Vakok, gyengénlátók számára

Természet alkotta hidak a világ körül

2022.08.04

Rengeteg olyan ember alkotta hidat láttunk már mindannyian, amelyek elősegítik a városi közlekedést, és igazi építészeti csodaként tartják számon őket. Kevés szó esik azonban azokról az ívelt képződményekről, melyeket olyan természeti erők alakítottak ki, mint a nap, a szél és a víz. Cikkünkben olyan természet alkotta hidakat mutatunk be, amelyekkel nem találkozunk a mindennapokban: legtöbbjükhöz egy hosszú túra után juthatunk el, azonban a látvány miatt megéri belevágnunk a kalandba.

Zöld híd, Wales

Ha az elrettenthetetlen túrázók csoportját képviseljük, és a nedves, szeles, felhős időjárás sem okoz gondot számunkra, Wales területén különleges természeti kincset fedezhetünk fel. A pembrokeshire-i Zöld híd egy olyan mészkőképződmény, ami egy sziklatalapzaton áll, és robusztus megjelenésével uralja a környék zordnak tűnő vízpartját. Az érintetlen boltív kb. 24 méter magas, fesztávja 20 méter – ezekkel a paraméterekkel a Zöld híd az Egyesült Királyság első számú természet alkotta átjárója. Bár a 2017-es Ophelia hurrikán némiképp megrongálta a hidat, remélhetőleg még jó ideig a csodájára járhatunk.

Túrázni indul külföldre? Kössön utasbiztosítást a Netrisk.hu-n, hogy a nyaralás minden perce felhőtlenül teljen!

Pont d'Arc, Franciaország

A Franciaország déli részén fellelhető hidat az Ardéche folyó alakította az évek során, és ez a természetes bejárata az itt található kanyonnak. A vízi terep itt kedvez a kenuzás és kajakozás szerelmeseinek, így a helyszín kiemelt turistacélpontnak számít. A terület azonban a történelem iránt érdeklődők figyelmét is felkeltheti: a közelben található a Chauvet-barlang, ahol a késő őskőkorból fennmaradt, állatokról készült falfestményeket és kézkörvonalakat találtak. A terület így nemcsak a kulturális világörökség része, hanem az íráskutatók egyik meghatározó kiindulópontja is.

Devil’s Bridge, USA

Egy lélegzetelállító, sivatagos, ritka kaktuszfajokkal és színes sziklákkal kikövezett úton szeretnénk kalandozni? Az amerikai Arizona államban erre számos lehetőségünk van, ha pedig kifejezetten természet alkotta hidat szeretnénk látni, akkor a Sedona közelében található Devil’s Bridge-hez érdemes tennünk egy túrát. A homokkőből formálódott Devil’s Bridge – vagyis az ördög hídja – neve megtévesztő lehet, ugyanis a híd könnyen megközelíthető, kezdők is bátran túrázhatnak itt. Sőt, akár át is sétálhatunk a hídon, ugyanis a természet elég szélesre alakította azt.

Tündérhíd, Kína

Bolygónk legnagyobb természetes boltíve a kínai Tündérhíd, amelyet a kanyargó Buliu folyó alakított ki Guangxi tartomány karsztvidékén. A kőhíd fesztávolsága meghaladja a 120 métert, megközelítéséhez egy nagy adag bátorságra van szükség: leggyakrabban Buliu faluból szoktak hozzá leereszkedni gumicsónakon vagy az ellenkező irányból bambusztutajokon. A Tündérhídhoz kapcsolódó érdekesség, hogy egészen 2009-ig ismeretlen volt a képződmény a Kínán kívüli területeken. Ez akkor változott meg, amikor a világ leghosszabb természetes hídjait nyilvántartó társaság (Natural Arch and Bridge Society) egyik tagja a Google térképén kiszúrta a folyó fölött magasodó boltívet.

Umshiang, India

Az északkelet-indiai Umshiang területén, a világ egyik legcsapadékosabb táján nő egy rendkívül erős gumifafaj, ami másodlagos gyökeret növeszt saját törzsén, közben pedig még sziklás területen, sőt, folyókban is képes megélni. Ezt kihasználva a területen élő törzsek némiképp beavatkoztak a fák növekedésébe, de ebben is törekedtek a minél természetesebb kivitelezésre: annak érdekében, hogy a gyökerek megfelelő irányba nőjenek és összefonódjanak, megkötötték, csavarták és húzták azokat, amíg a kívánt eredményt el nem érték. Amint az így kialakult élő híd elérte a folyó túlpartját, ott megkapaszkodott a talajban, ilyen módon egy folyamatosan növekvő és erősödő természetes képződmény segíti az itt élő népek mindennapjait.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu