Vakok, gyengénlátók számára

Balesetmentes karácsony: 15 dolog, amire figyelnünk kell

2021.11.29

Bár a karácsony tökéletes alkalom arra, hogy kicsit leeresszünk és kipihenjük az év fáradalmait, a gyakorlatban ez általában nem így szokott zajlani. Az ünnepek környékén megnő a háztartási balesetek száma, amelyek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének. Cikkünkben 15 praktikát mutatunk, amelyek betartásával elkerülhetjük a nagyobb bajt.

1. Kimerültség

Az év végén gyakran kimerültek vagyunk, fáradtan pedig sajnos sokkal nagyobb az esélye annak, hogy baleset ér minket. Hagyjunk magunknak időt a pihenésre, és ne vállaljuk túl magunkat csak azért, mert ilyenkor „illik” kitenni magunkért!

2. Csak óvatosan az utakon!

Az ünnepeket megelőző hajtás az utakon is érződik: ilyenkor több a figyelmetlen, feszült sofőr, amelynek azonban könnyen baleset lehet a vége. Ha autóba ülünk, ügyeljünk a vonatkozó – írott és íratlan – szabályok betartására, hogy mindenki épségben hazaérhessen.

3. Ne a kórházban végződjön a bevásárlókörút

Balesetek sajnos gyalogosként is érhetnek minket, így akár egy téli sétára indulunk, akár ajándékbeszerző körútra, figyeljünk a gyalogos közlekedés szabályaira. Télen romlanak a látási viszonyok, így a szokásosnál is óvatosabban közelítsük meg a kereszteződéseket, és figyeljünk gyalogostársainkra is!

4. Ne kapkodjunk!

A nagy sürgés-forgásban könnyedén figyelmetlenek lehetünk, azonban, ha megcsúsztunk az ünnepi menüvel, vagy épp ki kell szaladnunk még egy utolsó ajándékért, ne kezdjünk őrült kapkodásba: vegyünk egy nagy levegőt, és engedjük el a szigorú ütemtervet!

5. Vigyázzunk a forró olajjal!

A forró sütőolaj több okból is veszélyes lehet: az égési sérülések mellett komoly tűzesetet okozhat a kigyulladó olaj, és az, ha nem tudjuk, mi ilyenkor a teendő. Ne feledjük: soha ne öntsünk vizet a túlhevült olajra – ha lángra kap a sütőolaj, egy kesztyű vagy konyharuha segítségével óvatosan húzzuk le a tűzről, majd fedjük le, így pillanatok alatt elalszik a tűz.

6. Használjunk jó késeket!

Sokan azt gondolják, hogy a pengeéles kések veszélyesebbek, mint az életlen darabok, azonban ennek pont az ellenkezője igaz: egy tompa késsel sokkal nagyobb erőt kell kifejtenünk, így nagyobb az esély arra is, hogy vágás közben megcsúszik a kezünk. Ugyanilyen fontos, hogy az adott élelmiszernek megfelelő vágóeszközt használjuk: könnyen vágási sérülés lehet a vége, ha a húsvágó- vagy hámozókést nem rendeltetésszerűen használjuk.

7. Kerüljük el az égési sérüléseket!

Elég csak hozzáérni a forró tepsihez, és máris megtörténik a baj: a konyhában nem lehet elég óvatos az ember. Ha forró edényekkel van dolgunk, vagy ránéznénk a sütőben piruló ételre, mindig használjunk edényfogó kesztyűt!

8. Óvatosan a nyílt lánggal

A karácsonyi időszakban sajnos sok tűzeset történik, amelyeknek oka legtöbbször a nem megfelelő helyen használt, vagy magukra hagyott adventi koszorúk, csillagszórók és mécsesek. Nagyon fontos, hogy nyílt lángot még percekre se hagyjunk magára, illetve ne égessünk gyertyát vagy csillagszórót a karácsonyfa, a függöny vagy a szőnyeg közelében!

9. Az égősorok veszélyesek lehetnek

Bár mesés hangulatot teremtenek, az égősorok igen veszélyesek is lehetnek: a régi, ellenőrizetlen forrásból származó, vagy gyanúsan olcsó fényfüzérek és más, világító dekorációk esetében fennáll a túlhevülés vagy a zárlat veszélye. Ha egy kis szerencsénk van, „csak” tönkremegy a dekoráció, rosszabb esetben azonban akár tüzet is okozhatnak. Csak ellenőrzött, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező fényfüzéreket vásároljunk!

10. Legyen biztonságos a karácsonyfánk

A karácsonyfa akkor az igazi, ha nemcsak szép, de biztonságos is: válasszunk a fa méretének és súlyának megfelelő talpat, és ha élő fenyőt választottunk, gondoskodjunk a megfelelő vízutánpótlásról is! Hasznos, ha a fenyőt nem helyezzük fűtőtest és már közvetlen hőforrás közelébe, így a biztonság mellett tartós is lesz a karácsonyfánk.

11. Vigyázz, csúszik!

Mostanában egyre gyakrabban kúszik 0 fok alá a hőmérő higanyszála, így számolnunk kell a csúszásveszéllyel is. Ne feledjük, hogy a házunk előtti járdaszakaszért mi vagyunk felelősek, így hó vagy jég esetén nemcsak érdekünk, de kötelességünk is a síkosságmentesítés.

12. Ne halogassuk a karbantartást!

A gázkészülékek, cserépkályhák és kandallók rendszeres karbantartásával rendkívül súlyos baleseteket előzhetünk meg: a szén-monoxid mérgezés veszélye minden fűtési szezonban leselkedik ránk. A karbantartás mellett fontos a megfelelő mérő- és jelzőműszerek felszerelése is, így, ha még nem rendelkezünk szén-monoxid-mérővel, még az ünnepek előtt gondoskodjunk erről.

13. Ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást!

Bár az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk elengedni magunkat, rossz vége is lehet, ha a kelleténél többször töltünk a forralt borból vagy a tojáslikőrből. Ilyenkor is tartsunk mértéket, és mondjunk nemet a túlzott alkoholfogyasztásra – kiváltképp, ha másnap vezetni fogunk!

14. Tudjuk, hova fordulhatunk baj esetén!

Érthető módon nem szívesen gondolunk arra, hogy az ünnepek alatt baleset ér minket, azonban jobb előre felkészülni a váratlan helyzetekre. Nézzünk időben utána, hogy az ünnepek alatt hol lesz nyitva ügyeletes gyógyszertár, és nem árt, ha tudjuk, van-e ilyenkor orvosi ügyelet a közelben.

15. Kössünk balesetbiztosítást!

Megesik, hogy a legnagyobb odafigyelés ellenére is baleset történik, azonban nem mindegy, hogyan ér minket a baj. Balesetbiztosítással felkészülhetünk egy esetleges kórházi kezeléssel járó kiadásokra és bevételkiesésre, akár már napi pár száz forintért is – ráadásul a Netrisk.hu-n kényelmesen, orvosi vizsgálat nélkül is megköthetjük!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu