Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. július 13.

Utasbiztosítás 80 év felett: milyen lehetőségeink vannak?

A biztosítók az utasbiztosítási díj meghatározásakor számos szempontot és kockázatot figyelembe vesznek, így például az úti célt, az utazás módját, célját, sőt, még a szerződő életkorát is. Időskorban értelemszerűen már nagyobb egészségügyi kockázatnak vagyunk kitéve, így az utasbiztosítás 70 vagy 80 év feletti biztosítottakra már eltérő feltételeket szabhat meg. Cikkünkben ennek a részleteit vesszük sorra.

Lehet-e utasbiztosítást kötni 80 év felett?

Röviden: természetesen igen. A biztosítók általában 70 vagy 80 évben szabják meg azt a korhatárt, amelyen felül csak speciális feltételekkel köthető utasbiztosítás, de erre a helyzetre is igaz, hogy a biztosítók gyakorlata nem egységes, így mindig az adott szolgáltatótól függ, hogy milyen korhatár vonatkozik egy biztosításra. Ebben az esetben is fontos, hogy több különböző biztosító ajánlatát is megismerjük, ezért hasznos, ha a biztosítás megkötése előtt igénybe veszünk egy utasbiztosítás kalkulátort . Egy kalkulátor segítségével részletesen ellenőrizhetjük az egyes ajánlatok közötti különbségeket, így azt a megoldást választhatjuk, amely a leginkább megfelel az igényeinknek. A Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorában meg kell adnunk az utazók életkorát, így az ajánlati oldalon már csak azok az utasbiztosítás ajánlatok fognak megjelenni számunkra, amelyek az adott életkorra is térítenek.

Az idősekre speciális feltételek vonatkozhatnak

Az életkorral járó magasabb kockázat miatt a biztosító által megszabott korhatár felett jellemzően speciális feltételekkel kell számolnunk, ha utasbiztosítást kötnénk. Előfordulhat, hogy az adott utasbiztosítás csak magasabb szintű csomag esetén térít az idősekre, illetve jellemzően magasabb biztosítási díjakra kell számítanunk egy idősebb biztosított esetén, mintha ugyanazt a szerződést egy 25 éves utasra kötnénk meg. Időskorúak számára bővebb lehet a kizárások köre is: a biztosítók 70, 80 vagy akár 90 éves kor felett kiköthetik, hogy csak a balesetből eredő kórházi ellátásra térítenek, valamint megszabhatják, hogy egy bizonyos életkor felett az utasbiztosítás hatálya nem léphet túl egy adott időtartamot (pl. 30 nap). Fontos azonban, hogy ezekre a feltételekre nem létezik általános érvényű szabály, ezért biztosításkötés előtt mindig tájékozódjunk, és szánjunk időt a biztosítói feltételek részletes tanulmányozására.

Ezeket érdemes ellenőrizni biztosításkötés előtt

Ahhoz, hogy megfelelően összehasonlíthassuk a rendelkezésre álló biztosítási ajánlatokat, néhány szempontot figyelembe kell vennünk. A fedezetek pontos köre mellett győződjünk meg a kártérítési limitek mértékéről, és ellenőrizzük, hogy egy adott életkor felett változnak-e ezek az összegek. Érdemes ellenőrizni a különböző kizárásokat is, ugyanis ezek egy része vonatkozhat az életkorra: nem mindegy például, hogy a biztosító akkor is térít-e, ha nem baleset, hanem például egy hirtelen betegség következtében szorulunk kórházi ellátásra. Emellett természetesen fontos, hogy az úti célunknak és az utazás módjának megfelelő ajánlatot válasszuk, hiszen életkortól függetlenül bárkivel előfordulhat, hogy baleset éri, elveszik a poggyásza, vagy lerobban az autója – döntsünk tudatosan, és élvezzük a megérdemelt vakációt időskorban is!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek