Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. augusztus 11.

P-rendszám: 5 kérdés és 5 válasz a próbarendszámról

Ha közúti forgalomban még nem is találkoztunk úgynevezett P-rendszámmal, a kifejezést biztosan hallottuk már. De vajon mit jelent a próbarendszám? Hogyan zajlik a P-rendszám igénylése, és kinek van erre lehetősége? Kell-e biztosítást kötnünk rá? Cikkünkben az 5 leggyakoribb kérdést válaszoljuk meg.

Mi az a P-rendszám?

A próbarendszám, ismertebb nevén P-rendszám egy speciális rendszámtípus, amely olyan gépjárművekre váltható ki, amelyeket még nem helyeztek forgalomba, vagy ideiglenesen kivontak az alól . Fontos részlet ugyanakkor, hogy ezt a rendszámot nem válthatja ki akárki, és nem használható általános közúti közlekedésre: ahogyan a nevéből is kiderül, a próbarendszámmal többek között próbautakra, kísérleti utakra vagy szervizbe lehet legálisan eljutni.

Ki igényelhet próbarendszámot?

A próbarendszámok szabályzása rendkívül szigorú: csak olyan cégek vagy egyéni vállalkozók igényelhetik, akik főtevékenységként személy és könnyű gépjárművek kereskedelmével, gépjárműjavítással és -karbantartással, vagy egyéb gépjármű-kereskedelemmel foglalkoznak, és ezt a vonatkozó TEÁOR-számokkal (4511, 4519, 4520) igazolni tudják. Bizonyos feltételekkel a gépjárműjavítással és -karbantartással (TEÁOR-szám: 4520) melléktevékenységként foglalkozó cégek vagy egyéni vállalkozók is igényelhetnek próbarendszámot. Járműgyártó és -javító vállalatok, közlekedési kutatóintézetek, vagy ehhez hasonló tevékenységet végző cégek kísérlet és kutatás céljából igényelhetnek ideiglenes rendszámot.

Kell-e biztosítás P-rendszámos járműre?

Igen, a kötelező biztosítás megkötése a próbarendszámmal ellátott járművekre is szükséges – a Netrisk.hu-n erre a telefonos ügyfélszolgálaton való igény jelzésével van lehetőség. A P-rendszám biztosítása csak abban az esetben érvényes, ha a rendszámtáblát a KRESZ szabályainak megfelelő módon helyezzük el a gépjárművön, illetve a jármű műszaki állapota közúti közlekedésre alkalmas. A P-rendszámhoz tartozó kötelező biztosítás éves díját előre, egy összegben kell rendezni, meglétét pedig befizetési igazolással kell igazolnunk.

Hogyan zajlik a próbarendszám igénylése?

A P-rendszámok igényléséhez számos dokumentumot be kell szereznünk: igazolnunk kell, hogy jogosultak vagyunk a rendszám kiváltására – ezt cégkivonattal, működési engedéllyel vagy vállalkozói igazolással tehetjük meg. Emellett szükség lesz egy 3 hónapnál nem régebbi, közjegyző által hitelesített cégkivonatra, egy eredeti, ügyvédi szárazbélyegzővel vagy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldányra, a kötelező biztosítás befizetését igazoló dokumentumra, valamint a vonatkozó kérelem kitöltésére. A próbarendszám igénylésére kormányhivatalokban van lehetőség.

Milyen feltételekkel használható a próbarendszám?

A P-rendszámok használatának számos feltétele van, amelyek közül a legfontosabb, hogy az igényléskor kapott indítási naplót pontosan vezetni kell. A rendszám csak Magyarország területén használható, kizárólag a meghatározott célokra, például próbaútra, illetve műszaki vizsgára vagy javításra történő szállításra. Az ideglenes rendszámmal – hacsak erre nem rendelkezünk külön engedéllyel – tilos személyt szállítani és vontatni, a jármű használatára pedig a forgalomban tartási engedély jogosítottján kívül csak a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy jogosult. Napjainkban már egyre kevésbé, de elvétve még most is találkozhatunk P-rendszámok bérbeadásával, eladásával vagy átruházásával, ez azonban szigorúan tilos, és súlyos bírságra számíthatunk, ha ilyen ügyletben veszünk részt. P-rendszámmal tehát soha ne közlekedjünk úgy, ahogyan azt egy általános rendszámmal tennénk!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek