Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. május 30.

Konzuli védelem: mi az, és hogyan igényelhető?

Bizonyára a legtöbben megtervezték már az idei nyaralást, azonban érdemes az esetlegesen felmerülő problémákra is felkészülni indulás előtt. Nagy segítség lehet, ha indulás előtt konzuli védelmet igénylünk, így baj esetén lehetőségünk lesz hivatalos szervhez fordulni az úti célunkon. Cikkünkben ismertetjük a szolgáltatást és végig vesszük a regisztráció menetét.

Mit jelent a konzuli védelem?

Röviden összefoglalva, a konzuli védelem lényege, hogy külföldön tartózkodásunk vagy letelepedésünk során segítséget nyújt például úti okmányok pótlásában, egy esetleges letartóztatás vagy fogva tartás alkalmával figyelemmel kíséri ügyünket, természeti katasztrófa vagy politikai okokból kialakult váratlan helyzet esetén pedig fellép az érdekünkben. A Konzuli Szolgálat emellett súlyos baleset, betegség vagy halál esetén értesíti családtagjainkat, valamint tájékoztatást ad az adott országban elérhető tolmácsokról és ügyvédekről. Joggal merül fel azonban a kérdés, hogy mi a teendő, ha egy olyan országban ér baj minket, ahol Magyarországnak nincs külképviselete? Az unión kívüli államokban nem minden ország tart fenn konzulátust vagy nagykövetséget, azonban az EU-s jogok alapján a bajba jutottak bármely másik uniós tagállam konzulátusához fordulhatnak a fent említett problémák esetén. A szabályok értelmében a képviselet nélkül utazó polgárokat ugyanúgy megilleti egy másik európai uniós országtól kapott segítség, mint annak saját polgárait.

Megtervezte már nyaralását, de nem gondolt az utasbiztosításra? Kalkuláljon és kössön biztosítást egyszerűen!

Miért érdemes regisztrálni a szolgáltatásra?

Egy hétköznapi szituációval egyszerűen szemléltethető a konzuli védelem lényege: a leggyakoribb esetben az elveszett, megrongálódott vagy ellopott úti okmány okoz problémát, az utazóknak ilyenkor ideiglenes dokumentumok beszerzésére van szükségük. Képzeljük el, hogy elutazunk Angliába, ahol elhagyjuk az útlevelünket, így nem biztosított a hazajutásunk az országból, mivel EU-n kívüli országról van szó. Amennyiben regisztráltunk konzuli védelemre – ezt megtehetjük indulás előtt, de akár utazás közben is –, ez nem probléma, ugyanis az ideiglenes útlevél pótlásában (ennek kiállítása az EU-n belül egyezményes) segít nekünk a helyi konzulátus.

A regisztráció menete

Bizonyára sokunk lelki szemei előtt végtelen adminisztrációs folyamat és hosszadalmas ügyintézés lebeg, ha a konzuli védelem regisztrációjára gondolunk, azonban a valóság szerencsére távol áll ettől. Ha védelemre szeretnénk regisztrálni, kétféle lehetőségünk is van: igényelhetjük a szolgáltatást a Konzinfo Ügysegéd weboldalán , ahol kitölthetjük a konzuli védelem igénylésére vonatkozó adatlapot, vagy regisztrálhatunk a Konzinfo Utazom nevű telefonos applikációban.

Előbbi esetben a weboldalon történő regisztráció után tölthetjük ki az igénylő adatlapot, de ha rendelkezünk ügyfélkapuval, azzal rögtön beléphetünk a felületre. Az adatlapot érdemes minél részletesebben kitölteni, hiszen ezzel vészhelyzet esetén megkönnyítjük a konzulátus dolgát. A tartózkodási helyszínt – mindegy, hogy az EU határain belül vagy azon kívül utazunk –, az utazás idejét, illetve egy értesítendő személy elérhetőségét mindenképp adjuk meg, továbbá, ha többen utazunk együtt, és nem válunk szét az út során, akkor az útitársak nevét is.

Emellett érdemes megismerkedni az applikációval is, mivel abban nemcsak a regisztrációt végezhetjük el, hanem aktuális híreket is böngészhetünk egyes országokról, ami segítségünkre lehet beutazás előtt. Ráadásul az alkalmazás válsághelyzetben felugró üzenetben tájékoztatást nyújt arról, hogy milyen szervhez fordulhatunk azonnal, és megkérdezi, van-e szükségünk segítségre. A Konzinfo Utazom app letölthető Androidra és iOS-re is.

Utazás előtt

Indulás előtt ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni, ugyanis a konzuli védelemnek nem feladata, hogy esetleges káreseteinkkel foglalkozzon. Továbbá az úti célunktól függően legyen nálunk digitális védettségi igazolványunk , pakoljunk tudatosan , és készítsünk magunknak listát arról, hogy mik a teendőink utazás előtt – ehhez használhatjuk akár a Konzinfo mobilapp listakészítőjét is, melyet az „utazás előtti teendők” fül alatt találunk. Az appba érdemes feljegyezni a célországban található európai uniós konzulátusok elérhetőségét is.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek