Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. május 30.

Hogyan köthető lakásbiztosítás épülő házra?

Egyre többen gondolnak otthonuk védelmére, és készülnek fel lakásbiztosítással a váratlan helyzetekre, ám az már nem mindenkinek jut eszébe, hogy ezek a nem várt kellemetlenségek egy építés alatt álló házzal is megtörténhetnek. Vajon hogyan köthetünk lakásbiztosítást épülő házra, és meddig érvényes ez a biztosítási szerződés? Ha biztosítaná építés alatt álló, leendő otthonát, jó helyen jár: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Lakásbiztosítás épülő házra: milyen lehetőségeink vannak?

Egy épülő házat gyakran az építési vállalkozó, a beruházó vagy a kivitelező biztosít, úgynevezett építési-szerelési biztosítással, ami a ház mellett kiterjedhet az építkezéshez szükséges gépekre is, illetve felelősségbiztosítást is tartalmazhat. Ha a CAR rövidítéssel találkozunk, jó, ha tudjuk, hogy ez is az építési-szerelési biztosításra vonatkozik, és a neve egy angol nyelvű kifejezésből – Contractor’s All Risks, vagyis a vállalkozó összes kockázata – ered. Ez az elnevezés azt sugallhatja, hogy épülő házra csak az építési vállalkozó köthet biztosítást, ám ez nem így van. Magánszemélyként is lehetőségünk van gondoskodni az építés alatt álló ház védelméről, ha kifejezetten olyan lakásbiztosítást kötünk, amely az építkezés ideje alatt felmerülő kockázatokat foglalja magában. Attól függően, hogy milyen biztosítást választunk, az ajánlat tartalmazhatja az építkezés helyszínén elhelyezett, saját tulajdonunkban álló gépek és a még nem beépített épületelemek biztosítását is. Egyes biztosítók ezekre csak abban az esetben vállalnak kockázatot, ha ingóság biztosítást is kötünk, mások az ingatlan biztosítását terjesztik ki az építkezéshez szükséges eszközökre. A társaságok ajánlatai közti eltérések miatt nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy figyelmesen elolvassuk a biztosítási feltételeket, ebben az esetben különös tekintettel az építés-szerelés záradékra vonatkozó részleteket.

Kössön lakásbiztosítást akár építés alatt álló ingatlanra is a Netrisk.hu-n!

Hogyan köthető lakásbiztosítás épülő házra a Netrisk.hu-n?

Akkor is használhatjuk a Netrisk.hu lakásbiztosítás kalkulátorát , ha épülő házat biztosítanánk, ám a kalkuláció menete néhány lépésben eltér attól az esettől, amikor egy állandóan lakott házra kötnénk. Első lépésben a „Mire kíván biztosítást kötni?” kérdésnél válasszuk a „Csak épület” vagy az „Épület és ingóság” lehetőséget, majd adjuk meg, hogy milyen típusú ingatlant szeretnénk biztosítani. Az épület elhelyezkedésének megadása után a technikai adatoknál „Az ingatlan használatának jellege” pontban válasszuk az „Építés alatt álló épület” lehetőséget. Így a későbbiekben nem kell olyan kérdéseket megválaszolnunk, amelyek a mi esetünkben nem relevánsak – ilyen például a lakók számára vonatkozó kérdés. Ugyanebben a pontban jelezhetjük, hogy az ingatlan rendelkezik-e használatbavételi engedéllyel, ami később azért lesz fontos, mert egyes biztosítóknál csak abban az esetben köthetünk biztosítást épülő házunkra, ha már rendelkezünk használatbavételi engedéllyel, ám vannak olyan társaságok is, ahol ez nem feltétel. Néhány további adat megadását követően eljutunk az ajánlati oldalra, ahol beállíthatjuk, hogy milyen készültségi szinttel rendelkezik az épület: a főépület beállításaira kattintva választhatunk a 69%-os vagy az alatti, és a 70% feletti készültségi fok között. Miután ezt kiválasztottuk, ne felejtsünk el rákattintani az „újraszámol” gombra, hogy megtekinthessük a biztosítók ajánlatait. Némileg alacsonyabb biztosítási díjakra számíthatunk, ha egy 70%-ot meghaladó készültségi fokozatú házra kötnénk.

Miért fontos megkötni?

Ha belegondolunk, miért kötünk lakásbiztosítást, máris nyilvánvalóvá válik, hogy egy épülő házat is fenyegethetik ugyanazok a kockázatok, mint azt az épületet, amelybe már beköltöztünk. Természetesen háztartási ingóságaink, bútoraink védelmére csak akkor kell gondolnunk, ha már bebútoroztuk otthonunkat, de ha az építkezésen található gépeket és épületelemeket is biztonságban tudnánk, szükség lehet ingóság biztosításra. Ezen kívül egy tűzesetre, jégesőre vagy lopáskárra félkész ház esetén is fel kell készülnünk az épület biztosításával. Hatalmas anyagi veszteség érhet, ha például egy 70%-os készültségi fokú ház teljes mértékben megsemmisül, ezért ezt semmiképp nem bízhatjuk a véletlenre.

Felújítás és lakásbiztosítás: mit kell tudni erről?

Hasonlóképpen az építkezéshez, egy felújítás során is elképzelhető, hogy olyan épületelemeket vagy munkagépeket helyezünk el otthonunkban, amelyek védelmét nem foglalja magában a meglévő lakásbiztosítási szerződésünk. Ezt úgy küszöbölhetjük ki, hogy a biztosítóval egyeztetve módosítjuk a szerződést a felújítás időtartamára, és kiterjesztjük a biztosított vagyontárgyak körét a felújításhoz szükséges minden eszközre. Erre nemcsak az évforduló előtt, hanem akár év közben is lehetőségünk lehet, ám mivel erre vonatkozóan is eltérőek lehetnek az egyes társaságok szabályozásai, a biztosítónknál érdeklődhetünk a szerződésmódosítási alternatívákról. Ha pedig befejeződtek a felújítási munkálatok, vizsgáljuk felül szerződésünket: előfordulhat ugyanis, hogy a felújítást követően már nem nyújt megfelelő védelmet a biztosítás . Ilyenkor hozzá kell igazítanunk a szerződést az ingatlan új értékéhez, hogy baj esetén elegendő kártérítést kaphassunk.

Meddig érvényes az épülő házra kötött biztosítás?

Az építés-szerelés biztosítás érvényét veszti, amint az építőmunkálatok befejeződnek, és megtörténik a birtokbaadás vagy a használatbavételi engedély jogerőre lépése. Eltérő lehet azonban, hogy az egyes biztosítók pontosan meddig tekintik érvényesnek a szerződést, ezért erről mindig bizonyosodjunk meg a biztosítás feltételeiből. Amennyiben mi magunk kötöttünk lakásbiztosítást az épülő házra, gondoskodnunk kell a szerződés érdekmúlással történő felmondásáról , és új biztosítást kell kötnünk a már felépült otthonunkra és ingóságainkra egyaránt. Az is opció lehet, hogy felmondás helyett átalakítjuk a szerződést az elkészült ház paramétereinek megfelelően – ennek lehetőségéről érdeklődhetünk a Netrisk.hu ügyfélszolgálatán. A szerződés módosítására a ház készültségi fokának változásakor is sor kerülhet, ugyanis előfordulhat, hogy például a betöréses lopás csak a nyílászárók beszerelésével kerül a kockázatok közé.

Oszd meg másokkal