünk. Vajon vevőként milyen esetekben veszíthetjük el a foglalót, és ez a vételárnak általában mekkora része? Ebben nyújt segítséget cikkünk is – nézzük, mit kell tudni a lakás foglalóról, és miben tér el ettől az előleg!

Ingatlanvásárlás foglalóval

Vevőként és eladóként egyaránt a foglalóval tudjuk biztosítani a másik felet szándékunk komolyságáról. Ennek befizetése bizonyos kötelezettségeket von maga után, amelyeknek megszegése eladói és vevői oldalról is negatív következményekkel jár. Egyrészt, ha az eladó miatt meghiúsul az adásvétel, a vevő a foglaló kétszeresét kapja vissza, másrészt pedig, ha vevőként hátrálunk vissza a vásárlástól, elveszítjük a teljes befizetett összeget. Abban az esetben, ha a vevő és az eladó közös megegyezéssel döntenek úgy, hogy mégsem kötnek egymással szerződést, vagy egyik félnek sem felróható okból hiúsul meg az adásvétel (például egy természeti katasztrófa miatt megsemmisül az épület) a vevő szintén visszakapja a befizetett lakás foglalót. Ha megtörténik az ingatlan adásvétel, a foglaló beleszámít a vételárba.

Ha meghiúsul az adásvétel…

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon milyen okok miatt hiúsulhat meg az adásvétel, és ki a felelős ezért az egyes esetekben, tehát ki az, aki elveszíti a foglalót. Ha vevőként az ingatlanvásárlást korábbi lakásunk eladásából kívánjuk finanszírozni, ám az eladás nem sikerül, és más forrásból sem tudjuk kifizetni a vételárrészleteket, a mi hibánkból nem történik meg az adásvétel, így a már befizetett foglaló az eladót illeti. Ha az ingatlannak több tulajdonosa vagy esetleg haszonélvezője van, az eladónak kell gondoskodnia arról, hogy ezek a tulajdoni viszonyok ne okozhassanak gondot az adásvételnél. Amennyiben a vevő már befizette a foglalót, de a haszonélvező vagy a társtulajdonos mégsem mondanak le jogaikról, az adásvétel meghiúsul, és a vevő a foglaló kétszeresét kapja vissza. A teljes vételárat ezért csak akkor ajánlott befizetni, amikor a haszonélvezeti jog már hivatalosan sem áll fenn, és a haszonélvező a lemondásról írásban nyilatkozott. Ezeken kívül lehetnek más, speciális esetek is, amikor a vevő vagy az eladó hibájából nem történik meg az adásvétel, ezért fontos, hogy minden ezzel kapcsolatos kérdést körüljárjunk, mielőtt kifizetnénk a foglalót.

Ingatlanvásárlás előleggel – miben más, mint a foglaló?

Az előleg tulajdonképpen nem más, mint a vételár egy részlete, ennek megfelelően a foglalótól teljes mértékben eltérő funkciót tölt be. Ingatlanvásárláskor előleg megfizetésére minden esetben sor kerül, ugyanis jogilag a vételár összes részlete előlegnek számít. Éppen ezért a foglalóval ellentétben itt nem kell anyagi következményekre számítanunk, ha valamiért mégsem történik meg az adásvétel: ennek meghiúsulása esetén az addig befizetett vételárrészlet – vagyis az előleg – teljes egészében visszajár a vevőnek. Ezzel kapcsolatban vevőként annyi kötelességünk van, hogy a szerződésben meghatározott határidőn belül befizetjük az egyes részleteket.

Mindig kérjük ügyvéd segítségét!

Összefoglalva tehát elmondható, hogy ingatlanvásárlásnál a foglaló tulajdonképpen előleggé válik, ha az adásvétel végbemegy, azonban biztosíték mindkét félnek arra az esetre, ha ez nem történik meg. A foglaló mértékét és az ezzel kapcsolatban felmerülő jogi kötelességeinket mindig szerződésben kell rögzítenünk, így az a legideálisabb, ha a foglaló megfizetésére az adásvételi szerződés aláírásával egy időben kerül sor, ügyvédünk jelenlétében. Ha a lakás foglalóját ügyvéd nélkül fizetjük ki még a szerződés aláírását megelőzően, és nem készül egy minden részletre kiterjedő, teljes körű dokumentáció a foglaló átadásáról, fennállhat a veszélye annak, hogy elveszítjük a pénzt, ezért ez rendkívül kockázatos megoldás lehet a vevő számára.

Ingatlan előszerződés foglalóval

Ha a foglaló átadása nem az adásvételi szerződés aláírásakor történik, akkor is elengedhetetlen írásban rögzíteni ennek feltételeit. Ilyenkor lehetőség van egy úgynevezett ingatlan előszerződés megírására – ebben a felek rögzítik, hogy az adásvételi szerződés aláírásáig nem kötnek mással szerződést és a vételár is változatlan marad. Ha az előszerződésben foglalt kötelezettségvállalást akár a vevő, akár az eladó megszegi, a másik fél bírósághoz is fordulhat ez ügyben, ezért fontos, hogy csak akkor menjünk bele az előszerződés aláírásába, ha valóban szeretnénk később adásvételi szerződést kötni. Az előszerződés nem minden esetben jár a lakás foglaló megfizetésével, illetve a vevő gyakran csak egy jelképes összeget ad át ilyenkor az eladónak.

Mennyi a foglaló összege?

A vevő és az eladó megegyezés alapján is meghatározhatja a foglaló mértékét, azonban ez jellemzően a vételár 10%-a szokott lenni. Ha ingatlaniroda is részt vesz az adásvételben, gyakran az ő saját gyakorlatuknak megfelelően kell foglalót fizetni, tehát a 10%-tól ebben az esetben is eltérhetünk. Fontos, hogy a vételárhoz képest aránytalanul magas foglaló fizetésébe ne menjünk bele, ugyanis ez a vevőnek és az eladónak is nagyobb kockázatot jelent az adásvétel meghiúsulása esetén.

Mi történik a foglalóval, ha a vevő nem kap hitelt?

Felmerülhet a kérdés, hogy kit illet meg a már befizetett foglaló abban az esetben, ha a vevőnek hitelre van szüksége, de a hitelbírálat során a pénzintézet úgy dönt, nem kaphatja meg a felvenni kívánt összeget. Annak ellenére, hogy ez vevőként rajtunk kívül álló ok, sajnos hivatalosan a mi hibánkból hiúsul meg az adásvétel, így a foglalót is elveszíthetjük. Ennek kivédése érdekében érdemes ügyvédünkkel egyeztetni arról, hogy az adásételi szerződésbe vagy az előszerződésbe kerüljön be egy erre vonatkozó pont: ebben kijelenthetjük, hogy amennyiben nem kapjuk meg a hitelt, a lakás foglaló előleggé alakul – tehát visszajár a vevőnek –, vagy legalább a befizetett összeg valamekkora részét visszakapjuk. Erről az eladót is feltétlenül tájékoztatnunk kell, ugyanis számára ez egy kedvezőtlen feltétel, ezért mindenképp a beleegyezését kell kérnünk ehhez.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek