Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. július 2.

Gépjármű kölcsönadási szerződés: kevesen gondolnak rá, de nagy segítség lehet

Ha rövidebb vagy hosszabb időre átengedjük a kormányt valaki másnak, gyakran fel sem merül bennünk, hogy „lepapírozzuk” a dolgot, pedig számos kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat, ha így teszünk. Cikkünkben eláruljuk, hogy pontosan mi a gépjármű kölcsönadási szerződés, milyen tartalmi követelményei vannak, és milyen helyzetekben jöhet jól!

Mi pontosan a gépjármű kölcsönadási szerződés?

Ha úgy döntünk, hogy valakinek kölcsönadunk egy értéket – legyen szó készpénzről vagy járműről – fontos, hogy ne csak szóbeli megállapodás szülessen az egyletről. Egy írásbeli szerződéssel bebiztosíthatjuk magunkat arra az esetre, ha a másik fél megkárosítana minket, elég csak egy gyorshajtásra vagy koccanásra gondolni. Fontos részlet, hogy amennyiben a kölcsönadással egy időben nem ruházzuk át az üzembentartói jogokat is, továbbra is mi felelünk az okozott károkért, a szerződésnek köszönhetően azonban ebben az esetben az anyagi terheket továbbruházhatjuk a kölcsönbe vevőre.

Mit tartalmazzon a szerződés?

Az autó kölcsönadási szerződés tartalmára nincs konkrét előírás, azonban minél több részletet tartalmaz, annál jobb: a felek személyes adatain kívül tüntessük fel a jármű adatait (típus, rendszám), a kilométeróra aktuális állását, illetve a jármű esetleges sérüléseit is. A szerződésben természetesen érdemes feltüntetni a kölcsönadás időtartamának kezdetét és végét, valamint azt, hogy az üzembentartó személye változik-e.

Milyen helyzetekben jöhet jól a gépjármű kölcsönadási szerződés?

Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy parkolás közben nekitolat valaminek, kátyúba hajt , vagy esetleg más közlekedési balesetet okoz . Bár károkozás esetén a vétlen sofőr kárát fedezi a kötelező biztosításunk , a saját járművünkben keletkezett károkat CASCO híján az üzembentartónak kell fizetnie. Rendkívül kellemetlen, ha a kölcsönadott járműben kár keletkezik, ráadásul ha csak szóbeli megállapodást kötöttünk, egy esetleges vitás ügyben nem tudjuk bizonyítani, hogy a kár keletkezésekor nem mi vezettük a járművet. Ezért nagyon fontos, hogy akár barátnak, akár rokonnak adjuk kölcsön az autónkat, papírozzuk le a dolgot, akkor is, ha kellemetlennek érezzük. Fontos ugyanakkor, hogy ha rendelkezünk CASCO biztosítással , ellenőrizzük a szerződésünk részleteit, ugyanis elképzelhető, hogy a szerződés alapján nem vezetheti más a gépjárművet – ebben az esetben, ha a kölcsönbe vevő kárt okoz a gépjárműben, a biztosító megtagadhatja a kártérítést.

Érdemes-e átruházni az üzembentartói jogot?

Kölcsönadáskor felmerülhet, hogy egyúttal átruházzuk-e az üzembentartói jogot a kölcsönbe vevőnek. Ez valóban hasznos lehet, azonban ne feledjük, hogy ebben az esetben új forgalmi engedélyre lesz szükség, és maga az üzembentartó váltás is illetékköteles: ha térítésmentesen adjuk át az üzembentartói jogot, a vagyonszerzési illeték 50%-át kell megfizetni, kivéve, ha az eljárás egyenesági rokonok között történik. Bár az üzembentartói jog átruházása adminisztrációval és gyakran anyagi kiadással jár, hosszabb időtartamú kölcsönadás esetén feltétlenül ajánlott élni ezzel a lehetőséggel, hiszen így egy esetleges károkozásért vagy szabálysértésért nem vonhatnak minket felelősségre.

Mi történik, ha a kölcsönbe vevő kárt okoz?

Ha a kölcsönadás ideje alatt a járműben kár keletkezik, vagy a kölcsönbe vevő valamilyen szabálysértést követ el – ez akár egy elfelejtett parkolási bírság is lehet –, és továbbra is mi vagyunk az üzembentartók, az autó kölcsönadási szerződése alapján a kölcsönbe vevőnek kötelessége rendezni a vonatkozó bírságok vagy szervizelés költségét. Ha ezt valamilyen okból megtagadja, sajnos nem marad más út, mint a polgári per – mivel érthető okokból senki sem jut el szívesen idáig, törekedjünk arra, hogy erre ne kerüljön sor, és csak olyan ismerősnek adjuk kölcsön az autónkat, akiben maradéktalanul megbízunk.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek