Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

5

Óra

30

Perc

12

Másodperc

férfi kéz egy slusszkulcsot tart egy játékautó felett

2019. augusztus 21.

Autót örököltem: mi a teendő?

Talán az egyetlen helyzet, amikor autótulajdonossá válni nem örömteli, az, amikor a gépjárművet örököljük. Fontos tudni, hogy ezekben a nehéz pillanatokban is számos papírmunka és teendő vár ránk, hogy az örökségünk hivatalosan is a mi tulajdonunkba kerüljön. Mai cikkünkben ezeket a teendőket vesszük sorra.

Melyek az első lépések?

Mivel egy hagyatéki eljárás sokáig is elhúzódhat, érdemes a halálesetet minél előbb bejelenteni az adóhatóságnál és annál a biztosítónál, amellyel az elhunyt szerződésben állt. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) a hagyatéki eljárás befejezéséig fizetni kell az elhunyt hozzátartozónk nevében, a casco biztosítást azonban előbb, akár a haláleset bejelentésekor lemondhatjuk, majd az eljárás lezárultával újraköthetjük.

Mi történik a hagyatéki eljárást követően?

Amennyiben a hagyatéki végzés jogerőre emelkedett, elindíthatjuk az átírás folyamatát. Ehhez az első és legfontosabb lépés a kötelező biztosítás megkötése, mellyel a jogerőre emelkedés napjától rendelkeznünk kell – ha nem így teszünk, számítanunk kell arra, hogy a kimaradt napokra fedezetlenségi díjat kell fizetnünk. A KGFB-díjak között jelentős különbségek lehetnek, így mindenképp érdemes a biztosítás megkötése előtt tájékozódni a lehetőségekről: a Netrisk.hu felületén könnyedén összehasonlíthatjuk a különböző biztosító partnerek kötelező biztosítás ajánlatait, a kiválasztott biztosítást pedig néhány kattintással, online is megköthetjük. Természetesen érzelmi vagy egyéb okokból úgy is dönthetünk, hogy a gépjárművet nem szeretnénk sem használni, sem továbbértékesíteni, ebben az esetben azonban érdemes a járművet kivonni a forgalomból. Az autót legkésőbb a hagyatéki eljárást követő 30 napon belül saját nevünkre kell íratni.

Mi az átírás folyamata öröklés esetén?

Az öröklött gépjármű átírása az okmányirodában történik, ahova az új KGFB-igazoláson és saját okmányainkon kívül jó, ha magunkkal visszük a hagyatéki végzést, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot is. Jó tudni, hogy öröklés esetén nincs szükség eredetvizsgára, illetve fontos különbség, hogy az illeték mértékét ebben az esetben a NAV határozza meg. Egyenesági öröklés esetén az eljárás illetékmentes, és csak az új törzskönyv, valamint a forgalmi díját kell megtérítenünk – ezzel pedig hivatalosan is mi lettünk az örökölt autó új tulajdonosai.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek