Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. június 3.

Mit tegyünk parkoló autóban okozott kár esetén?

A parkolás közben bekövetkezett káresetek gyakoribbak, mint gondolnánk: a gépjármű sérülésével járó balesetek közel fele parkolás vagy manőverezés közben történik.* Akár az okozói, akár az elszenvedői vagyunk a káresetnek, fontos, hogy tudjuk, mi a dolgunk: mai cikkünk ebben segít!

Ha a parkoló autóban mi okozunk kárt

Még a tapasztalt sofőrökkel is előfordulhat, hogy manőverezés közben meghúznak egy kocsit, vagy rányitják az ajtót a mellettük parkoló autóra. Ezek az esetek igen kellemetlenek, ráadásul a helyzetet tovább bonyolítja, ha a baleset helyszínén nem találjuk a másik autó tulajdonosát. Egy biztos: a cserbenhagyást felejtsük el! Károkozás esetén a kötelező biztosításunk fedezi a vétlen sofőr kárának helyreállítását, a bonus-malus besorolásunk pedig nem fog romlani, ha a kárösszeget rendezzük a biztosító felé – ezzel főleg kisebb károk esetén szoktak élni az autóvezetők. Ha azonban elhajtunk a helyszínről, és az esetet látja egy szemtanú, vagy rögzíti egy térfigyelő kamera, számítanunk kell arra, hogy szabálysértési eljárás indul ellenünk, főleg, ha nem csak egy karcolás keletkezett az autókon. Károkozást követően, ha a vétlen autó üzembentartója a helyszínen van, ugyanúgy kell bejelentenünk a kárt, mint bármely közlekedési baleset után. Ha az üzembentartó helyszíni felkutatása sikertelen volt, töltsük ki a kék-sárga kárbejelentő lapot (ezt sokszor nevezik betétlapnak is), vagy jelentsük be a kárt a MABISZ E-kárbejelentő applikációján keresztül. Ezt követően, ha papír alapon történt a bejelentés, hagyjuk a másodpéldányt jól látható helyen (általában a szélvédőn), és ha tehetjük, adjuk meg az elérhetőségünket a legközelebbi üzletben vagy lakóházban is. Így, ha esetleg a betétlap valamilyen okból megsemmisül (elmossa az eső, elfújja a szél), egy rendőrségi eljárás során bizonyítani tudjuk, hogy mi mindent megtettünk a tulajdonos felkutatásáért.

Mit tegyünk, ha mi szenvedtük el a kárt?

Nagyon bosszantó egy bevásárlás vagy munkanap után azzal szembesülni, hogy valaki meghúzta a parkoló autónkat. Ideális esetben a szélvédőn megtaláljuk a károkozó által kitöltött betétlapot, vagy legalább egy elérhetőséget. Ha arra gyanakszunk, hogy cserbenhagyás történt, feltétlenül hívjunk rendőrt, ők ugyanis hozzáférést kaphatnak olyan kamerafelvételekhez, amelyek segíthetnek megtalálni a tettest. Ismeretlen károkozó esetén, ha nem rendelkezünk CASCO vagy parkolási eseményekre vonatkozó releváns kiegészítő biztosítással, a kárunk megtérítésére sajnos nem számíthatunk.

Ha mindkét autó megsérült…

Ütközés esetén ritka, hogy mindkét jármű karcolások nélkül megússza a „találkozást”, így a károsult mellett vélhetően a károkozónak is anyagi kára keletkezik a baleset során. A károkozó számára mindenképpen rossz hír, hogy a kötelező biztosítás csak a károsultat védi (és az is csak akkor, ha ismert gépjárművel okozták a kárt), így, ha a balesetet mi okoztuk, a saját járművünk sérüléseit saját költségen kell javíttatnunk. Ez alól csak abban az esetben mentesülünk, ha rendelkezünk CASCO vagy parkolási eseményekre vonatkozó kiegészítő biztosítással, amelynek a terhére elvégezhetik a jármű javítását – már csak emiatt is érdemes megfontolni, hogy kötelező biztosításunk mellé CASCO-t vagy kiegészítő biztosítást kössünk.

* https://www.allianz.hu/hu_HU/lakossagi/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/varatlan-koccanasok-parkolaskor.html

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek