Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. szeptember 22.

Teherautó biztosítás: így köthetünk KGFB-t tehergépjárműre

A teherautó biztosítása legalább olyan fontos, mint a személygépjárművek védelme, sőt: mivel ezekkel a járművekkel gyakran munkavégzés történik, nagyon fontos, hogy minden lehetséges módon gondoskodjunk a tehergépjármű biztonságáról. Ennek az alapja természetesen a KGFB, amely károkozás esetén megtéríti a vétlen fél kárát: nézzük, mit kell tudni a teherautó kötelező biztosításáról!

Milyen teherautókra kell kötelező biztosítást kötni?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás minden, a forgalomban részt vevő járműre kötelező, így a kisteherautókra és a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművekre is. Gondoljunk csak bele, mekkora károkat lehet okozni egy ilyen tömegű járművel – ha nem létezne a kötelező biztosítások rendszere, ezeket a károkat önerőből kellene rendeznünk. Nagyon fontos tehát, hogy teherautó esetén is rendelkezzünk kötelező biztosítással, amelyet a szélesebb körű védelem érdekében kiegészíthetünk CASCO biztosítással is.

Mire kell figyelni a teherautó biztosítás megkötésekor?

Akárcsak bármilyen más jármű esetén, a tehergépjármű kötelező biztosításának megkötése előtt is érdemes tájékozódni, és több különböző ajánlatot is összehasonlítani. Az egyes biztosítók ajánlatai között akár jelentős díjkülönbségek is lehetnek, és mivel a tehergépjármű biztosítása drágább, mintha személyautóra vagy motorra kötnénk, egy jól megválasztott biztosítással komolyabb összegeket is megspórolhatunk. Egy teherautó kötelező biztosítás kalkulátor segítségével könnyedén összehasonlíthatjuk a biztosító partnerek ajánlatait, és kiválaszthatjuk ezek közül a legkedvezőbbet. A Netrisk.hu-n a kötelező biztosítás ikonra kattintva érhetjük el a kalkulátort, ahol csak annyi a dolgunk, hogy megadjuk a megfelelő gépjárműkategóriát (tehergépjármű 3,5 tonna össztömegig vagy 3,5 tonna felett), illetve a jármű adatait, majd a különböző kedvezményekre és kiegészítő biztosításokra vonatkozó kérdések megválaszolása után láthatjuk is a rendelkezésre álló ajánlatokat. Nagyon fontos, hogy amennyiben biztosítót váltanánk, mert kedvezőbb ajánlatra bukkantunk, ügyeljünk a vonatkozó határidőkre: biztosítóváltásra évente egyszer , az évforduló előtt van lehetőség. Ezt a dátumot több okból is érdemes fejben tartani, hiszen ha nem is döntünk a biztosítóváltás mellett, az évfordulóval esedékessé válik a soron következő díjfizetés is, amelynek elmulasztása súlyos következményekkel járhat.

A pótkocsit külön kell biztosítanunk!

Fontos részlet, hogy a tehergépjármű biztosítása nem terjed ki az esetleges pótkocsikra és utánfutókra, ezeket külön kell biztosítanunk. Kevesen tudják, hogy a pótkocsik, és azon belül az utánfutók is járműnek minősülnek, így ezekre a rendszám, a forgalmi engedély, a törzskönyv és a műszaki vizsga mellett a kötelező biztosítás megléte is szükséges. Jó hír, hogy a Netrisk.hu-n pótkocsira vagy félpótkocsira is köthetünk biztosítást, csupán ki kell választanunk a vonatkozó gépjárműkategóriát a kalkulátorban.

Mi a teendő, ha a tehergépjármű céges tulajdonban van?

A tehergépjárművekre különösen jellemző eset, amikor a jármű tulajdonosa nem természetes személy, hanem cég vagy egyéni vállalkozó . Szerencsére nekik sem kell lemondaniuk az online kalkuláció és a biztosításkötés kényelméről: amennyiben ötnél kevesebb jármű van a cég tulajdonában, kalkuláció során elég, ha a vonatkozó rubrikában jelezzük, hogy nem természetes személy kötné a biztosítást. Ötnél több gépjármű esetén már lehetőség van flotta biztosítást kötni, amellyel egyszerűbben, egy szerződés alatt kezelhetjük a vállalat járműveinek biztosítási ügyeit. Ehhez a Netrisk.hu-n külön kalkulátor tartozik , ahol a cégre és a gépjárműparkra vonatkozó adatok megadását követően láthatjuk is a biztosító partnerek flotta ajánlatait – ne feledjük azonban, hogy a végleges ajánlatot ebben az esetben emailben kapjuk majd meg. Azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, akik egyedibb igényekkel rendelkeznek, a Netrisk Agent szolgáltatást ajánljuk, amelynek keretei között rugalmasan, egy személyes találkozó során kaphatunk flotta biztosítási ajánlatot.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek