Vakok, gyengénlátók számára

Útikalauz Brugge-höz: tudnivalók és látványosságok

2022.09.19

Mintha mézeskalácsból épített házak között sétálnánk, akármerre megyünk, templom- és kastélytornyok ékeskednek az ég felé, és a kulináris sokszínűség mellett sem lehet elmenni szó nélkül. Az észak Velencéjének is nevezett Brugge Európa egyik legszebb ékköve, ahol a város szinte minden négyzetméterén találunk egy történelmi jelentőségű épületet. Cikkünkben tippeket adunk a Brugge-be utazóknak, majd mutatunk néhány kihagyhatatlan látnivalót.

Praktikus információk utazáshoz

Brugge városát repülővel közelíthetjük meg a legegyszerűbben, ebben az esetben Brüsszelbe fogunk megérkezni, ahonnan a Charleroi reptérről busszal vagy vonattal juthatunk el Brugge-be. Ha nem rettenünk meg egy hosszú autózástól, vágjunk neki az országútnak: így egy körülbelül 15 órás utazásnak nézünk elébe. Mivel Brugge nem mondható nagyvárosnak, akár egy nap alatt is bejárható, azonban célszerűbb 2-3 éjszakát itt tölteni, mivel lépten-nyomon látnivalókba botlunk, és egy többnapos kirándulás alatt alaposabban megismerhetjük úti célunkat. Feltétlenül válasszunk strapabíró cipőt a kiránduláshoz a macskaköves utcák miatt, és ne feledjünk el vízálló kabátot és esernyőt is magunkkal vinni! Az időjárás kiszámíthatatlan errefelé: a nyári hónapokban sok esőre és 20 fok körüli hőmérsékletre, míg télen szárazabb és viszonylag enyhe időre számíthatunk, ősszel és tavasszal pedig a 15-17 fok körüli hőmérséklet jellemző, melyet sok zápor kísér.

Ön is felvette az úti célok listájára Brugge városát? Indulás előtt kössön utasbiztosítást online a Netrisk.hu-n!

Grote Markt

A főtér már a 10. század óta fontos szerepet játszik a város életében, és vitathatatlan, hogy ez Brugge egyik legszebb része. Innen indulnak azok a lovaskocsik, amelyekkel átszelhetjük a várost, ha különleges úti élményt szeretnénk szerezni magunknak, de választhatjuk a hajós városnézést is, hiszen Brugge-t az észak Velencéje elnevezéshez híven csatornák szelik át. A főtéren az éttermekben, kávézókban és szerdánként a piacon kipróbálhatunk minden belga finomságot, amiről az ország híres, vagyis a gofrit, a sült krumplit, a csokoládét és az ízletes söröket. Természetesen látnivalót is találunk itt: ilyen a 83 méter magas Belfort, amelynek 47 harangja a mai napig a torony ékessége, a tetejére pedig 366 lépcsőfok vezet fel, amely megéri az erőfeszítést, mivel innen az egész városra gyönyörű kilátás nyílik.

Szent Vér-bazilika

Az érdekes nevet viselő bazilika első pillantásra nem feltétlenül tűnik egyházi vonatkozású építménynek, mivel lényegében egybeépült a környező házakkal, épületekkel. A katolikus létesítmény 1923-ban nyerte el a bazilika rangot, különlegessége, hogy itt őrzik azt a kristály üvegcsét, amelyben a legenda szerint egy textildarabon Krisztus vérének egy cseppje található. Az ereklyét 1303 óta minden évben körbeviszik a városban a Szent Vér-körmeneten Mennybemenetel napján, ami az ország egyik legnagyobb egyházi ünnepsége.

Groeninge Múzeum

Itt minden képzőművészeti alkotást megtalálunk, ami a leghíresebb flamand művészek keze közül került ki 6 évszázadon át. Az állandó gyűjtemény gazdag válogatást nyújt a flamand primitív festők legjobb alkotásaiból, a barokk és reneszánsz mesterek műveiből, de nem maradnak ki a 18. és 19. századi neoklasszikus és realista festmények, valamint a szimbolizmus és expresszionizmus képviselői sem. A múzeum az azonos nevű Groeninge negyedben található, és 1930 óta tömöríti egy helyre a flamand művészet kiemelkedő alkotásait.

Jeruzsálem-templom

Az építményt a Jeruzsálemben található Szent Sír-templom mintájára építette az Adorne család, miután visszatértek a keresztény vallás központjába tett zarándokútjukról. A templom a 15. században épült, ha ide látogatunk, a robosztus falak és színezett üvegablakok mögött Krisztus sírjának másolatát találhatjuk meg. Az épület tornya keleties építészeti jegyeket mutat, így jól megkülönböztethető a város többi templomától.

De Halve Maan sörgyár

Mondanunk sem kell, hogy a belga gasztronómia szerves részét képezik a sörök, a De Halve Maan (magyarul félhold) gyár pedig a legismertebb a sörkészítők között. A múzeumban és sörfőzdében megismerkedhetünk a hűsítő ital elkészítésének folyamatával, a tetőről pedig még a kilátásban is gyönyörködhetünk. A gyár jelenlegi formájában 1856 óta üzemel, az üzem ekkor került a Maes család kezébe. A család tagjai mindig is a szívükön viselték a gyár életét, és az évtizedek folyamán többször végeztek jelentős átalakításokat, hogy a lehető legmodern főzési technikák érvényesüljenek a gyártásban. Egy kimerítő városnézés záróakkordjaként látogassunk el a gyár éttermébe és egy kellemes vacsora mellett kóstoljunk meg egy helyi sörkülönlegességet, persze csak mértékkel!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu