Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. január 21.

A home staging 6 alapszabálya

Ha lakás eladására készülünk, a home staging kiváló módszer arra, hogy vonzóbbá tegyük az otthonunkat a vevőjelöltek számára. Ha jól csináljuk, az érdeklődők száma mellett ez akár a vételárban is megmutatkozhat, ha azonban nem tartjuk be az alapszabályokat, sokkal kisebb eséllyel térül meg a pénz- és energiabefektetés. Cikkünkben megmutatjuk a legfontosabb home staging tippeket!

Mi a home staging?

Ahhoz, hogy megértsük a legfontosabb szabályait, első lépésként tisztában kell lennünk a home staging jelentésével. Ez a mostanában egyre divatosabb kifejezés azt jelenti, hogy eladás – vagy kiadás – előtt különböző vizuális praktikákkal, kisebb felújításokkal tesszük vonzóbbá az ingatlant. Nagyon fontos, hogy a home staging nem egyenlő a hibák elfedésével, sőt: ilyenkor célszerű áldozni arra, hogy a lakás apró, de zavaró hibáit kijavítsuk.

1. Tervezzük meg alaposan!

Mielőtt belefognánk a munkálatokba, fontos, hogy eldöntsük, mekkora összegből gazdálkodhatunk, és az ingatlannak pontosan mely területei szorulnak egy kis ráncfelvarrásra. Nézzük kritikus szemmel a lakást, képzeljük magunkat a vevő helyébe, sőt, ha szükséges, vonjunk be egy ismerőst: vannak hibák, amiket mi már észre sem veszünk, de egy vevőjelölt kedvét könnyedén elvehetik. Egy rosszul nyíló ablak, egy nem működő konnektor, egy lepattogott csempe – apróságnak tűnnek, de eladás előtt mindenképp gondoljunk ezeknek a kijavítására!

2. Fő a harmónia!

A home staging sikere gyakran azon áll vagy bukik, hogy milyen színeket használunk. Részesítsük előnyben a kellemes, világos alapszíneket, és ha szükséges, nyugodtan fessük át az erős, élénk színű falakat, főleg, ha azok már foltosak vagy kopottak. Az ódivatú konyhai vagy fürdőszobai csempékhez ma már többféle tartós csempefesték közül is válogathatunk, így akár egy délután alatt is letisztulttá varázsolhatjuk a régi, tarka felületeket. Persze érthető, ha a natúr színek mellé szeretnénk néhány merészebb árnyalatot is becsempészni: ebben az esetben gondolkodjunk színcsoportokban, és a kiegészítőket, textíliákat válasszuk ki ez alapján. Rendkívül harmonikus összhatást érhetünk el, ha elhelyezünk néhány hasonló árnyalatú díszpárnát, vázát vagy képet, de egy minőségi függönnyel is rengeteget dobhatunk egy szoba hangulatán. Egy-egy szép szobanövény vagy egy csokor vágott virág szintén hozzájárul a kellemes légkörhöz, így bátran díszítsük ezekkel is a lakást.

3. Szélesebb közönségben gondolkodjunk!

Bár a legtöbben a saját ízlésünk alapján rendezünk be egy lakást, home staging esetén el kell térnünk ettől a gyakorlattól: ne feledjük, hogy ebben az esetben minél szélesebb közönségnek kell eltalálnunk az ízlését. A merészebb lakberendezési trendek alkalmazása helyett válasszunk egyszerű, de modern megoldásokat, amiket persze nyugodtan kiegészíthetünk egy-egy látványos elemmel. Bátran inspirálódjunk lakberendezési magazinokból és online forrásokból, de mindig tartsuk szem előtt, hogy férfi és női, valamint fiatalabb és idősebb vevőjelölteket egyaránt meg kell szólítanunk a lakás berendezésével.

4. Használjuk ki a tereket!

Lakáseladás, és főleg kiadás előtt sokan esnek abba a hibába, hogy beszereznek néhány mutatós bútort, amit elhelyeznek a lakás üres pontjain, de ez legtöbbször nem javít, inkább ront az összképen. Ne feledjük, hogy a lakás nem bútorraktár, hanem élettér, így fontos, hogy minden bútornak meglegyen a maga funkciója, és illeszkedjen a rendelkezésre álló térbe. Ha egy vevőjelölt belép a lakásunkba, elsősorban azt fogja figyelni, hogy el tudja-e képzelni magát ebben az otthonban – ha ilyenkor azt látja, hogy minden bútornak megvan a maga helye, sokkal hívogatóbb lesz számára az ingatlan. Szintén érdemes játszani a szőnyegek, textíliák elrendezésével: egy, a nappali közepére helyezett szőnyeg esetlen benyomást kelthet, ha viszont egy kicsit nagyobb szőnyeget választunk, és behúzzuk a kanapé harmadáig, otthonos és kellemes lesz a végeredmény.

5. Szortírozzunk okosan!

A home staging egyik leglényegesebb pontja az, amikor egy alapos szortírozással megszabadulunk minden olyan tárgytól, amelyek csak a helyet foglalják, vagy túl személyesek. Érdemes elpakolni a családi fotókat, a különböző szuveníreket, emlékeket: a nyaralásból hozott hűtőmágnesek és az évek során kapott dísztárgyak zsúfolttá tehetik a teret. Ha érdeklődők érkeznek, vagy befotóznánk a lakást a hirdetésünkhöz, figyeljünk az olyan tárgyakra, mint a ruhaszárító, a felmosóvödör és a vasalódeszka, de arra is ügyeljünk, hogy ne legyenek útban játékok, vagy például a házi kedvencünk fekhelye. Ilyen esetekben csak olyan tárgyak maradjanak elöl, amelyek nem vonják el a figyelmet a lakás részleteiről, így a száradó ruhákat, edényeket, törölközőket erre az időre pakoljuk el.

6. Az összhang a részletekben rejlik

Természetesen hiába készítettük elő tökéletesen az ingatlant, legalább ennyire fontos, hogy megtekintéskor milyen hangulat uralkodik a lakásban. Első lépésben mindig takarítsunk ki alaposan: porszívózzunk fel, töröljünk port, legyenek tiszták az ablakok, a tükrök, és ne legyenek koszos edények a mosogatóban. Ha lehet, ne ilyenkor kezdjünk nagyobb főzésbe vagy sütésbe, hogy elkerüljük az ételszagot, és permetezzünk vagy párologtassunk valamilyen semleges, kellemes illatot – például vaníliát –, hogy igazán otthonos hangulatot teremtsünk. A látogatás ideje alatt ne menjen a TV, és ne szóljon hangos zene sem – egy halk, instrumentális lejátszási listával azonban elkerülhetjük a kínos csendet. Ügyeljünk a hőmérsékletre is: évszaktól függően ne legyen se túl meleg, se túl hideg a lakásban, ha pedig télen, sötétedés után várunk érdeklődőket, figyeljünk a lakás megfelelő megvilágítására is. Bár ezek az apróságok jelentéktelennek tűnhetnek, sokan nem is a lakásba, hanem annak hangulatába szeretnek bele, így, ha szeretnénk kiemelni otthonunkat a kínálatból, érdemes élni ezekkel a praktikákkal!

Oszd meg másokkal