Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. július 2.

5 kérdés és 5 válasz az európai védettségi igazolványról

Július 1-től az Európai Unió területén, így Magyarországon is életbe lépett az egységes, EU-s védettségi igazolások rendszere, amelynek bevezetését hosszas egyeztetések előzték meg. Vajon hogyan és hol igényelhető az okmány? Hol fogadják el, és milyen esetekben? Kiváltja-e a hazai védettségi igazolvány az EU-s dokumentumot? Cikkünkben öt fontos kérdést válaszolunk meg.

Mi pontosan az európai védettségi igazolvány?

Az uniós védettségi igazolvány célja, hogy egységes, biztonságos, és a korábbinál kényelmesebb formában tegye lehetővé a tagállamok közti utazást. Az alapvető feltételek – például az adatvédelem és az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák elfogadása – mellett a tagországok egyéni szabályokat is hozhatnak, így az igazolvány nyújtotta lehetőségek attól is függhetnek, hogy honnan és hova utaznánk. Az okmánnyal alapvetően háromféle esetben igazolhatjuk a védettségünket: ha oltást kaptunk, ha negatív teszttel rendelkezünk, illetve, ha igazolhatóan átestünk a Covid-fertőzésen.

Külföldi nyaralás? Csak utasbiztosítással! Díjszámítás és biztosításkötés egyszerűen, online a Netrisk.hu-n

Kiváltható-e az EU-s igazolvány a magyar védettségi okmánnyal?

A magyar védettségi igazolvány sajnos nem egyezik meg a július 1-től érvényes uniós igazolással, így a két okmányra jelenleg eltérő szabályok vonatkoznak. A hazai védettségi igazolvánnyal külön megállapodás alapján utazhatunk más országokba, illetve természetesen azokba az országokba is szabad a belépés, amelyek korlátozás nélkül engedélyezik a beutazást a magyar turisták számára – ezekről mindig a Konzuli Szolgálat weboldalán tudunk tájékozódni. Természetesen annak semmi akadálya, hogy a meglévő hazai védettségi okmányunk mellé kiváltsuk az uniósat is.

Melyek azok a vakcinák, amiket mindenhol elfogadnak?

Az európai védettségi igazolást az unió valamennyi tagországa elfogadja, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség, azaz az EMA által jóváhagyott vakcinák egyikét kaptuk: ezek jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az Oxford/AstraZeneca, valamint a Johnson & Johnson (Janssen) oltóanyagai. A tagállamok maguk dönthetik el, hogy már az első oltás után is szabad beutazást biztosítanak, vagy mindkét vakcina beadását megkövetelik – természetesen ez nem vonatkozik a Janssen egyadagos vakcinájára.

Milyen szabályok vonatkoznak az oltatlanokra, a fertőzésen átesettekre, illetve azokra, akiket keleti vakcinával oltottak?

Az uniós igazolás bevezetése természetesen nem jelenti azt, hogy ezentúl csak az EMA által jóváhagyott vakcinákkal utazhatunk. A tagállamok dönthetnek úgy, hogy elfogadnak más oltóanyagokat is, így számos ország szabad beutazást biztosít az itthon használt keleti vakcinákkal, azaz a Sinopharmmal és a Szputnyik V-vel is. Amennyiben igazolhatóan átestünk a fertőzésen, a legutóbbi pozitív PCR-teszttől számított 180 napig jelzi ezt az igazolvány. Abban az esetben, ha nem kaptunk oltást, és nem voltunk fertőzöttek sem, az okmány segítségével igazolhatjuk, hogy átestünk a szükséges PCR- vagy antigén teszten. Azok az országok, amelyek jelenleg korlátozások (teszt- vagy karanténkötelezettség) nélkül látogathatók, természetesen továbbra is szabad beutazást biztosítanak, az uniós igazolványtól függetlenül – a járványügyi helyzet gyors változása miatt azonban szállásfoglalás vagy utazás előtt feltétlenül tájékozódjunk az aktuális szabályokról.

Hogyan igényelhető az igazolvány Magyarországon?

Az okmány papír alapon és digitális formában lesz elérhető: a papír alapú igazolást otthon is kinyomtathatjuk, ha ügyfélkapuval bejelentkezünk az EESZT Lakossági Portálján, a dokumentum pecsét és aláírás nélkül is érvényes. Ha nincs nyomtatónk, a kormányhivatalokban vagy a háziorvosunknál személyesen is igényelhetjük az igazolást. A digitális igazolvány az EESZT applikációján keresztül érhető el, amelyet korábban is használhattunk a védettségünk igazolására – fontos azonban, hogy letöltsük a legfrissebb verziót, ugyanis az app csak a legutóbbi frissítés óta kompatibilis az EU-s rendszerrel. Ugyancsak fontos részlet, hogy az applikációval csak az oltottságunkat tudjuk igazolni, a felület egyelőre nem alkalmas a teszteredmények megjelenítésére vagy a fertőzést követő védettség igazolására. Amennyiben tehát oltást nem kaptunk, de teszttel igazolni tudjuk magunkat, feltétlenül szerezzük be az uniós dokumentumot. Az igazolvány kiállítása ingyenes, érvényessége pedig egy év, azonban ez az aktuális járványügyi helyzettől függően változhat. Az okmányt keleti vakcinával is igényelhetjük, azonban ne feledjük, hogy a tagállamok egyénileg döntenek ezek elfogadásáról. Az uniós védettségi igazolvány nem váltja ki a személyazonosító okmányainkat, így utazáskor továbbra is legyen nálunk a személyi igazolványunk!

Figyelem! A cikkben feltüntetett információk a közzététel időpontjában hatályos információkat tartalmazzák, azok helyességéért felelősséget nem vállalunk. Indulás előtt feltétlenül tájékozódjon a Konzuli Szolgálat weboldalán!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek