Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. február 18.

Elég-e a bankkártyához járó biztosítás, ha külföldre utazunk?

Attól függően, hogy milyen bankkártyával rendelkezünk, különféle szolgáltatásokat és kedvezményeket vehetünk igénybe. Számos bankkártyához tartozik például utasbiztosítás, illetve gyakran külön díjszabás alapján igényelhetjük ezt a szolgáltatást – de vajon elég-e a bankkártyához járó biztosítás, és hogyan ellenőrizhetjük a bankkártya biztosítási feltételeit? Cikkünkben utánajártunk a részleteknek!

Utasbiztosítás bankkártyához is járhat

Ha új bankkártyát igénylünk, érdemes alaposan utánanézni, hogy tartoznak-e a kártyához esetleges szolgáltatások, kedvezmények. Egyes szolgáltatók kedvezményt vagy egy bizonyos mértékű visszatérítést biztosítanak, ha a kijelölt partnereknél vásárolhatunk, bizonyos kártyákkal utazásaink során külön várót használhatunk, de gyakori a bankkártyához tartozó biztosítás is, amely jellemzően utasbiztosítást jelent. Egyes kártyákhoz bár nem jár automatikusan utasbiztosítás, egy meghatározott díj ellenében előfizethetünk a szolgáltatásra.

Ellenőrizzük a fedezetek körét!

Ha külföldre utazunk, a lehető legszélesebb körű biztosítási védelem érdekében nagyon fontos, hogy az úti célunknak és az utazás módjának megfelelő biztosítást válasszuk. Teljesen más biztosításra van szükségünk egy sítúrához , egy horvátországi autós kiruccanáshoz és egy barcelonai városnézéshez, így érdemes ennek megfelelően dönteni. Igen ám, de mi van akkor, ha a bankkártyához járó biztosítást használnánk? Ebben az esetben részletesen ellenőrizzük, hogy a bankkártyához tartozó biztosítás pontosan milyen káreseményekre nyújt fedezetet. Vegyük figyelembe azt is, hogy mivel utaznánk (autó, repülő, vonat stb.), és hogy az adott közlekedési mód milyen káresetekkel járhat (poggyászkésés, műszaki meghibásodás, csatlakozás lekésése). Gondoljuk át, hogy az úti célunkon szeretnénk-e sportolni (síelés, búvárkodás, SUP, esetleg extrém sportok), illetve, hogy szükségünk van-e Covid-fedezetre , és ellenőrizzük, hogy az ezekkel járó esetleges káresemények beletartoznak-e a fedezetek körébe. Kevesen gondolnak rá, de síelés vagy túrázás esetén igen költséges lehet a mentés, főleg, ha az esetleg helikopterrel történik – egy ideális sport célú utasbiztosítás ezeket a fedezeteket is tartalmazza.

Pórul járhatunk, ha alacsony a kártérítés

Ha megbizonyosodtunk a fedezetekről, lényeges, hogy ellenőrizzük a biztosítás területi hatályát, az utazás időtartamával kapcsolatos megkötéseket, valamint a kártérítés maximális összegeit, amely káreseménytől függően eltérhet. Hiába nyújt ugyanis fedezetet a biztosítás egy bizonyos káresetre, ha a kártérítés összege elenyésző – amikor döntést hozunk, érdemes ezt is figyelembe venni. Hasznos, ha összeírjuk, hogy melyek azok a káresetek, amelyektől igazán tartunk (elveszett okmányok vagy poggyász, műtéti ellátás, lerobbant autó), és biztosításkötéskor fordítsunk különös figyelmet a felírt káresetek kártérítési összegére. Természetesen a várva várt utazásunk megtervezésekor érthető, ha nem szívesen gondolunk rögtön a legrosszabbra, de a megfelelő védelem megteremtéséhez sajnos ezekre az esetekre is gondolnunk kell.

Mi legyen a bankkártyás biztosítással?

Bár szolgáltatótól és kártyától függ, hogy pontosan milyen szolgáltatást takar a bankkártyához járó utasbiztosítás, jellemzően ez egy alapcsomagot foglal magában, amely olyan esetekben jöhet jól, amikor külföldi utazás előtt elfelejtünk külön utasbiztosítást kötni. Ha átfogóbb, valóban az utazásunkra szabott biztosítással szeretnénk védeni magunkat és családunkat, érdemes saját utasbiztosítást kötni , méghozzá a fent felsorolt szempontok alapján. Ha a biztonságunkról van szó, nem lehetünk elég tudatosak: ahhoz, hogy az elvárt mértékű biztosítási védelemhez jussunk, alaposan nézzük meg, hogy milyen utasbiztosítás véd minket külföldi utazásunk során, és ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a bankkártyához járó biztosítás minden szempontunknak megfelel, akár az indulás napján is megköthetjük a megfelelő utasbiztosítást!!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek