Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. augusztus 26.

Utasbiztosítás Covid-fedezettel: mit kell tudni róla?

Az utasbiztosítás minden helyzetben hasznos, azonban a koronavírus-világjárvány kezdete óta még fontosabb a szerepe. A biztosítók gyorsan reagáltak a megváltozott körülményekre, és számos utasbiztosítást Covid-megbetegedésből eredő fedezetekkel is elláttak. Nem mindegy azonban, melyiket választjuk: nézzük, mit kell tudni az utasbiztosításról a koronavírus vonatkozásában!

A koronavírus felforgatta az utasbiztosítások piacát

Ha valaha volt a kezünkben utasbiztosítási szerződés, bizonyára tudjuk, hogy a biztosítók korábban kizárták a fedezetek alól a különböző járványokkal kapcsolatos káreseményeket, a Covid-19 megjelenése azonban alaposan felforgatta ezt a gyakorlatot. Hasonló kihívást jelentett az utazásra nem javasolt térségek kiterjesztése a világ szinte valamennyi országára, hiszen a biztosítók korábban automatikusan mentesültek a kárkifizetés alól ezekben a térségekben. A változó körülmények hatására a biztosítók gyorsan léptek, és egyes utasbiztosításokat Covid-fedezettel láttak el.

Utasbiztosítás és Covid: milyen károk merülhetnek fel?

A koronavírussal kapcsolatban számos olyan helyzet adódhat, amely az utasbiztosítás vonatkozásában káreseménynek minősülhet. Ha a nyaralásunk közben elkapjuk a vírust, és orvosi vagy kórházi ellátásra szorulunk, az úti célunktól és az ellátás helyétől függően jelentős kiadások merülhetnek fel. Szintén igen kellemetlen helyzet, ha az indulásunk előtt karanténba kerülünk, és nem tudunk elutazni, de akár az is előfordulhat, hogy a járványügyi helyzet épp az ott-tartózkodásunk alatt fordul rosszabbra, és idő előtt kell hazautaznunk.

Így válasszunk utasbiztosítást Covid-fedezettel

Az utasbiztosításunk kiválasztásakor érdemes alaposan átgondolni, hogy pontosan mire van szükségünk: autós utazáskor például szükségünk lehet gépjármű assistance szolgáltatásra , aktív pihenés esetén pedig érdemes sport célú ajánlatok között böngészni. Mielőtt döntenénk, feltétlenül hasonlítsunk össze több ajánlatot is: a Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorában külön jelzést kaptak a Covid-fedezettel rendelkező utasbiztosítások, így könnyebb lehet a választás. Az ajánlatok pontos összehasonlításához mindenképpen olvassuk át a részletes szerződési feltételeket, hiszen biztosítónként változhat, hogy milyen feltételekkel térítenek a koronavírussal kapcsolatos károkra, és az is, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújtanak. Vannak biztosítók, akik védettségi igazolványhoz kötik a károk megtérítését, és előfordulhat, hogy egyes fedezetek csak az oltottakra vonatkoznak. Szintén nem egységes, hogy a Covid-fedezet a világ mely országaiban érvényes, és a kártérítés maximális összege is függhet a biztosítótól, így nagyon fontos, hogy mielőtt megkötjük a biztosítást, ismerjük meg a részleteket.

Utazzunk felelősen, hogy elkerüljük a bajt

Akár karanténról, akár megbetegedésről van szó, senki sem szeretné, hogy a várva várt nyaralása füstbe menjen a koronavírus miatt. Fontos, hogy utazóként felelősen viselkedjünk, hiszen néhány egyszerű szabály betartásával sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat és útitársainkat. Természetesen a legfontosabb, hogy ha betegnek érezzük magunkat – legyenek akármilyen enyhék a tüneteink – ne induljunk útnak, főleg, ha busszal, vonattal vagy repülővel utaznánk, hiszen a zárt térben könnyedén megfertőzhetjük a többi utazót. Ha tehetjük, az utazásunk előtt egy héttel már kerüljük a zsúfolt belső tereket, nehogy az utolsó pillanatban árnyékolja be az utunkat egy váratlan betegség – a Netrisk.hu-n online, személyes kontaktus nélkül köthetjük meg a biztosításunkat, így nem kell aggódnunk a sorban állás és a zsúfoltság miatt. Az úti célunkon tartsuk be a járványügyi intézkedéseket, és ügyeljünk a higiéniára: étkezés előtt és tömegközlekedés használata után mossunk kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt, és szükség esetén hordjunk maszkot. Legyen gondtalan az idei nyaralás a szezon vége felé is – vigyázzunk egymásra!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek