Vakok, gyengénlátók számára

Kérdése van? Válaszolunk.

Autót örököltem: mi a teendő?

2019.08.21

Talán az egyetlen helyzet, amikor autótulajdonossá válni nem örömteli, az, amikor a gépjárművet örököljük. Fontos tudni, hogy ezekben a nehéz pillanatokban is számos papírmunka és teendő vár ránk, hogy az örökségünk hivatalosan is a mi tulajdonunkba kerüljön. Mai cikkünkben ezeket a teendőket vesszük sorra.

Melyek az első lépések?

Mivel egy hagyatéki eljárás sokáig is elhúzódhat, érdemes a halálesetet minél előbb bejelenteni az adóhatóságnál és annál a biztosítónál, amellyel az elhunyt szerződésben állt. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) a hagyatéki eljárás befejezéséig fizetni kell az elhunyt hozzátartozónk nevében, a casco biztosítást azonban előbb, akár a haláleset bejelentésekor lemondhatjuk, majd az eljárás lezárultával újraköthetjük.

Mi történik a hagyatéki eljárást követően?

Amennyiben a hagyatéki végzés jogerőre emelkedett, elindíthatjuk az átírás folyamatát. Ehhez az első és legfontosabb lépés a kötelező biztosítás megkötése, mellyel a jogerőre emelkedés napjától rendelkeznünk kell – ha nem így teszünk, számítanunk kell arra, hogy a kimaradt napokra fedezetlenségi díjat kell fizetnünk. A KGFB-díjak között jelentős különbségek lehetnek, így mindenképp érdemes a biztosítás megkötése előtt tájékozódni a lehetőségekről: a Netrisk.hu felületén könnyedén összehasonlíthatjuk a különböző biztosító partnerek kötelező biztosítás ajánlatait, a kiválasztott biztosítást pedig néhány kattintással, online is megköthetjük. Természetesen érzelmi vagy egyéb okokból úgy is dönthetünk, hogy a gépjárművet nem szeretnénk sem használni, sem továbbértékesíteni, ebben az esetben azonban érdemes a járművet kivonni a forgalomból. Az autót legkésőbb a hagyatéki eljárást követő 30 napon belül saját nevünkre kell íratni.

Mi az átírás folyamata öröklés esetén?

Az öröklött gépjármű átírása az okmányirodában történik, ahova az új KGFB-igazoláson és saját okmányainkon kívül jó, ha magunkkal visszük a hagyatéki végzést, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot is. Jó tudni, hogy öröklés esetén nincs szükség eredetvizsgára, illetve fontos különbség, hogy az illeték mértékét ebben az esetben a NAV határozza meg. Egyenesági öröklés esetén az eljárás illetékmentes, és csak az új törzskönyv, valamint a forgalmi díját kell megtérítenünk – ezzel pedig hivatalosan is mi lettünk az örökölt autó új tulajdonosai.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu

A www.netrisk.hu olyan biztosítási szerződések értékesítését végző internetes összehasonlító felület, amely a szerződések összehasonlításán túl az ügyfél által kiválasztott biztosítási szerződés megkötésének kezdeményezésére is alkalmas. Az oldalon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb), autós kiegészítő biztosítás, casco (személygépjárműre, motorra és tehergépjárműre 3,5 tonna össztömegig), lakásbiztosítás, utasbiztosítás, útlemondási biztosítás és munkanélküliség biztosítás köthető. Tájékoztatjuk, hogy az összehasonlító funkció nem alkalmas az összetett, bonyolult vagy az átlagostól eltérő egyedi kockázatokat lefedő biztosítási fedezetek és szolgáltatások ajánlására. Az oldal a kgfb termék kivételével nem hasonlítja össze a piacon elérhető összes biztosítási szerződést. Egyedi igényekre, kockázatokra irányuló biztosításokkal kapcsolatban kérjük keresse telefonos ügyfélszolgálatunkat. Vállalkozói vagyon-, felelősség- és csoportos biztosításokra vonatkozó igényét a Netrisk Agent szolgáltatásunk keretében online is jelezheti.

A www.netrisk.hu weboldalt a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft. (rövidített neve: Netrisk.hu Kft.) üzemelteti, független biztosításközvetítői tevékenységért maga felel, az esetlegesen okozott kárért vagy sérelemdíjért szakmai felelősségbiztosítója, a Generali Biztosító Zrt. áll helyt. Az üzemeltetőről további információt a Rólunk menüpontban talál. A weboldal használatával Ön elfogadja a Felhasználási Feltételekben foglalt valamennyi feltételt.

A www.netrisk.hu oldalon az üzemeltető a biztosításközvetítésen túl egyéb más tevékenységet (pénzügyi szolgáltatások hirdetése, pénzpiaci többes ügynöki tevékenység, távközlési szolgáltatások közvetítése) is végez.