férfi kéz egy játékautó felett

2020. május 11.

Eladta az autóját? Erre figyeljen, ha szeretné megtartani bonus-malus besorolását!

Ha úgy döntöttünk, hogy eladjuk az autónkat, sok apró részletre kell odafigyelnünk a hirdetés feladásától az adásvétel lezárultáig. Ha túladtunk a járművön, és szeretnénk egy másik autót vásárolni, joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon mi történik a bonus-malus besorolásunkkal – mutatjuk a választ!

Fontos az előző szerződés felmondása

Amennyiben rendben lezajlott az adásvétel, és megtörtént az ezzel kapcsolatos adminisztráció, az első dolgunk az legyen, hogy az eladott jármű kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását érdekmúlás címén felmondjuk a biztosítónál. Erre attól a naptól van lehetőségünk, amikor az adásvételi szerződés jogerőre emelkedik – ugyanígy az új tulajdonosnak is ezzel a nappal kell kötelező biztosítást kötnie a megvásárolt gépjárműre. Ha ezt megtettük, akkor lesz legközelebb teendőnk, amikor az eladott jármű helyett újat vásárolunk, és ekkor lesz jelentősége a korábban megszerzett bonus-malus besorolásunknak is. Fontos részlet, hogy hiába mondjuk fel az eladás napján a kötelező biztosítást, a biztosítás díját addig a napig feltétlenül rendeznünk kell, akkor is, ha az aktuális éves vagy negyedéves díjat csupán néhány nap vagy hét miatt kell befizetnünk. Ha ezt elmulasztjuk, a szerződésünk díjnemfizetés miatt fog megszűnni, amelynek utólag számos következménye lehet. A befizetett összeg miatt ne aggódjunk: a biztosító időarányosan visszautalja a túlfizetésünket, sőt, a különbözeti napokra akár külön díjat is igényelhetünk a biztosítónktól, így elegendő csak az időarányos összeget befizetnünk.

Melyek a bonus besorolás megtartásának fő szabályai?

A legfontosabb, hogy a bonus fokozatunk 2 évig vihető tovább egy másik gépjárműre, így ha két éven belül vásárolunk autót, nem kell aggódnunk emiatt. Lényeges ugyanakkor, hogy a bonus fokozat csak azonos gépjárműkategórián belül vihető tovább, így hiába szereztünk meg egy adott besorolást személygépkocsira, ha az autó eladását követően motorkerékpárral közlekednénk tovább. Szintén érdemes tudni, hogy a bonus-malus besorolás átvitelére csak akkor van lehetőségünk, ha az előző KGFB szerződésünk megszűnt, így ha a meglévő autónk mellé vásároltunk egy másikat, a második járműre a kiinduló A00 fokozat fog vonatkozni.

Milyen lépések szükségesek a bonus-malus fokozat átviteléhez?

Korábban az ügyfeleknek papír alapú kártörténeti igazolással kellett igazolniuk a korábban megszerzett fokozatot, erre azonban ma már nincs szükség: a biztosító a MABISZ által működtetett kártörténeti nyilvántartásból hívja le az adatokat. Ha valamilyen okból az így megállapított besorolással nem értünk egyet, lehetőség van a hagyományos, papír alapú kártörténeti igazolás igénylésére az előző biztosítónál, amelyet el kell juttatnunk annak a biztosítónak, ahol az új szerződésünket kötöttük. Ebben az esetben is előnyös, ha kéznél van a KKNYR-azonosítónk, ennek segítségével ugyanis a biztosítók könnyedén ráláthatnak a meglévő kártörténeti előzményeinkre, így igazán egyszerű és hatékony lehet az ügyintézés. Amennyiben közvetlenül a biztosítónál kötöttünk, ezt nekünk kell megtennünk, azonban ha – akár online – alkusz segítségét vettük igénybe, az ügyfélszolgálat elvégzi helyettünk ezt az adminisztrációs kört.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek