Vakok, gyengénlátók számára

Havazás: így közlekedhetünk balesetmentesen

2021.01.19

A tartós hideg beköszöntével egyre gyakrabban ébredhetünk hófedte utakra, amely bár kétségkívül gyönyörű látvány, legalább ennyire veszélyes is. Már egy vékony hóréteg is elég ahhoz, hogy drasztikusan emelkedjen a balesetek száma, így ezúttal néhány olyan tippet veszünk sorra, amelyek segítségével magabiztosan közlekedhetünk a havas utakon is.

Ne bagatellizáljuk el a csúszásveszélyt!

A téli időszak egyik legnagyobb veszélye a különböző eleséssel, elcsúszással járó balesetek esélye. Havazás esetén még nehezebb a dolgunk, ugyanis a jeges talajra eső hó, valamint a forgalmasabb járdákon csúszóssá préselődő hóréteg egyaránt rendkívül balesetveszélyesek. Frissen lehullott, nagy mennyiségű hó esetén az autóvezetőknek is sokkal óvatosabbnak kell lenniük: a csúszásveszélyt nem szabad elbagatellizálni, így mindig ügyeljünk az évszaknak megfelelő gumik használatára, a követési távolság betartására, valamint az útviszonyoknak megfelelő sebesség betartására. Ne feledjük, hogy csúszós utakon többszörösére nő a fékút, nyári gumikkal pedig szinte kiszámíthatatlan, így ne spóroljunk a minőségi téli gumikon, és tartsuk be a téli közlekedés alapvető szabályait. Gyalogosként a legfontosabb a jól tapadó, barázdált lábbeli: egy sima talpú cipőben vagy csizmában már egy vizes burkolaton is komoly sérüléseket szerezhetünk.

Hogyan közlekedjünk, ha szakad a hó?

Kevés szebb természeti jelenség létezik a nagy pelyhekben szakadó hónál, az intenzív havazás azonban mind autóvezetőként, mind gyalogosként komoly akadályt jelenthet. Ha gyalog közlekedünk, ilyen esetben igyekezzünk autóvezetői szemmel is gondolkodni, és a gyalogos átkelőhelyeket megközelítve bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban szabad az átjárás. Nem is gondolnánk, mennyit rontunk a látószögünkön egy szemünkbe húzott kapucnival, amely egy zebrán átkelve akár a testi épségünkbe is kerülhet: hatalmas kapucnik helyett részesítsük előnyben a sapka és az esernyő használatát. Bár minden évszakra érvényes, hogy ne lépjünk az úttestre nagyobb tárgy takarásából (pl. kuka vagy autó mögül), hóesésben különösen figyeljünk oda erre, hiszen rossz útviszonyok mellett a hirtelen fékezés nem fog megmenteni minket. A telefonálást és a hangos zenehallgatást nemcsak az autóvezetőknek érdemes mellőznie – előbbi kihangosítás nélkül egyébként is tilos –, ezek ugyanis elvonják a figyelmünket az eleve kihívást jelentő közlekedésről. Gyalogosként plusz veszélyt jelenthet, ha a figyelmünket leginkább az akadályok elkerülésére (pl. a járda latyakos részei vagy pocsolyák) irányítjuk, így gyakran észre sem vesszük, hogy egy kereszteződéshez értünk – bár nem egyszerű egy időben több helyre is figyelni, próbáljunk meg a lehető legtudatosabban közlekedni.

Ne csak a lábunk elé nézzünk!

A háztetőkön és faágakon összegyűlt nagy mennyiségű hó nem csak az omlásveszély miatt lehet veszélyes: a sérült, beteg ágak könnyedén leszakadhatnak a hó okozta terheléstől, amely ránk és az autónkra is veszélyes lehet. Különösen oda kell figyelnünk az erdős részeken, ezért ha téli természetbúvárkodásra indulunk, ne feledkezzünk meg a havas, jeges ágak veszélyéről, és ha recsegő, ropogó hangokat hallunk a lombkoronák felől, azonnal álljunk tovább.

Ki felelőssége, ha balesetet szenvedünk a havas járdán?

Akár elcsúszunk, akár a lezúduló hó miatt szenvedünk balesetet, az esetleges munkaképtelenséggel járó bevételkiesés nagy anyagi megterhelést jelenthet. Ezekben a helyzetekben – főleg, ha súlyosabb volt a baleset – hasznos, ha tudjuk, hogy pontosan ki felelőssége az utak tisztán tartása. A lakóingatlanoknál egyszerű a válasz: családi ház esetén a tulajdonos, társasház esetén a közös képviselet kötelessége a járdák síkosságmentesítése az ingatlan előtti útszakaszon. Más a helyzet, ha közterületen, tömegközlekedési megállóban, aluljáróban vagy közparkban történik a baleset, a felelősség tisztázása és bizonyítása pedig gyakran hosszadalmas és bonyolult lehet. Emiatt is hasznos, ha rendelkezünk balesetbiztosítással: egy jól megválasztott biztosítás fedezheti a baleseti kórházi tartózkodás, baleseti műtét vagy munkaképtelenség okozta anyagi nehézségek egy részét vagy egészét, abban az esetben is, ha a felelős megállapítása elhúzódik. Ebben az esetben nem kell várnunk a kártérítésre, a biztosító megelőlegezi nekünk, majd behajtja azt a felelősön.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu