Vakok, gyengénlátók számára

Egyedül élek, mi lesz, ha baleset ér?

2021.04.28

Ha egyedül élünk, bizonyára megfordult már a fejünkben, hogy egy esetleges rosszullétet vagy balesetet követően mi lenne velünk, tudnánk-e időben segítséget kérni. Fontos, hogy mindennapi életünk során ezeket a helyzeteket is számításba vegyük, és tisztában legyünk azzal, hogy mi a teendőnk ilyenkor. Cikkünkben ebben segítünk!

Mérjük fel a ránk leselkedő veszélyeket!

Az életkorunktól, az egészségi állapotunktól, de még az otthonunk adottságaitól is függhet, hogy pontosan milyen veszélyekre kell felkészülnünk, ha egyedül élünk. Idősebbeknél természetesen az elesés jelenti a legnagyobb veszélyt, a hobbiszakácsoknak a vágással, égéssel járó sérülésekre kell jobban felkészülniük, a krónikus betegek számára pedig egy hirtelen fellépő, heves rosszullét okozhat aggodalmat. Ha szívesen edzünk otthon, vegyük számításba a lehetséges sérülésveszélyt, ha pedig van valamilyen súlyos allergiánk, jelezzük az orvosunknak, hogy egyedül élünk, hogy átbeszélhessük a teendőinket egy esetleges allergiás roham esetén. Fontos, hogy tisztában legyünk a ránk leselkedő veszélyekkel, hiszen csak így tudjuk időben megtenni a szükséges óvintézkedéseket, így akármennyire nem szeretünk rosszra gondolni, fejben állítsunk össze egy listát ezekről.

Barátkozzunk a szomszédokkal!

Ha egyedül élünk, különösen hasznos, ha jó viszonyt alakítunk ki a szomszédainkkal, hiszen egy esetleges vészhelyzet esetén van, hogy csak rájuk számíthatunk. Ismerjük meg a mellettünk élőket, ajánljuk fel, hogy nyaralás esetén vigyázunk a lakásra, vagy egyszerűen csak kopogjunk át néha valami apró figyelmességgel. Ha baj történik, gyakran a szomszédunkra vagyunk utalva, így egy szoros, összetartó lakóközösség biztonságot nyújthat.

Mi a teendő?

Ha bekövetkezik a baj, és egyedül ér minket baleset vagy heves rosszullét, a legfontosabb teendő, hogy próbáljuk megőrizni a higgadtságunkat. Egy ilyen helyzetben természetes reakció a pánik, azonban fontos, hogy minél hamarabb ellátáshoz jussunk, így, ha nincs lehetőségünk mentőt hívni, vagy értesíteni a hozzátartozóinkat, próbáljuk meg felhívni magunkra a figyelmet: kiabáljunk, kérjünk segítséget a szomszédtól, csapjunk zajt, tegyünk meg bármit, amire az adott helyzetben képesek vagyunk. Erős rosszulléttel, eszméletvesztéssel járó krónikus betegségek (pl. epilepszia, súlyos allergia) esetén megfontolandó egy úgynevezett azonosító karkötő viselése, amely a világ számos országában elterjedt, és azonnal felhívja az ellátó személyzet, vagy akár az elsősegélyt nyújtó szomszéd figyelmét. A háztartási balesetek nagy része szerencsére nem jár súlyos sérüléssel, azonban ebben az esetben is fontos, hogy szakszerűen ellássuk a sérülést, és szükség esetén orvoshoz forduljunk.

Kössünk balesetbiztosítást!

Egy balesettel kapcsolatban számos kiadás felmerülhet: az elhúzódó kórházi tartózkodással és rehabilitációval járó bevételkiesést minden háztartás megérzi, egyedül azonban még kiszolgáltatottabbá válhatunk egy ilyen helyzetben. Ha úgy döntünk, hogy balesetbiztosítást kötünk, napi pár száz forintos kiadásért cserébe akár többmilliós szolgáltatáshoz is juthatunk baleset esetén, többek között kórházi ellátás, munkaképtelenség, műtéti ellátás vagy csonttörés bekövetkezésekor. A biztosítás megkötéséhez szerencsére ma már ki sem kell mozdulnunk: elég, ha végzünk egy gyors kalkulációt a Netrisk.hu-n, és láthatjuk is a biztosító partnerek ránk szabott ajánlatait, sorban állás és orvosi vizsgálat nélkül!

Tudjuk biztonságban idős szeretteinket!

Gyakran előfordul, hogy bár mi magunk nem élünk egyedül, nagyon aggódunk egyedül élő, idős szeretteinkért. Szerencsére ma már számos technológiai újítással biztosíthatjuk szeretteink védelmét: léteznek olyan, nyakban vagy karon viselhető vészjelzők, amelyek automatikusan vagy gombnyomásra értesítenek egy hozzátartozót, ha a viselője elesik otthonában. Mivel az időskorban történő elesések igen nagy része igényel kórházi vagy műtéti ellátást, nagyon fontos, hogy elesésbiztossá tegyük idős szeretteink otthonát: ne legyenek az ingatlanban magas küszöbök, szőnyegek, csúszós padlóburkolatok, a fürdőszobába pedig érdemes kapaszkodókat felszerelni. Akármilyen meglepően hangzik, ma már létezik „elesésoktatás” is az idősek számára, ahol megtanítják nekik, hogyan kerülhetik el az elesést, és ha mégis bekövetkezne, hogyan érhetnek földet a lehető legkevesebb sérüléssel. Éljünk ezekkel a hasznos praktikákkal, hogy minél nagyobb biztonságban tudhassuk egyedül élő, idős szeretteinket!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu