Vakok, gyengénlátók számára

Wellness hétvége bel- és külföldön: a legjobb fürdővárosok

2022.04.28

Tavasszal gyakran érezzük úgy, hogy folyton kimerültek és nyúzottak vagyunk, különösen, amíg be nem köszönt a jó idő. Ha elsőrangú feltöltődésre vágyunk, egy fürdővárosban eltöltött hétvége hosszú távon nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is segíthet felkészülni az előttünk álló hétköznapokra. Cikkünkben bemutatjuk a legrangosabb hazai településeket, melyek rendelkeznek gyógyfürdővel, és vetünk egy pillantást néhány külföldi úti célra is.

Bükfürdő

Az osztrák határhoz közel fekvő Bük és a hozzá tartozó Bükfürdő hosszú évek óta a hazai wellness fanatikusok kedvelt települése. 1957-ben kőolaj helyett meleg víz serkent fel a mélyből a területen, és a helyiek ezt leleményesen kihasználva fürdőt éptettek itt. A kis településen a wellness nyújtotta kikapcsolódás mellett termelői piac, kalandpark és golfpálya is vár minket, a környék pedig telis-tele van olyan kihagyhatatlan kirándulóhelyekkel, mint Kőszeg, Sopron, Sárvár vagy Fertőd.

Külföldi utazást tervez? Az utasbiztosítás megkötése mindössze néhány kattintásra van!

Hajdúszoboszló

Az alföldi város végtelen mennyiségű élményt kínáló fürdőkomplexumáról ismert. A település élete 1925-ben fenekestül felfordult, amikor egy kutatófúrás során termálvíz tört fel a mélyből, a város azóta Európa egyik legnagyobb wellnessközpontjává nőtte ki magát. Képzeljük el, amint elnyúlunk a mediterrán tengerpartot megidéző medence mellett – kellemes érzés, ugye? Ráadásul a Hortobágyi Nemzeti Park alig húszpercnyire található Hajdúszoboszlótól, így, ha egy változatos, impulzusokkal teli hétvégére vágyunk, keresve sem találunk jobbat az alföldi fürdővárosnál.

Hévíz

Kinek ne lenne ismerős a Hévízi-tó kellős közepén ékeskedő tornyokkal teleszőtt épület, ami a híres gyógyfürdőnek ad otthont? Hazánk egyik legrégebbi gyógyfürdőjének épületét Gróf I. Festetics György földbirtokos építtette 1795-ben. Az 1800-as és 1900-as években folyamatos fejlesztéseken esett át a fürdő, melynek gyógyászati szerepe nem elhanyagolható. Már ebben az időszakban is közismert orvosok munkálkodtak a fürdőben a minél hatékonyabb hévízi kúrák eljárásainak kidolgozásán. A fürdővárost gyakran látogatták olyan híres művészek, színészek, politikusok, mint Csokonai Vitéz Mihály, Szabó Lőrinc, Móricz Zsigmond, Jászai Mari vagy Eötvös József.

Miskolctapolca

Ha nem mindennapi fürdőzési élményre áhítozunk, Miskolctapolca ideális választás. Az itt található barlangfürdő egész Európában egyedülálló, a természet évezredek leforgása alatt alakította ki a barlangjáratokat, melyekben fürödhetnek a látogatók. A hely gyógyító ereje a meleg karsztvízben és a barlangi klímában rejlik. A Barlangfürdőn kívül további medencék és szaunapark biztosítja a már-már földöntúli relaxációs élményt.

Zalakaros

Az üdülőtelepülésen az 1960-as évek elején találtak termálvizet, 1965-ben pedig meg is nyitotta kapuit a gyógyfürdő, ami a helyi idegenforgalom fellendülését eredményezte. Zalakaros azonban nemcsak gyógyvize miatt érdekes, családi és baráti társaságoknak számos szórakozási lehetőséget kínál: a gyalogos és kerékpáros túraútvonalaktól kezdve a zalakarosi reptérről induló járatok igénybevételén át a Kis-Balaton látogatóközpont megtekintéséig programok egész forgatagába vethetjük bele magunkat.

Csehország, Karlovy Vary

Akik nem riadnak vissza egy kis földrajzi távolságtól, azok látogassanak el a színpompás cseh városba! A filmfesztiválok fényűzésével, múzeumokkal, galériákkal és természetesen gyógyfürdőkkel színesített utcákon járva magunkba szívhatjuk az európai kultúrát. A város alapítójáról, IV. Károly német-római császárról kapta a nevét, és 1508 óta büszkén viseli az Európa első gyógyhelye címet. Karlovy Vary Mariánské Lázně és Františkovy Lázně fürdővárosokkal együtt alkot egy különleges triót az ország nyugati felében, ahol minden gyógyulni vágyót szívesen fogadnak.

Ausztria, Baden bei Wien

A magyar országhatárhoz közeledve Bécs egyik külvárosában található Baden bei Wien nem az első, ami eszünkbe jut, ha híres fürdővárosokat kell felidéznünk, azonban a település jótékony hatású vízforrásait már a rómaiak idején is ismerték. Jelentős fürdőváros szerepét az is jelzi, hogy a város alapításakor az Aquae, vagyis „fürdők” nevet kapta. A Badeni Kaszinó 1934-es megnyitását követően a fürdőváros Ausztria első számú fürdőközpontja lett, és a mai napig őrzi e szerepkörét. A város Bécs felől megközelíthető elővárosi vasúttal, így egy bécsi városnézéssel egybekötve kitűnő hétvégi programban lehet részünk.

Szlovénia, Radenci

A magyar, illetve osztrák határhoz közel fekszik a szlovéniai Radenci városa, ahova 1882 óta látogatnak el a gyógyulni vágyók. A legenda szerint a radenci gyógyfürdő ásványvizének útját manók készítették elő, azonban a valósághoz eggyel közelebbi adat, hogy Dr. Karl Henn nevéhez köthető az első Radenska ásványvíz palackozása, melyet Bécsben a császári udvar, majd Róma számára is szállítottak.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu