kötvényszám megmutatása laptopon

2021. július 27.

Kötvényszám: hol találjuk, és mikor lehet rá szükség?

A kötvényszám az egyik – ha nem a – legfontosabb tényező, ami alapján a biztosító beazonosít minket, valamint a biztosítási szerződésünket. Emiatt nagyon fontos, hogy minden helyzetben tudjuk, hol kell keresnünk: cikkünkben eláruljuk, hogy hol található a biztosítási kötvényszám, és sorra vesszük, hogy milyen helyzetekben lehet rá szükség.

Mi pontosan a kötvényszám?

Akár kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, akár bármilyen más biztosítást kötünk, a biztosítótól minden esetben kapunk egy biztosítási kötvényt, amellyel igazolni tudjuk, hogy a biztosítást megkötöttük. A kötvényszám segítségével a biztosító pontosan be tudja azonosítani, hogy ki a szerződő, és milyen biztosítási szolgáltatást vesz igénybe, így nagyon fontos, hogy ezt a számot mindig kéznél tartsuk.

Közeleg az évforduló? Új autót vásárolt? Kalkuláljon és kössön kötelező biztosítást egyszerűen, online!

Hol található a biztosítási kötvényszám?

A kötvényszámot általában a biztosítási kötvény fejlécében láthatjuk – ha így nem találjuk, keressük a szerződésszámot vagy szerződésazonosítót, előfordulhat ugyanis, hogy egyes biztosítók más elnevezést használnak. Amennyiben csekkes fizetési módot választottunk, biztosítótól függően a kötvényszám szerepelhet a csekken is.

Érvényes-e a kötelező biztosítás, amíg nem tudom a kötvényszámot?

Kötelező biztosítás esetén gyakori a halasztott díjfizetés, ami azt jelenti, hogy a biztosításunk a szerződés megkötésétől kezdve érvényes, akkor is, ha még nem fizettük be a díjat, és nem érkezett meg a kötvény. A kötvény megérkezéséig a személyes menün keresztül is letölthető biztosítási ajánlattal tudjuk igazolni a KGFB érvényességét, azonban nagyon fontos, hogy az aktuális díjat 60 napon belül feltétlenül rendezzük! A díjfizetés minden esetben az ügyfél felelőssége, így ezt akkor is időben meg kell tennünk, ha a biztosító valamilyen okból nem küldött csekket vagy díjbekérőt. Amennyiben a biztosítást a Netrisk.hu-n kötöttük, és nem érkezett ilyen fizetési felszólítás a biztosítótól, feltétlenül érdemes felvenni a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, ahol segítenek megoldani a problémát.

Ha baleset történik, tudnunk kell a kötvényszámot

Ha megérkezett a biztosítási kötvényünk, nagyon fontos, hogy feljegyezzük a kötvényszámot, ha lehet, több helyre is: mentsük el a telefonunkban, írjuk fel otthon, és hasznos, ha az autóban is elérhető helyen van. Egy esetleges igazoltatáskor a rendőr már egy elektronikus nyilvántartásból ellenőrzi, hogy van-e érvényes biztosításunk, így ma már nem kötelező állandóan magunknál tartani a befizetést igazoló csekket, vagy a biztosítási kötvényt. Ha azonban balesetet szenvedünk, és kárbejelentésre kerül sor , a kék-sárga kárbejelentő lapon fel kell tüntetnünk a kötelező biztosításunk kötvényszámát, így KGFB megkötése után mindig győződjünk meg arról, hogy feljegyeztük magunknak ezt az információt.

Biztosítóváltás esetén súlyos összeget bukhatunk

A kárbejelentés mellett még egy fontos oka van annak, hogy a kötvényszámot gondosan fel kell jegyeznünk: amennyiben biztosítóváltásra kerül sor, a biztosító az előző kötvényszámunk alapján ellenőrzi az aktuális bonus-malus besorolásunkat. Ha tehát szeretnénk a bonus besorolásunkat továbbvinni az új szerződésünkre, nagyon fontos, hogy biztosításkötéskor pontosan adjuk meg a kötvényszámot. Ha ezt hibásan vagy hiányosan tesszük meg, nem részesülünk az esetleges bonus fokozattal járó díjkedvezményben, így súlyos összegeket is bukhatunk. Természetesen, ha résen vagyunk, és időben feltűnik, hogy a biztosító nem a várt fokozatba sorolt minket, egy kártörténeti igazolás leadásával korrigálhatjuk a hibát – ezért is fontos, hogy alaposak legyünk, és mindig részletesen olvassuk át a biztosításainkkal kapcsolatos értesítéseket.

Hogyan működik a kötvényszám lekérdezése?

Ha egy váratlan helyzetben hirtelen nem találjuk a kötvényszámunkat, elsősorban ahhoz a biztosítóhoz fordulhatunk, amelynél biztosítást kötöttünk. Ha maga a kötvény is elveszett, bármikor kérhetünk másolatot a biztosítótól, azonban fontos, hogy ezt minél hamarabb tegyük meg. Ha nálunk van a befizetést igazoló csekk, biztosítótól függően azon is megtalálhatjuk a kötvényszámot – egyszerűbb a dolgunk, ha a biztosítást online kötöttük, ebben az esetben ugyanis az emailjeink között könnyedén megtalálhatjuk a kötvényünket.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek