fákkal szegélyezett autópálya

2021. szeptember 14.

Útvonalengedély: mi az, és mikor van rá szükség?

Bizonyára sokan találkoztak már az „útvonalengedély” kifejezéssel, a dokumentum felhasználásával kapcsolatban azonban számos tévhit kering. Vajon tényleg használhatjuk külföldi autó behozatalára? Szabadon közlekedhetünk vele? Cikkünkben eláruljuk, hogy mi pontosan az útvonalengedély, milyen esetekben lehet rá szükség, illetve hogyan, hol és mennyiért igényelhetjük.

Mi az útvonalengedély?

Az útvonalengedély – ahogy a nevéből is kiderül – egy olyan dokumentum, amely egy bizonyos útvonalra engedélyezi a közúti forgalomban való közlekedést. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az útvonalengedélyt akkor igényelhetjük, amikor külföldről szeretnénk behozni egy autót, amelynek még nincsenek papírjai – valójában a dokumentum csak érvényes vagy bevont magyar forgalmi engedéllyel igényelhető, így a honosítás előtt álló külföldi gépjárművekre sajnos nem kérhetjük. Autókereskedők vagy -szervizek esetén többek között ezt a célt szolgálja a P-rendszám , amelyet azonban magánszemélyként szintén nem igényelhetünk.

Milyen esetekben lehet szükség útvonalengedélyre?

Igen kellemetlen azzal szembesülni, hogy kiment a fejünkből a következő műszaki vizsga esedékessége, hiszen lejárt műszakival nem közlekedhetünk közúti forgalomban, akkor sem, ha a vizsga helyszínére, a szervizbe vagy akár eredetvizsgára kell eljutnunk. Ezekre a különleges helyzetekre nyújt megoldást az útvonalengedély: a vonatkozó szabályok értelmében a dokumentum lejárt műszaki esetén igényelhető abból a célból, hogy a jármű eljusson a műszaki vizsgára, javításra vagy eredetiségvizsgálatra. A dokumentumot forgalomba helyezett vagy forgalomból kivont járműre is igényelhetjük.

Hogyan zajlik az egyszeri útvonalengedély kérése?

Az útvonalengedélyt kormányablakokban vagy okmányirodákban igényelhetjük, az eljárás határideje pedig hivatalosan 21 nap, azonban ha minden szükséges dokumentumot rendelkezésre bocsátunk, többnyire azonnal megkapjuk az engedélyt. Az ügyintézéshez szükségünk lesz a jármű forgalmi engedélyére – forgalomból kivont jármű esetén a forgalmi bevonását igazoló határozatra –, az érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét igazoló kötvényre, befizetési igazolásra vagy csekkre, illetve azt is igazolnunk kell, hogy időpontot foglaltunk műszaki vizsgára vagy eredetiségvizsgálatra – ha ezt nem tudjuk megtenni, a helyszínen ki kell töltenünk egy nyilatkozatot. Emellett természetesen legyen nálunk egy érvényes személyi okmány (személyazonosító igazolvány, kártya formátumú vezetői engedély vagy útlevél), és ha van, a lakcímkártyánk. Amennyiben az ügyben más jár el helyettünk, a teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazást szintén fel kell mutatni a helyszínen. Az eljárás elindításának feltétele továbbá az engedély díjának befizetése, amelyet az ügyintézőtől kapott csekken vagy a helyszínen bankkártyával is rendezhetünk – az ideiglenes útvonalengedély díja 2021-ben 3500 Ft.

Milyen feltételekkel használhatjuk az útvonalengedélyt?

Az, hogy megkaptuk az útvonalengedélyt, nem azt jelenti, hogy bárhova kiruccanhatunk vele: a dokumentum csak a jármű aktuális telephelye, valamint a műszaki vizsga, a javítás vagy az eredetiségvizsgálat helyszíne közötti utazásra jogosít. Az engedéllyel nem hagyhatjuk el az ország területét, illetve csak 3 egymást követő napon használhatjuk, amelynek pontos időpontjáról az igényléskor kell nyilatkoznunk. Az útvonalengedély költsége elenyésző ahhoz képest, amekkora bajba kerülhetünk, ha lejárt műszakival közlekedünk, így ha észrevesszük, hogy lejárt a műszaki vizsga, ne halogassuk a dolgot: azonnal foglaljunk időpontot, és igényeljünk hozzá útvonalengedélyt!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek