Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. november 10.

6 praktika, amellyel olcsóbb lehet a kötelező biztosításunk

Évről évre egyre csak nőnek a kiadásaink, így nem csoda, ha mindenen szeretnénk egy kicsit spórolni. Az autóvezetőknek a fenntartási költségeken kívül jelentős kiadást jelenthet a kötelező biztosítás, azonban jó hír, hogy bizonyos praktikákkal csökkenthetjük a KGFB díját. Cikkünkben hat tippet mutatunk!

Kalkuláljunk az évforduló előtt

Az egyik legegyszerűbb és legfontosabb praktika, amit megtehetünk az olcsóbb kötelező érdekében, az, hogy az évforduló előtt ellenőrizzük, elérhető-e a jelenlegi biztosításunknál kedvezőbb ajánlat a számunkra. Ezt legkorábban az évforduló előtt 60 nappal érdemes megtenni, azonban halogatni sem érdemes, ugyanis amennyiben a biztosítóváltás mellett döntünk, az előzményszerződés felmondásának legkésőbb az évfordulót megelőző 30. napig be kell érkeznie a biztosítónkhoz. A Netrisk.hu-n néhány adat megadását követően könnyedén ellenőrizhetjük az aktuális, ránk vonatkozó KGFB ajánlatokat, így eldönthetjük, hogy jobban járunk-e a váltással – sőt, ha az évforduló előtti 33. napig megkötjük az új szerződést, az ügyfélszolgálat még az előzményszerződés felmondásában is segít!

Vegyünk igénybe kedvezményeket

A kötelező biztosítás díját számos kedvezménnyel csökkenthetjük: még az olyan jelentéktelennek tűnő tényezők is csökkentik a biztosítási díjat, mint az e-kommunikáció, azaz amikor a postai levelezés helyett hozzájárulunk, hogy e-mailben keressen minket a biztosító. Szintén csökkenti az éves díjat, ha havi vagy negyedéves helyett éves díjfizetést választunk, és postai csekk helyett bankkártyával vagy átutalással rendezzük az aktuális összeget. Ezeken kívül még számos kedvezmény létezik, amelyekre érdemes odafigyelni: kaphatunk kedvezményt például lakásméret, évszaknak megfelelő gumiabroncs-használat, gyermekek életkora, közszolgálati munkaviszony, illetve a meglévő biztosításaink után is. Fontos, hogy bizonyos kedvezményekre igazolnunk kell a jogosultságunkat, ezért kalkuláció során ügyeljünk az adatok és jogosultságok pontos megadására!

Fontoljuk meg, hogy kifizetjük a kárösszeget

A kötelező biztosítás minden esetben a károsult javára térít, tehát ha balesetet okoztunk, a mi kötelező biztosításunk a vétlen fél kárát fogja fedezni. Amennyiben ez megtörténik, a következő biztosítási időszakban romlani fog a bonus-malus besorolásunk , amely magasabb biztosítási díjakkal jár. Ezt megelőzhetjük, ha károkozást követően saját zsebből rendezzük a kárösszeget – ne feledjük, hogy erre csak egy bizonyos határidőig van lehetőség: a kártérítéssel kapcsolatos értesítéstől számított 45 napon belül jelezhetjük a biztosító felé, hogy szeretnénk élni a lehetőséggel. Nagyobb mértékű kár okozása esetén természetesen érdemes kiszámolni, hogy melyik megoldással járunk jobban: ne feledjük, hogy a kármentes évekkel folyamatosan javulni fog a besorolásunk, amely után további díjkedvezményt kaphatunk.

Autóvásárláskor figyeljünk a bonus fokozat átvitelére

Ha eladtuk az autónkat , és újat vásárolunk, ügyelnünk kell arra, hogy biztosításkötéskor pontosan adjuk meg az előzményszerződésünk kötvényszámát , az új biztosító ugyanis ez alapján kérdezi le a kártörténeti adatainkat. Ha ez nem sikerül, és a biztosító nem veszi figyelembe a bonus besorolásunkat, akár sokkal magasabb is lehet a kötelező biztosításunk díja – jó hír, hogy ekkor lehetőség van adatpótlás benyújtására, azonban ehhez természetesen szükséges, hogy időben észleljük a problémát.

Gondoljuk át, hogy milyen járműre van szükségünk!

A kötelező biztosítás díját a jármű kora és teljesítménye is befolyásolja: érthető okokból magasabb a biztosítási díja egy új sportautónak, mint egy kétajtós, használt, városi közlekedésre szánt modellnek. Persze nem csak emiatt fontos, hogy valóban az igényeinknek megfelelő autót válasszunk: gondoljuk át alaposan, hogy milyen célra, milyen rendszerességgel és hányan használnánk a járművet, és vegyük figyelembe a várható fenntartási és biztosítási költségeket is. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki szakember segítségét, és ne kapkodjuk el a döntést: az autóvásárlás életünk egyik legfontosabb beruházása, amely a megvásárlást követően is állandó kiadásokkal jár. Nem mindegy, mennyit vesz ki a zsebünkből!

Válasszunk a KGFB mellé másik biztosítást is

Ha szeretnénk szélesebb körű védelmet biztosítani járművünknek, kötelező biztosításunk mellé választhatunk például CASCO vagy kiegészítő biztosításokat is. Ebben az esetben úgynevezett együttkötési kedvezményhez juthatunk, így a kötelező biztosításunk díja is csökkenhet. Számos biztosító meglévő lakásbiztosításunk után is kedvezményt ad, így a kalkuláció előtt mindig ellenőrizzük, hogy hol kötöttünk lakásbiztosítást, ugyanis ha a kötelező biztosításunkat is ott kötjük, kedvezményben részesülhetünk.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek