határidő tervezés naptárban

2021. március 31.

Kötelező biztosítás: meddig kell befizetni?

A kötelező biztosítás fizetési határidejét nagyon fontos észben tartani, hiszen ha nem rendezzük időben, súlyos következményekkel kell számolnunk. Cikkünkben eláruljuk, hogy meddig kell befizetni a kötelező biztosítást, illetve mi történik akkor, ha valamilyen okból elmulasztjuk a díjfizetést.

Kötelező biztosításnál egységes a fizetési határidő

Attól függően, hogy milyen díjfizetési gyakoriságot választottunk szerződéskötéskor, negyedévente, félévente vagy évente válik aktuálissá a soron következő biztosítási díj rendezése. Ezt természetesen érdemes minél előbb megtenni, főleg, ha csekken fizetjük a biztosítást, hiszen ezeknek a befizetéseknek általában néhány napos az átfutási idejük. Tartsuk észben, hogy a díj befizetése mindig az ügyfél felelőssége, így akkor is gondoskodnunk kell róla, ha a biztosító valamilyen okból nem küld csekket vagy díjbekérőt. A kötelező biztosítás befizetési határideje egységes: a díjfizetés esedékességétől számított 60 napig tart az úgynevezett türelmi idő, azaz eddig van lehetőségünk következmények nélkül rendezni az elmaradásunkat. Ne feledjük, hogy ebbe a hétvégék és az ünnepnapok is beleszámítanak, a biztosító pedig nem a befizetés elindításának, hanem az összeg beérkezésének a napját veszi figyelembe. Ennek megfelelően, ha a türelmi időszak utolsó napján jut eszünkbe, hogy díjtartozásunk van, és aznap befizetjük a csekket, szinte biztos, hogy kifutunk az időből.

Mi történik, ha túllépjük a KGFB fizetési határidőt?

Abban az esetben, ha a 60 napos türelmi időn belül nem rendezzük az aktuális kötelező biztosítási díjat, a biztosítónak jogában áll díjnemfizetés jogcímen megszüntetni a szerződést . A szerződés megszűnésének napjától fedezetlennek számít a gépjárművünk, így amellett, hogy a kimaradt napokra fedezetlenségi díjat kell fizetnünk, nem is közlekedhetünk közúti forgalomban a járművel, amíg nem kötünk új szerződést. Ha ezt elmulasztjuk, és útnak indulunk a gépjárművel, az szabálysértésnek minősül, így egy esetleges közúti ellenőrzés során a pénzbírság mellett elkobozhatják a rendszámunkat is. Ennél is szerencsétlenebb helyzet, ha a fedezetlen időszakban balesetet okozunk, ekkor ugyanis az általunk okozott kárt saját zsebből kell rendeznünk, emellett a fedezetlenség miatt pénzbírságra és egyéb szankciókra is számíthatunk. Fontos részlet, hogy amennyiben a szerződésünk díjnemfizetés miatt szűnt meg, csak annál a biztosítónál köthetjük meg az új szerződést, ahol az előzményszerződéssel rendelkeztünk, biztosítóváltásra tehát ebben az esetben nincs lehetőség.

Hogyan mehetünk biztosra?

Ha hajlamosak vagyunk megfeledkezni a befizetnivalóinkról, érdemes biztosra menni: a Netrisk.hu-n könnyedén nyomon követhetjük aktuális szerződéseinket, a rendszer pedig e-mailben értesít minket, ha díjfizetési hátralékunk van. Egy jó kalkulátor persze nem csak emiatt hasznos: segítségével az egyes ajánlatok összehasonlítása mellett lehetőség van a kötelező biztosítás kényelmes, online megkötésére, élő szerződés esetén pedig azt is ellenőrizhetjük, hogy a biztosítási időszak letelte után érdemes-e biztosítót váltani.

Milyen dátumokat érdemes még fejben tartani?

Bár a biztosítás befizetésének határideje az egyik legfontosabb, amire emlékeznünk kell, kötelező biztosításunkkal kapcsolatban néhány dátumot még érdemes fejben tartani. Ezek közül különösen fontos az évforduló dátuma, ugyanis az ezt megelőző 30 napon belül tudunk biztosítót váltani, így évente egyszer szerződésünket kedvezőbbre cserélhetjük. Amennyiben a Netrisk.hu-n kötöttünk biztosítást, a díjfizetés esedékessége mellett értesítést kapunk a közelgő évfordulóról is, így minden évben tudni fogjuk, mikor van lehetőségünk a biztosítóváltásra. Ha a váltás mellett döntünk, felmondási szándékunkat az évforduló előtti 60. és 30. nap között jelezhetjük a biztosító felé – ennél hamarabb nem érdemes kalkulálni, ugyanis a biztosítók 60 naponta tehetik közzé az új tarifáikat.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek