Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. augusztus 9.

Utasbiztosítás hosszabb időre: vajon lehetséges?

Igazán álomszerű helyzet, ha lehetőségünk nyílik egy hosszabb, akár hónapokig tartó külföldi kikapcsolódásra, legyen szó akár rokonlátogatásról, akár alkotói szabadságról. A biztosítási védelem ebben a helyzetben is fontos, így felmerülhet a kérdés, hogy vajon fennállhat-e ennyi ideig a hagyományos utasbiztosítás érvényessége. Cikkünkben eláruljuk, hogyan köthetünk utasbiztosítást hosszabb időre, és hogyan zajlik az utasbiztosítás meghosszabbítása.

Mennyi időre köthető utasbiztosítás?

Mivel biztosítónként változik, hogy mennyi ideig állhat fenn egy utasbiztosítási szerződés, utazás előtt az egyik legfontosabb teendőnk, hogy ellenőrizzük, melyik biztosító milyen feltételeket határoz meg. Ezt legegyszerűbben egy utasbiztosítás kalkulátor segítségével tehetjük meg, amely az oda- és visszaút dátumának megadását követően csak azokat az ajánlatokat fogja listázni nekünk, amelyek térítenek az adott időtartamra. A biztosítók jellemzően 90 napban vagy egy évben maximalizálják a szerződés érvényességét, és bár egyes társaságoknál az utasbiztosítás meghosszabbításával túlléphetjük ezt az időkeretet, ehhez a biztosító külön engedélye szükséges. Fontos kiegészítés, hogy időskorban az utasbiztosítás érvényességére eltérő szabályok vonatkozhatnak, ezért a kalkuláció során mindig ügyeljünk arra, hogy pontosan adjuk meg a születésünk idejét! Ha többször, megszakításokkal utaznánk, opció lehet még az éves bérlet, amelyet azonban csak meghatározott számú napig használhatunk, ezért mindig érdemes kiszámolni, hogy melyik megoldással járunk jobban.

Hogyan zajlik az utasbiztosítás meghosszabbítása?

Ha utazás közben döntünk úgy, hogy tovább maradnánk, nemcsak a szállásra kell gondolnunk, de az utasbiztosításunk érvényességére is. Jó hír, hogy a legtöbb utasbiztosítási szerződés meghosszabbítható, ám erre csak bizonyos feltételekkel van lehetőségünk. Általános szabály, hogy a biztosításunkat csak a szerződés érvényességi ideje alatt hosszabbíthatjuk meg, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy ne fussunk ki az időből. A meghosszabbítási szándékunkat közvetlenül a biztosítónál kell jeleznünk, akik jellemzően 24 órán belül tájékoztatnak minket a döntésről. A meghosszabbítás feltételei szolgáltatónként változhatnak: egyes társaságoknál csak egy bizonyos időre (pl. 15 napig) tolhatjuk ki a szerződésünk érvényességét, míg mások csak akkor vállalják, ha az érvényességi időn belül nem történt kárkifizetés. A szerződés meghosszabbításának egy speciális esete, amikor valamilyen okból (pl. baleset, kórházi kezelés, sztrájk, karantén) ellehetetlenül a hazautazásunk – bár erre az esetre is eltérő feltételek vonatkoznak, a szerződésünk érvényességét a biztosító ilyenkor többnyire külön kérelem nélkül meghosszabbítja. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a vonatkozó kárt nem kell bejelentenünk, sőt: a szerződésünk érvényessége csak akkor tolódhat ki, ha a kár tényét időben jelezzük a biztosítónak.

Mire kell figyelnünk hosszabb külföldi tartózkodás esetén?

Ahhoz, hogy valóban gondtalanul teljenek a külföldön töltött hónapok, néhány dolgot nem árt észben tartani. Ha európai úti célt választunk, hasznos, ha az utasbiztosításunk mellé kiváltjuk az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel az adott ország TB-finanszírozott ellátásait vehetjük igénybe. Ne feledjük, hogy az utasbiztosításunk, valamint az egészségbiztosítási kártya csak abban az esetben véd minket, ha szabadidős célból tartózkodunk külföldön, úgynevezett életvitelszerű tartózkodás esetén nem támaszkodhatunk ezekre. Életvitelszerű tartózkodásnak minősül például, ha egy évre kiutazunk külföldre és munkát vállalunk, vagy az itteni munkánkat külföldről látjuk el home office-ból – ezekre a helyzetekre speciális szabályok vonatkoznak. Ha minden teendőt kipipáltunk, és gondoskodtunk a megfelelő biztosítási védelemről is, nincs más dolgunk, mint élvezni a hosszúra nyúló kikapcsolódást!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek