Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. január 13.

Mit jelentenek a forgalmi engedélyben szereplő kódok?

Szinte nem is gondolnánk, mennyi hasznos információ derülhet ki, ha rápillantunk egy jármű forgalmi engedélyére: cikkünkben sorra vesszük a forgalmi engedély kódokat, ezek jelentését, illetve a feltüntetett információk jelentőségét is.

Milyen kódok szerepelnek a forgalmi engedély első oldalán?

Egy forgalmi engedélyen elsősorban különböző adatokat, betűket és számokat láthatunk, amelyben bár első ránézésre nem sok logikát találhatunk, valójában mindegyik betűjelnek megvan a jelentése. Nézzük pontról pontra a forgalmi engedély tartalmi elemeit! A forgalmi első oldalán láthatjuk az ország megnevezését és felségjelzését (Magyar Köztársaság és „H”), az Európai Közösség megnevezését, valamint a hatáskörrel rendelkező hatóság megnevezését (pl. „Okmányiroda: Budapest 01. ker.”). Gyakran felmerül, hogy hol van a forgalmi engedély száma: ezt a jobb felső sarokban találjuk, és nem összetévesztendő az Eurotax kóddal, amelyet jelenleg még nem tüntetnek fel a hazai forgalmi engedélyeken. Ezek alatt találjuk a jármű legfontosabb adatait: a jármű rendszámát (A), az első nyilvántartásba vétel időpontját (B), a jármű gyártmányát (D.1), típusát (D.2), kereskedelmi leírását (D.3) és alvázszámát (E). Itt találjuk továbbá a jármű hengerűrtartalmát (P.1), a legnagyobb leadott teljesítményét (P.2), hajtóanyagát, azaz az üzemanyag típusát (P.3), a motor kódját vagy számát (P.5), valamint a jármű kategóriáját (J).

A forgalmi engedély egy háromfelé hajtható irat, amelyen a különböző betűkódok logikai sorrendben követik egymást. Az első oldalon a legfontosabb adatokat találjuk, a hajtás után pedig a jármű kiegészítő adatait kell keresnünk. Itt találjuk többek között a jármű saját tömegét (G), színét (R), együttes tömegét (F.1), környezetvédelmi besorolását (V.9), típus-jóváhagyási számát (K), az ülések számát vezetővel együtt (S.1), az első magyarországi nyilvántartásba vétel időpontját (I), az esetleges állóhelyek számát (S.2), és a különböző vontatási adatokat (O) kilogrammban. Ehhez kapcsolódóan a következő kódokat olvashatjuk a forgalmin: fékezett (O.1), fékezetlen (O.2), fék nélkül (0), ráfutófékkel (1), átmenőfékkel (2), illetve nyeregterhelés (3).

Ezen az oldalon szerepel továbbá motorkerékpár esetén a teljesítmény/tömeg arány (Q), valamint a jármű gyártási éve. Egy hajtással lejjebb, az alsó részben találjuk a tulajdonosra és/vagy üzembentartóra vonatkozó adatokat. A dokumentumon szerepel a forgalmi engedély jogosultja (C.1), annak családi- vagy cégneve (C.1.1), utóneve (C.1.2), valamint lakcíme (C.1.3). Ezen az oldalon szerepel az is, hogy a forgalmi engedély jogosultja tulajdonosa-e a járműnek (C.4).

A forgalmi engedély második oldala

Ha megfordítjuk az iratot, a második oldalon olvashatjuk a forgalmi engedély kiállításának dátumát, a kiállító aláírását, valamint az illetékes hatóság bélyegzőjét. Itt találjuk meg a műszaki érvényességi időre vonatkozó adatokat is, valamint a hajtás alján találunk egy jelmagyarázatot, amely segítségével értelmezhetjük a forgalmi engedély betűkódjait.

Milyen információkat tudhatunk meg a forgalmi engedélyből?

