Kedves Ügyfeleink!

Személyes ügyfélszolgálatunk a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával július 1-től újra elérhető! Továbbra is lehetőség van a teljeskörű telefonos ügyintézésre is. Forduljon hozzánk bizalommal a +36 303440100 vagy a +36 14133480-as telefonszámon, vagy jöjjön hozzánk személyesen!

Kérdése van? Válaszolunk.

Témáink

Úgy tűnik, az idei nyaralási szezon a távolságtartásról szól majd, emiatt pedig sokan ülnek autóba, és célozzák meg a környező országokat. Szerencsére a szomszédos térségekben bőven akad látnivaló: cikkünkben 15 gyönyörű, autóval is megközelíthető úti célt mutatunk. Indulhat a körutazás?

Az európai határok megnyitásával egyre magasabb az utazási kedv, azonban ez még közel sem jelenti azt, hogy minden visszatért a régi kerékvágásba. A szabályok napról napra változnak, a koronavírus-helyzet bizonyos országokban továbbra is kritikus, így sokan nem mernek azonnal útnak indulni. Cikkünkben sorra vettük, hogy mire számíthatunk, ha az elkövetkező hetekben külföldre utaznánk.

Bár továbbra is sok a kérdőjel az idei nyaralásszezonnal kapcsolatban, úgy tűnik, hogy az utazóknak egyre határozottabb elképzelései vannak. Kíváncsiak voltunk, hogyan alakul az utazási kedv a koronavírus-járvány első hullámának végéhez közeledve, így több mint 6000 ember véleményét kérdeztük meg. Lássuk az eredményeket!

Aligha létezik kérdés, ami jobban foglalkoztatna most mindenkit, mint az, hogy vajon mikor térhet vissza az életünk a megszokott kerékvágásba. Egy éve ilyenkor már javában terveztük a nyaralásainkat, a jelenlegi helyzetben azonban rengeteg a kérdőjel – nézzük, hogyan rendezheti át a világjárvány az utazási szokásainkat!

Európában és világszerte is fokozódik az egészségügyi intézkedések száma a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatban, amelyek a külföldi utazásokat is érintik. A Magyar Biztosítók Szövetsége részletes tájékoztatót adott ki az utasbiztosításokkal kapcsolatban – vegyünk sorra néhány fontos kérdést!

A búvárkodás nagyon különleges élmény, amely sokak bakancslistáján szerepel: a tengeri élővilág felfedezése és a merülés különös hangulata sokakat egy életre megfog, és ahogy elérkezik a szezon, alig várják, hogy újra hódolhassanak kedvenc hobbijuknak. A búvárkodás azonban veszélyes üzem, így néhány rizikóra érdemes időben felkészülni. Mutatjuk, hogyan!

Külföldi utazás esetén legtöbbször hosszú listát írunk arról, hogy mit kell bepakolnunk, megesik azonban, hogy pont a legkézenfekvőbb dolgokra nem gondolunk. Nézzük, melyek azok az apróságok, amiket érdemes észben tartani!

Vannak, akik utazásuk során kifejezetten a hagyományos élményeket keresik, sokan azonban extrémebb kalandokra vágynak, és szívesen döntenek egy-egy rendhagyó szállás vagy utazás mellett. Mai cikkünkben csokorba szedtük 2020 legmodernebb utazási trendjeit!

Egy külföldi utazás alkalmával bizonyára alig várjuk, hogy megismerkedjünk az adott ország kultúrájával és gasztronómiájával – vannak azonban olyan, gyakran meglepő illemszabályok, melyek betartásával az utazásunk nemcsak számunkra, de a vendéglátóink számára is kellemesen telik majd. Nézzünk néhány példát!

Itt a tél egyik legkedveltebb időszaka, a síszezon, azonban hacsak nem a hüttében ücsörögve akarjuk eltölteni a vakációnkat, néhány dologra érdemes előre gondolni. A különböző síbalesetek nemcsak enyhe kellemetlenségeket, de akár életveszélyes helyzeteket is okozhatnak, így ha már tervezzük a következő síelést, készüljünk fel alaposan: cikkünkben mutatunk pár tippet!

A tél sokak számára egyet jelent a síszezonnal, azonban akkor sem kell csüggednünk, ha a síelés nem a mi világunk – szerencsére számos bel- és szabadtéri sport közül válogathatunk, így biztosan megtaláljuk a hozzánk legközelebb álló téli hobbit. Mutatunk három izgalmas példát!

Ha szeretnénk elkerülni a tavasszal beinduló turistadömpinget, bátran vegyük az irányt külföld felé akár a téli hónapokban is! Ha repülővel indulunk útnak, akár néhány óra alatt átszelhetjük a kontinenst, és ha jól választunk úti célt, ezt akár néhány mozijegy árából is megtehetjük − nézzünk három példát!

Ha a környező országok felé vesszük az irányt, és többen utazunk, gyakran jobban megéri autóval útnak indulni, mintha azt repülővel vagy tömegközlekedéssel tennénk. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mi van akkor, ha az autónkat külföldön baleset éri? Vajon ekkor is támaszkodhatunk a kötelező biztosításra? Cikkünkből kiderül!

Ha idén valamilyen okból kimaradt a nyaralás, ne csüggedjünk: ősszel legalább olyan jó döntés egy külföldi utazás, mint a szezon kellős közepén! Mai cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb érveket az őszi vakációzás mellett, és bebizonyítjuk, hogy vakációzni nem csak nyáron lehet.

A túrázás minden évszakban kiváló időtöltés, azonban a kellemes, őszi időjárás és a fantasztikus színekben pompázó tájak miatt ebben az évszakban érdemes leginkább hódolni ennek a mozgásformának. Ha itthon már mindent bebarangoltunk, itt az ideje, hogy külföldön is felvegyük a túrabakancsunkat, azonban ne feledjük, hogy a kirándulás veszélyes üzem, így utasbiztosítás nélkül soha ne induljunk el!

Egy emlékezetes nyaraláshoz nem kell feltétlenül átutaznunk a kontinensen: már a magyar határt átlépve is fantasztikus élményekben lehet részünk, hiszen Ausztria gazdag természeti és kulturális kincsei egy egész hétre is leköthetnek minket. Ha nincs ötletünk, hogy mit érdemes megtekinteni, ne hagyjuk itthon a Netrisk helyi bakancslistáját!

A magyarok számára Horvátország az egyik legközkedveltebb célpont egy külföldi nyaraláshoz, nem véletlenül: az azúrkék tenger, a mesés kis szigetek, és a vérbeli tengerparti hangulat azonnal rabul ejt minket, és persze az sem elhanyagolható, hogy akár autóval is megközelíthető. Természetesen Horvátország sem maradhatott ki a bakancslisták sorából – mai cikkünkben eláruljuk, hogy miért érdemes ezt az országot választani!

Végre teljes erőbedobással megérkezett a nyár, így itt az ideje, hogy belevessük magunkat az élményekbe: szervezzünk kültéri programokat, ruccanjunk ki egy nyaralásra, ismerjünk meg új helyeket, új ízeket és új embereket! Ha esetleg kifogynánk az ötletekből, bakancslistáink garantálják, hogy egyetlen nap se teljen unalommal: mutatjuk, hogy miért érdemes idén nyáron kipipálni egy bakancslistát!

Az utazásról legtöbben rögtön a felhőtlen időtöltésre asszociálunk, azonban megesik, hogy váratlan balesetek árnyékolják be a pihenést. Fontos, hogy ilyen esetben azonnal cselekedjünk, és ne várjuk meg, hogy a helyzet egyre rosszabb legyen – mai cikkünkben sorra vesszük a legtipikusabb baleseteket, melyek bármelyik utazóval előfordulhatnak.

Ha jól időzítettük a szabadságunkat, a pünkösdi hosszú hétvége számos lehetőséget nyújt a minőségi időtöltésre: akár a környező országok nagyvárosai, akár egy csendes, hegyi falu vonz minket, itt az ideje, hogy kikapcsoljunk, és igazán emlékezetes napokat töltsünk el a szeretteinkkel. Nézzük, hogyan juthatunk felejthetetlen élményekhez!

Az utasbiztosítások több mint 40 százalékát a három nyári hónapban kötik az ügyfelek, Az utazási főszezon kezdete előtt a Netrisk.hu hétfő délelőtt díjátadó eseményen tette közzé, hogy az előző évben mely biztosítók termékei kapták a legkedvezőbb értékelést az ügyfelektől.

Nem csupán Európában fontos az utasbiztosítás, hanem a távoli földrészeken is. Sőt! A baj még könnyebben megtörténhet akár egy szafarin, akár egy Thai masszás alatt, vagy egy ázsiai forgatagban. Nem árt tisztában lenni azzal, mennyi mindenre jó egy-egy helyesen megválasztott utasbiztosítás.

Távoli, egzotikus országokba utazóknak szinte kötelező az utasbiztosítás. E nélkül nem is érdemes elindulni. Az állatokkal különösen vigyázzunk, számos példa van a biztosítások történetében, amikor egy-egy békésnek hitt állat megtámadta az utast. Olyan kalandokról olvasni, mint például egy apartman körül futkározó mókus harapott meg egy férfit. Vagy Balin a szabadon tartott majmok okozhatnak galibát, egy hölgy például majomharapás miatt nyújtott be kárigényt.

Nemrég lezárult „Világraszóló nyeremény” nevű játékunk, melyben két szerencsés ügyfelünk összesen kétmillió forinttal lett gazdagabb. Bár az, hogy ők hova utaznak majd a nyereményből, legyen az ő titkuk, a játék során kiderült, hogy melyek azok az úti célok, ahova a legtöbben vágyódnak – és hova utazunk a legtöbbet a valóságban. Nézzük!

A Netrisk.hu adatai szerint a külföldre induló síelők naponta átlagosan 820 forintért kötöttek utasbiztosítást az idei síszezon eddigi időszakában. Ez az összeg mintegy 8 százalékkal magasabb a tavalyi hasonló értéknél. A sízők többsége hosszú hétvégére utazik, 72 százalékban osztrák, 11 százalékban szlovákiai úti céllal.

2018-ban az utasbiztosítások átlagdíja 600 forint volt a vezető online biztosításközvetítő portálon, a síbiztosításokra kötött 820 forint ennél 37 százalékkal magasabb. Ezért a többletért a síelni indulók pótlólagos szolgáltatásokat, illetve magasabb térítési limiteket kapnak a biztosítóktól. A sípályáról történő helikopteres mentés fedezete például ma már része a síbiztosítások többségének, és az ügyfelek tudatosságát jól mutatja, hogy a szerződést kötők 35 százaléka ezt a szempontot eleve feltételként rögzíti a kalkuláció során.

Mielőtt útnak indulunk a szomszédos vagy a távolabbi országokba, nem árt, ha tudjuk, hol milyen minőségű autópályákra számíthatunk. Az autopalyamatrica.hu weboldal összeállítása nemcsak az autópályák minőségét, hanem a kiszolgáló létesítmények – benzinkutak, pihenőhelyek – sűrűségét is figyelembe vette az egyes országok autópályáinak jellemzésénél. Az is kiderül, fajlagosan hol a legdrágább és hol a legolcsóbb autópályán közlekedni.

Ha személyautóval európai utazásra készülünk, valószínűleg az autópályákat fogjuk használni a gyorsabb és biztonságosabb utazás érdekében. Ilyenkor nem csak azzal érdemes tisztában lenni, hogy az egyes európai országokban milyen autópályadíjakra, matricaárakra számíthatunk. Ugyanilyen praktikus, ha képben vagyunk az autópályák minőségét, állapotát illetően is.

A Netrisk.hu statisztikái szerint az ügyfeleknek immár 16 százaléka az utazás napján vásárolja meg utasbiztosítását. Számukra fontos tudnivaló, hogy a biztosítási fedezet csakis az adott nap hátralévő részére vonatkozik. Az utazási főszezon kezdete előtt a Netrisk.hu közzétette, hogy az előző évben a Mapfre, a Vienna Life és az Aegon biztosítók utasbiztosítási termékei kapták a legkedvezőbb értékelést az ügyfelektől.

