Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

Kérdése van? Válaszolunk.

Hogyan kerülhetjük el a gyalogos baleseteket?

2020.09.21

Hazánkban naponta átlagosan három gyalogost gázolnak el kijelölt átkelőhelyen – ez évente több mint 1000 esetet jelent*. A gyalogosokat azonban nemcsak a gépjárművek veszélyeztetik: csúszós járdák, lepotyogó cserepek, időjárási viszonyok, úthibák és egyszerű megbotlások is balesethez vezethetnek. Nézzük, mit tehetünk gyalogosként, hogy elkerüljük a veszélyes helyzeteket!

Közlekedjünk figyelmesen!

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy az okostelefonunk képernyőjébe temetkezve közlekedünk, ez azonban nagyon veszélyes is lehet. Fontos, hogy gyalogos közlekedés esetén is megfelelően érzékeljük a környezetünket, és egy esetleges veszélyhelyzet esetén közbe tudjunk lépni. Ha gyalog indulunk útnak, igyekezzünk a lehető legkevesebb alkalommal rápillantani a telefon kijelzőjére, és vigyázzunk a hangos zenével is: amellett, hogy a túl magas hangerővel a hallásunkat is veszélyeztetjük, ha „kiesik” egy érzékünk, könnyedén baleset áldozatává válhatunk. Séta közben tehát csak olyan hangerőn hallgassunk zenét, ami mellett még érzékeljük a külvilág hangjait – például egy szirénázó mentőt!

Bármikor megtörténhet a baj: készüljön fel a váratlan helyzetekre balesetbiztosítással! Kalkuláció és biztosításkötés a Netrisk.hu-n

Legyünk láthatóak!

Ahogy egyre rövidebbek a nappalok, úgy csökken a gyalogosok láthatósága is – próbáljunk meg autós szemmel is gondolkodni, és jusson eszünkbe, hogy sötét ruházatban, szakadó esőben vagy hóban mennyire vagyunk láthatóak egy autóvezető számára. Sötétedés után érdemes fényvisszaverő kiegészítőt viselni, és a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel közlekedni.

Tartsuk be a szabályokat!

Bár egyértelműnek tűnhet, sajnos naponta látjuk, ahogy gyalogosok a piros jelzés ellenére átmennek a zebrán, vagy nem a kijelölt gyalogátkelőt használják. Akármennyire is rohanunk, soha ne szaladjunk át a villamos előtt, ne menjünk át a zebrán, ha nem néztünk körbe, forgalmasabb utakon pedig használjuk a kijelölt átkelőhelyeket! Balesetek egy másodperc törtrésze alatt is bekövetkezhetnek, azonban sokkal kisebb eséllyel válunk áldozattá, ha betartjuk a vonatkozó szabályokat.

Teremtsünk szemkontaktust!

Ha megközelítünk egy lámpa nélküli gyalogosátkelőt, fontos, hogy csak akkor keljünk át rajta, ha megbizonyosodtunk arról, hogy lát minket a közeledő autó vezetője. Fontos, hogy megteremtsük a szemkontaktust a sofőrrel, ha pedig többsávos úton haladunk keresztül, ellenőrizzük, hogy mindegyik sávban észleltek-e minket az autósok. A gyalogosgázolások jelentős része a szomszédos sávban elhaladó, vagy ott előző autóvezetők miatt történik, így hiába van nekünk elsőbbségünk az átkelőhelyen, ne vegyük magától értetődőnek, hogy ezt az elsőbbséget meg is kapjuk.

Közlekedjünk az időjárásnak megfelelően!

Minden évszaknak megvan a maga baleseti kockázata, azonban míg ősszel a vizes, csúszós falevelek jelentik a legnagyobb rizikót, télen a jeges, havas utak miatt történik a legtöbb gyalogos baleset. Fontos, hogy mindig közlekedjünk megfontoltan, az aktuális időjárásnak megfelelő ruházatban és lábbeliben, ha pedig heves szélvihar vagy zivatar közeleg, csak halaszthatatlan esetben lépjünk ki az utcára. Ritkább, de valós veszélyt jelenthetnek a leszakadó faágak és lepotyogó tetőcserepek, amelyek legtöbbször szintén az időjáráshoz köthetők. Szélsőséges időjárás esetén még az átlagosnál is fontosabb, hogy időben észleljük a bajt, így ebben az esetben is felejtsük el a hangos zenét és a chatelést!

Kössünk balesetbiztosítást!

Bár azzal, hogy biztosítást kötünk, nem kerülhetjük el a balesetet, a minket ért anyagi károkon jelentősen enyhíthetünk. Sajnos vannak helyzetek, amikor minden igyekezetünk ellenére megtörténik a baj, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök díja, valamint a betegállománnyal járó bevételkiesés azonban jelentős anyagi teherrel járhat. Pontosan ezekre a helyzetekre készülhetünk fel balesetbiztosítással, amelyet akár sorban állás nélkül, online is megköthetünk!

*Az ORFK 2019. novemberi adata alapján

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu