Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. augusztus 31.

5 teendő baleset esetén, amit mindenkinek ismernie kell

Balesetek sajnos bárkivel, bármikor előfordulhatnak, egy sérülés kimenetele azonban nagyban múlhat azon, hogyan reagál a sérült környezete. Amellett, hogy egy ilyen váratlan helyzetben törekednünk kell arra, hogy nyugodtak maradjunk, nagyon fontos, hogy ismerjük az elsősegélynyújtás alapvető mozzanatait. Cikkünkben mutatunk néhány hasznos tippet!

1. Kell-e mentőt hívni, és ha igen, hogyan?

Ha baleset történik, sokszor nem vagyunk biztosak abban, hogy hívjunk-e mentőt. Kisebb balesetek előfordulásakor erre nem feltétlenül van szükség: ha például megbotlunk kirándulás közben, de megúsztuk egy horzsolással, értelemszerűen nem kell mentőt hívnunk. Tömeges baleset, eszméletvesztés, súlyosabb égés, mérgezés, vagy komolyabb csonttörés esetén azonban ne hezitáljunk: tárcsázzuk azonnal a 112-t! Szerencsés esetben ezt életünk során nem sokszor kell megtennünk, így sokan nem tudják, hogyan kell pontosan mentőt hívni. A szám hívása után mutatkozzunk be, mondjuk el, hogy mentőre van szükségünk, és minél pontosabban határozzuk meg a baleset helyszínét. Ezután röviden és lényegre törően foglaljuk össze, hogy mi történt: közöljük a sérültek számát, állapotát (eszméletlen, vérzik, lélegzik, stb.), életkorát (ez különösen fontos, ha gyermek a sérült), és az esetleges akadályokat (a sérült az autóba szorult, nehezen megközelíthető túraútvonal, szivárgó üzemanyag). A telefont csak akkor tegyük le, ha a diszpécser bontotta a vonalat, ugyanis elképzelhető, hogy további információkat kell megadnunk.

Készüljön fel a váratlan helyzetekre! Balesetbiztosítás ajánlatok és biztosításkötés sorban állás nélkül, online a Netrisk.hu-n

2. Hogyan állapítsuk meg egy sérült állapotát?

Egy laikus számára gyakran nehéz megállapítani, hogy egy sérülés milyen súlyos. Első lépésben azt kell meghatároznunk, hogy fennáll-e életveszély, tehát a sérült eszméleténél van-e, és tapasztalható-e súlyos vérzés, égés vagy egyéb trauma. Ha a saját épségünket nem veszélyezteti, óvatosan közelítsük meg a sérültet, és szólítsuk meg. Ha erre nem reagál, óvatosan érintsük vagy rázzuk meg a vállait, azonban hacsak nem muszáj, ennél többet ne mozgassuk. Ha a beteg eszméleténél van, próbáljuk felmérni, hogy a tudata tiszta-e (Mi a neve? Tudja, hol van? Milyen évet írunk? Hány ujjamat mutatom? Hol fáj?), és hogy tud-e mozogni.

3. Hogyan segíthetek laikusként?

Fontos, hogy egy baleset helyszínén csak akkor nyújtsunk elsősegélyt, ha az a mi életünket, testi épségünket nem veszélyezteti. Az első lépés mindig az legyen, hogy felmérjük, milyen állapotban van a sérült, és ha nem tudunk kommunikálni vele vagy zavart a tudata, azonnal, késlekedés nélkül hívjunk mentőt! Ha nincs mentési tapasztalatunk, és a sérülés súlyos, ne mozgassuk a sérültet, hanem kövessük a mentésirányító utasításait. Több sérült esetén először mindig a legsúlyosabb sérültnek nyújtsunk segítséget!

4. Mi a teendő, ha a sérült eszméletlen?

Ha a sérült megszólításra és finom vállrázogatásra nem reagál, a legfontosabb, hogy azonnal hívjunk mentőt, és közöljük, hogy egy eszméletlen személyhez hívunk segítséget! Ezt követően mérjük fel, hogy a sérült lélegzik-e, amit az úgynevezett hármas észleléssel tudunk megtenni: hajoljunk a sérült arcához, és körülbelül 10 másodpercig figyeljük, hogy emelkedik-e a mellkas, valamint hallunk-e, vagy az arcunkon érzünk-e levegővételt. Ha nincs légzés, és a sérült kemény talajon, a hátán fekszik, azonnal kezdjük meg az újraélesztést, amelyhez mellkaskompressziókat kell végeznünk. A legjobb, ha ezt egy elsősegélynyújtó tanfolyamon sajátítjuk el, de már az is segítség, ha megnézünk néhány videót – csupán néhány percről van szó, de életet menthetünk vele!

5. Félek, hogy csak ártok a tapasztalatlanságommal – mit tegyek?

Egy baleset mindenki számára stresszhelyzet, így elképzelhető, hogy nem tudjuk megőrizni a higgadtságunkat. A mentők hívása után a mentésirányítók lépésről lépésre segítik az elsősegélynyújtást, sőt, a hatékonyabb mentést már az ÉletMentő applikáció is segíti, amit mindenkinek érdemes letöltenie. Ha újraélesztésre kerül sor, ne hezitáljunk: még egy kevésbé szakszerű mellkaskompresszióval is életet menthetünk – ha pedig kifejezetten tartunk a hasonló helyzetektől, bátran vegyünk igénybe egy ingyenes elsősegélynyújtási tanfolyamot, hogy magabiztosabbá váljunk.

Oszd meg másokkal