Az EB-re utazás előtt is érdemes letölteni az ingyenesen és internetkapcsolat nélkül használható "ECC-Net: Travel" mobil alkalmazást, amely a külföldön bennünket megillető jogok érvényesítéséhez nyújt segítséget.

Az Európai Fogyasztói Központ fogyasztóvédelmi tanácsok a labdarúgó Európa-bajnokságra utazók számára címmel adott ki tájékoztatót.

Évente több millió magyar utazik külföldre, azonban piaci adatok szerint csak minden harmadik utas gondoskodik biztosításról. A kényelmesen, akár néhány perc alatt interneten is megköthető utasbiztosítások ugyanakkor jelentős költségektől kímélhetik meg a külföldre utazókat baleset, betegség vagy poggyászkár esetén. Érdemes körültekintően választani, mivel a fedezetek köre és mértéke jelentősen eltérhet az egyes termékeknél.

Piaci becslések szerint az évente külföldre utazó több millió magyar közül csak minden harmadik köt utasbiztosítási szerződést. Ez annak ellenére így van , hogy egy átlagos európai nyaralásra – az utazás árának töredékéért – már napi pár száz forintért található biztosítás, de a magasabb összegű szolgáltatást nyújtó ajánlatok is elérhetőek jellemzően ezer forint alatt.

A 2016. június 10- e és július 10- e között Franciaországban megrendezendő labdarúgó Európa Bajnokság idején a Magyar Konzuli Szolgálat helyszíni és mobil konzuli jelenlétet biztosít, elsősorban az alábbi esetekben nyújtandó segítség céljából:

1. úti okmány (lehetőség szerint azonnal a helyszínen történő) pótlása,

Az utóbbi időszak nemzetközi eseményei miatt egyre több utazni vágyó ügyfél teszi fel a kérdést, hogy egy esetleges terrorcselekmény esetén fizet-e a biztosító a megvásárolt utasbiztosítás alapján. A biztosítási feltételek szerint nem. Van azonban két kivétel.

Nyári szezonban, amikor rengeteg ember utazik, megugrik a poggyászkárok száma. Jellemzően repülős utak esetén fordulnak elő, de autós utazás esetén is érhet bennünket veszteség poggyászunkat illetően. Összefoglaljuk, hogyan segíthet ilyen esetekben egy utasbiztosítás, és mit kell tennünk.

Előfordul, hogy a légitársaság rossz gépbe vagy egyáltalán nem pakolja be a poggyászt, így esetenként 1-2 napig is nélkülöznünk kell poggyászunkat, ami szükségessé teszi bizonyos használati cikkek (pl. ruha, cipő, tisztálkodási cikkek) beszerzését. Ebben a helyzetben azok az utasbiztosítási termékek jelentenek segítséget, amelyek tartalmaznak poggyászkésedelem szolgáltatást, ugyanis a késedelem miatt szükségessé vált cikkek vásárlási összegét, részben vagy egészben ennek terhére lehet megtéríttetni a biztosítóval. Egyes biztosítók csak a legszükségesebb használati cikkek térítését vállalják, más a késedelmes poggyászkiadással összefüggően felmerült szükséges költségeket is téríti, értendő ez alatt pl. a várakozás során felmerülő ellátás, elszállásolás, vagy szükséges szállítás, esetleg tisztító költségei is.

Minden utazó és utazás más. Valaki csak a külföldi egészségügyi ellátás költségei miatt aggódik, más biztonságban szeretné érezni magával vitt értékeit is. Valaki repülővel indul útnak, és szeretne felkészülni egy esetleges járat- vagy poggyászkésére, más az autójára erősített tetőboxból történő lopástól tart. Különböző utazók, eltérő igények.

Az év első öt hónapjában naponta egy főre átlagosan 580 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülő ügyfelek; ez az összeg lényegében megegyezik a tavalyi hasonló időszak adataival. A legnagyobb online biztosításközvetítő portálon a netes kötések 56 százaléka az utazást megelőző napon, vagy az utazás napján született, közel egyharmaduk 4, illetve 8 napos időszakra szól. A kötések közel 90 százaléka európai utakra szól, melyeknek a felét autóval, harmadát repülőgéppel teszik meg a szerződők.