A forgalmi rengeteg hasznos adatot szolgáltat egy járműről és annak előéletéről, ezeknek az információknak pedig nagy hasznát vehetjük autóvásárlás esetén , vagy a mindennapi életben. A motorszámra és az alvázszámra például több esetben is szükségünk lehet: előbbi szervizeléskor lehet fontos, ugyanis megkönnyíti a különböző alkatrészek keresését, utóbbinak pedig a jármű beazonosításában van jelentős szerepe. Az alvázszámot ellenőrzik a járművek biztosításának kötvényesítésekor és az eredetvizsga során, és ezt a számot kell megadnunk akkor is, ha a kártörténeti nyilvántartásból le szeretnénk kérdezni egy autó előéletét. Céges vagy bérelt autó esetén előfordulhat, hogy elbizonytalanodunk tankolás előtt: ilyenkor a forgalmi engedély segítségével könnyedén ellenőrizhetjük, hogy milyen üzemanyaggal kell tankolnunk. Ezzel a praktikával érdemes élni, hiszen ha véletlenül más típusú üzemanyagot töltünk az autóba (főleg, ha benzinnel tankolunk egy dízeles járművet), jelentős károkat is okozhatunk.

A jármű kategóriája hasznos segítség lehet például kötelező biztosítás online megkötésekor , amikor fejből nem tudjuk felidézni a pontos kategóriát. Ha autóvásárláskor a jármű színe nem egyezik a forgalmi engedélyben megadott árnyalattal, előfordulhat, hogy az előző tulajdonos eltitkol egy nagyobb törést vagy javítást – ezt az apróságot tehát mindig ellenőrizzük adásvétel előtt. A környezetvédelmi besorolás akkor adhat lényeges támpontot, amikor a szmogriadó riasztási fokozata elrendelésekor korlátozzák az autóforgalmat – ebben az esetben a forgalmi engedélyen ellenőrizhetjük, hogy érint-e minket a korlátozás. A forgalmi engedély érvényessége is megállapítható a rajta szereplő adatokból: mindaddig érvényes a forgalmi engedély, amíg a műszaki vizsgákat érvényesítő helyek nem telnek be, illetve nem történik változás a jármű üzembentartói jogában – ez azonban nem összetévesztendő a jármű műszaki érvényességével, a forgalomban ugyanis kizárólag érvényes műszaki vizsgával vehetünk részt.

Mikor változhat a forgalmi engedély tartalma?

Számos esetben előfordulhat, hogy a forgalmi engedély tartalma módosul: a leggyakoribb eset, amikor változik a jármű tulajdonosa és/vagy üzembentartója adásvétel, öröklés vagy ajándékozás miatt. Ebben az esetben egy új forgalmi engedély igénylése szükséges, kivéve akkor, ha az üzembentartó változatlan marad és csak a tulajdonos változik (ettől függetlenül az okmányiroda és az adott biztosító felé is le kell jelenteni a tulajdonos változását). Amennyiben a járműben lényeges műszaki változás (pl. motorcsere) történt, vagy az autót hatósági alvázszámmal látták el, azt szintén fel kell tüntetni a forgalmi engedélyben, amelyre jellemzően kormányablakokban van lehetőség. Sokan nem gondolnak rá, de egy fóliázást vagy újrafényezést is dokumentálni kell, főleg, ha az eredeti színtől eltérő árnyalatot választunk – mielőtt belevágnánk egy ilyen átalakításba, feltétlenül járjunk utána a vonatkozó jogszabályoknak. A jármű esetleges átalakításakor arra is figyelnünk kell, hogy az új alkatrészek (főként a fényszórók és a kipufogók) használhatók-e közúti forgalomban – ennek többek között az úgynevezett E-jelzéssel tudunk utánanézni. Amennyiben az alkatrész nem alkalmas közúti közlekedésre, számítanunk kell rá, hogy a következő műszaki vizsgán nem engedik át a járművet, egy közúti ellenőrzés során pedig súlyos bírságot is kaphatunk.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek