Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. augusztus 24.

Mit kell tudni a csonttörésről?

A csonttörés a leggyakoribb balesetek közé tartozik, hiszen életkortól függetlenül bekövetkezhet, azonban gyermek- és időskorban a leggyakoribb. Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy nyugodtan tudjunk a felépülésre koncentrálni, ez azonban nem egyszerű akkor, ha hetekig ágyhoz vagyunk kötve, és drasztikusan csökken a bevételünk. Nézzük a csonttöréssel kapcsolatos tudnivalókat, és azt, hogyan készülhetünk fel a bajra!

Milyen fajtái vannak a csonttörésnek?

Csonttörés számos okból bekövetkezhet, ám mi most koncentráljunk a baleseti eredetű törésekre. A traumás csonttörések két nagy csoportját képezik a nyílt, valamint a zárt törések. Ahogy a nevükből is kiderül, nyílt törés esetén a törött csontvég átszakítja a bőrfelszínt, zárt töréskor azonban ez nem történik meg. A törés vonala alapján megkülönböztethetünk ferde-, haránt-, hosszanti-, spirál- és többszörös törést, a zöldgallytörés pedig gyermekkorban a leggyakoribb. Teljes törésnek számít, ha a csont a teljes keresztmetszetében eltörik, részleges törés esetén pedig csak a csont egy része érintett.

Mennyi idő a felépülés?

Bár ez függ a baleset típusától és súlyosságától, általános érvényű szabály, hogy minél idősebbek vagyunk, annál lassabban regenerálódnak a csontjaink, így míg kisgyermekkorban szinte észre sem vesszük, és már meg is gyógyultunk, időskorban lényegesen hosszabb lehet a rehabilitáció. A csonttömeg fiatal felnőttkorban éri el a maximumát, így nagyjából harmincéves korunkban vannak a legjobb állapotban – ez azonban nem jelenti azt, hogy ebben a korban elkerülnek minket a csonttörések, sőt. A lábadozás időtartama attól is függ, hogy a csont rögzítéséhez szükség volt-e műtétre, amely a kor előrehaladtával szintén egyre gyakoribb. Rossz hír, hogy még az egyszerűbb töréseknek is kell 4-6 hét a gyógyulásig, súlyosabb esetekben pedig inkább hónapokban kell gondolkodnunk.

Kössön balesetbiztosítást online: kalkuláljon és válasszon egy szimpatikus ajánlatot a Netrisk.hu-n!

Kimaradunk-e a munkából csonttörés esetén?

Az, hogy csonttörés után alkalmasak vagyunk-e munkavégzésre, függ a törés helyétől, a munkánk jellegétől, és a munkáltatónk rugalmasságától is. Egy egyszerűbb kéz- vagy lábujjtörés esetén elképzelhető, hogy biztonságosan el tudjuk látni a feladatainkat, de a legtöbb csonttörés jellemzően otthoni lábadozással jár. Alsó végtag törése esetén a gyógyulás sokkal hosszadalmasabb lehet, fekvőgipsszel pedig kifejezetten hosszú rehabilitációra kell számítanunk, így sajnos csonttörés esetén számítanunk kell arra, hogy néhány hétre, vagy akár hónapra kiesünk a munkából.

Hogyan készülhetünk fel egy ilyen bevételkiesésre?

A hetekig tartó betegállomány sajnos nemcsak a türelmünket kezdi ki, de jelentős bevételkieséssel is járhat. Bár – ha jogosultak vagyunk rá – az orvosi kezelés árát téríti a társadalombiztosítás, a gyógyszerek és különböző gyógyászati segédeszközök ára borsos lehet, ami tovább csökkenti a táppénz miatt egyébként is alacsonyabb bevételünket. Balesetbiztosítás megkötésével felkészülhetünk a baleseti csonttörésekkel járó bevételkiesésre, és számos további káresetre – itthon és akár az egész világon! Egy jól megválasztott balesetbiztosítás csupán pár száz forint kiadást jelent naponta, azonban ha beüt a baj, jelentős anyagi segítséghez juthatunk.

Oszd meg másokkal