Vakok, gyengénlátók számára

Biciklivel az osztrák Dunakanyar, Wachau szívében

2022.09.14

Senkinek sem kell részleteznünk, hogy milyen lenyűgöző tájakkal találjuk szembe magunkat, amikor itthon a Dunakanyarban kirándulunk – nincs ez másként az ausztriai Wachau-völgyben, vagyis a Dunakanyar osztrák szakaszán sem. A biciklizés szerelmeseinek külön jó hír, hogy ezen a szakaszon kiépített kerékpárutakon közlekedhetünk, az útvonal Melk és Krems városa között húzódik. Cikkünkben bemutatjuk azokat a helyeket, amelyeket ajánlott útba ejteni a túra közben!

A túra

A Bécs városától mindössze egy órányira található Wachau-völgy 33 kilométer hosszan terül el Krems és Melk között a Duna két partja mentén. A tájegység szőlőjéről, sárgabarackjáról és az itt megtalálható sok-sok várromról és apátságról ismert, valamint a kerékpárosok népszerű úti célja. A legpraktikusabb módja annak, hogy alaposan bejárjuk a környéket, ha 2-3 naposra tervezzük a biciklitúrát, amit remek minőségű, jól kitáblázott kerékpárúton élvezhetünk. Mivel Wachau térsége ízletes borairól is híres, célszerű kóstolással egybekötni a biciklizést, azonban utóbbit időzítsük estére, amikor már a kerékpárra sem kell visszaszállnunk!

Kerékpáros túra közben is tudja magát biztonságban, indulás előtt kössön online utasbiztosítást a Netrisk.hu-n!

Krems, Dürnstein, Mautern

Utunkat Kremsben akár egy rövid városnézéssel is indíthatjuk: az óvárosban rögtön szembe találjuk magunkat a Steiner Torral, a város jelképével, ha pedig továbbmegyünk a sétálóutcán, a Simandlbrunnen szökőkúthoz érünk. Ezután tegyünk egy kitérőt a Gozzoburgnál, ahol feltankolhatunk energiával az itt található étteremben, majd vegyük célba Dürnstein városát, ami mindössze 8 kilométerre fekszik Kremstől. Dürnsteinben találjuk Ausztria egyik legjelentősebb várerődítményét egy magas dombtetőn – így rögtön le is kell parkolnunk a biciklit –, ahova meredek lépcsősorokon juthatunk fel. Ezután tegyünk látogatást Mauternben, ahol megtaláljuk az ország legrégebbi borospincéjét, a Weingut Nikolaihofot, amely közel kétezer éves múltra tekint vissza. Ha pedig nem riadunk meg egy újabb magaslati célponttól, iktassunk be egy kitérőt a göttweigi bencés apátsághoz is, ami gyönyörű, dombos környezetben helyezkedik el. Az impozáns épület legszebb része a barokk stílusú templom, valamint a kolostor dísztermei és a Császár-lépcső.

Spitz an der Donau, Aggstein

Második nap kerekezzünk tovább Spitz an der Donauig, miközben a táj sokszínűségét csodáljuk. Ez az idilli kisváros olyan, mintha megállt volna benne az idő: a középkori várrom, a gótikus templom és a több százéves polgári házak festménybe illő látványt nyújtanak. A Tausendeimerberg, vagyis az Ezer-puttonyos-hegy köré épült településen több ezer éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel a lankás hegyoldalakon, így nem csoda, hogy az erre kirándulók a borok csodájára járnak. Spitz felfedezése után komppal átkelhetünk Arnsdorfba, a Duna másik oldalára, és folytathatjuk az utunkat kerékpárral egészen Aggsteinig. Ez a település sem maradt várrom nélkül, melynek falait a 12. században emelték, a dombtetőn magasodó romokról pedig semmihez sem fogható látvány fogad minket: a wachaui Dunakanyar sehol máshol nem nyújt ilyen magával ragadó élményt.

Melk, Schallaburg

Túránkat Melkben zárjuk, ahova Aggsteinból indulva 10 kilométer megtételével könnyen eltekerhetünk. Ha a városban barangolunk, mindenképp nézzük meg az apátságot: a területen egykor vár állt, majd II. Lipót őrgróf kolostort alapított itt 1089-ben, ezt követően pedig a bencéseknek adományozta az épületet. Az apátság mai formáját 1747-re nyerte el, nevezetes látnivalói közé tartozik a lenyűgöző könyvtár, a márványterem és az apátsági templom. Ezután még egy rövid, 5 kilométeres távot érdemes megtenni Schallaburg kastélyáig: a patinás, terrakotta figurákkal díszített épülethez hasonlót nem látni egész Európában, ráadásul a kastély gyönyörű parkkal és játszótérrel is kecsegtet, így kitűnő célpont családoknak.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu