Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. január 11.

Balesetbiztosítás: milyen műtétre fizet a biztosító?

A balesetek kellemetlen és váratlan velejárói az életünknek, ha pedig a baleset következtében műtétre is sor kerül, különösen nagy anyagi kihívásokkal szembesülhetünk. Ezekre az esetekre hasznos megoldás a balesetbiztosítás, azonban felmerülhet, hogy pontosan milyen műtétre fizet a biztosító. Nézzük a válaszokat!

Műtét és biztosítás: erre számíthatunk

Ha egy baleset következtében munkaképtelenné válunk, veszélybe kerülhet a megélhetésünk: a betegszabadság vagy táppénz összege érezhető kiesést jelenthet a családi kasszának. Ha a baleset olyan súlyos volt, hogy műtétre is szükségünk van, a kórházi tartózkodás és a lábadozás ideje hosszabb lehet, így ebben az esetben fontosabb az anyagi segítség is. Jó hír, hogy szinte valamennyi balesetbiztosítás fedezetet nyújt baleseti műtéti ellátásra, így a kieső jövedelem lényegesen kisebb anyagi terhet jelent. Bizonyos feltételekre azonban nem árt odafigyelni – lássuk a műtéti kártérítés részleteit!

Milyen műtétre fizet a biztosító?

Először is magától értetődő, hogy a balesetbiztosítás kizárólag a balesettel összefüggésbe hozható műtétek után fizet kártérítést. Jellemzően az alap balesetbiztosítások nem térítenek olyan balesetekre, amelyek versenyszerű sporttevékenység vagy extrém sportok végzése közben következnek be. A biztosítók a különböző műtéteket jellemzően csoportokba sorolják a beavatkozás jellege vagy súlyossága alapján, a kártérítés mértékét pedig az egyes csoportok alapján állapítják meg. A műtétek részletes listáját jellemzően a terméktájékoztatók mellékletei tartalmazzák, így mindig szánjunk időt arra, hogy ezeket a mellékleteket átolvassuk. Nagyon fontos, hogy mint minden biztosítási eseményre, baleseti eredetű műtétre is csak akkor fizet a biztosító, ha a kártérítési igényünket a szerződésben megjelölt időtartamon belül jelezzük.

Mennyit fizet a biztosító műtét esetén?

Amennyiben a biztosítási szerződés alapján jogosultak vagyunk baleseti műtéti kártérítésre, felmerülhet, hogy pontosan mekkora összegre számíthatunk. Ez számos tényezőtől függ: a kártérítés összege biztosítási termékenként változik, így nem mindegy, melyik ajánlatot választjuk. A kártérítés mértéke függ a műtét jellegétől is, amelyben fontos szerepet játszanak az előbb említett csoportok: bizonyos egyszerű beavatkozásokra (pl. bőrvarrat, sebtisztítás, ízületbe adott injekció) például többnyire nem fizetnek a biztosítók. Értelemszerűen a súlyosabb beavatkozások után egyre magasabb kártérítést kaphatunk, a legsúlyosabbnak ítélt beavatkozások után (pl. egyes szervátültetések, protézisek beültetése) ajánlattól és biztosítótól függően akár a biztosítási összeg 200%-át is kifizethetik.

Mindig tájékozódjunk biztosításkötés előtt!

Balesetbiztosítás esetén is nagyon fontos, hogy mielőtt megkötnénk egy szerződést, alaposan tájékozódjunk a részletekről. Hasznos, ha több szolgáltató ajánlatát is összehasonlítjuk, és megismerjük az egyes ajánlatok feltételeit, így biztosan azt a megoldást választjuk, amely az igényeinknek leginkább megfelel. A Netrisk.hu-n egyszerűen, néhány kattintással összehasonlíthatjuk a biztosítási partnerek ajánlatait, sőt, néhány lépésben akár az egész családra megköthetjük a balesetbiztosítást – ha pedig bárhol elakadnánk, az ügyfélszolgálat bármilyen felmerülő kérdésre örömmel válaszol.

Oszd meg másokkal