Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. március 29.

Ingóság biztosítás: így tudhatjuk biztonságban értékeinket

Az otthonunkra legtöbben a biztonság és a nyugalom szigeteként tekintünk, és azt is természetesnek vesszük, hogy tárgyaink, értékeink körülvesznek minket. Egy váratlan káreset azonban jelentős anyagi veszteséggel járhat, így fontos, hogy bebiztosítsuk az ingóságainkat. Nézzük, mit kell tudni az ingóság biztosításról!

Hogyan választhatjuk ki a számunkra megfelelő ingóság biztosítást?

A lakásbiztosítást szerencsésebb esetben évekig fizetjük anélkül, hogy szükségünk lenne rá – amikor azonban káreset történik, hatalmas anyagi segítséget nyújthat. Amikor károkról van szó, sokan csak magára az épületre gondolnak, holott az ingóságaink értéke a legtöbb esetben eléri a többmillió forintos összeget. Jó hír, hogy a számunkra ideális ingóság biztosítást kalkulátor segítségével is kiválaszthatjuk: egy online kalkulátor segít, hogy több különböző ajánlat összehasonlításával tudatosabb döntést hozhassunk, sőt, a kiválasztott biztosítást akár azonnal, online is megköthetjük. Alaposan gondoljuk meg, hogy melyik ajánlat mellett döntünk: nem érdemes kizárólag az ár alapján választani, fontos, hogy az otthonunkhoz és az életmódunkhoz leginkább illő konstrukciót válasszuk.

Mi minősül ingóságnak?

Sokan nem tudják, hogy pontosan mi minősül ingóságnak, azonban erre viszonylag egyszerű a válasz: a lakásbiztosítások vonatkozásában jellemzően minden olyan használati és berendezési tárgy ingóságnak számít, amit az ingatlan határán belül tartunk. Ide tartoznak például a szabadon álló – nem beépített – bútorok, mint az ágy, a kanapé, az étkező- és íróasztal, a háztartási gépek, a számítógépek, a TV és más elektronikai berendezések. Amire már kevesebben gondolnak, azok a különböző dekorációs és lakberendezési kiegészítők (szőnyegek, függönyök, egyéb textíliák), a főzéshez és étkezéshez szükséges kellékek (edények, evőeszközök, étkészlet), a játékok, a ruhák, a kerti bútorok és szabadon álló növények, valamint a könyvek. Természetesen ezek is ingóságnak minősülnek, hiszen a megsemmisülésükkel jelentős anyagi kár érne minket – a biztosítási összeg meghatározásakor ezért ezeket is figyelembe kell vennünk.

Mi nem számít ingóságnak?

Természetesen vannak olyan berendezések egy ingatlanban, amelyek hivatalosan nem minősülnek ingóságnak. Ezek jellemzően azok az épületfelszerelési tárgyak, amelyek az ingatlan szerves részét képezik: ilyen például a klímaberendezés, a beépített bútorok és háztartási nagygépek, a redőny, a riasztó és az ajtó. Ezekre a felszerelésekre, valamint a falakra, vezetékekre és az épület egyéb részeire az ingatlanbiztosítás nyújt fedezetet, így fontos, hogy az ingóságaink mellett magára az ingatlanra is gondoljunk.

Hogyan számolhatjuk ki az ingóságok értékét?

Ha ingóság biztosítást kötünk, a személyre szabott ajánlatok megismeréséhez meg kell adnunk az ingóságaink értékét: fontos, hogy ezt pontosan határozzuk meg, hogy elkerülhessük az alul- és túlbiztosítást . Az esetek többségében bátran elfogadhatjuk a biztosító vagy a kalkulátor által javasolt összeget, azonban ha biztosra mennénk, természetesen összeírhatjuk az ingóságainkat, és meghatározhatjuk ezeknek az újrabeszerzési értékét. A biztosító ingóságok esetén ugyanis azzal az összeggel számol, amennyiből megsemmisülésük esetén újra meg tudnánk vásárolni az adott tárgyakat. Természetesen nem szükséges fillérre pontosan meghatározni ezeket, hiszen az ingóságaink értéke folyamatosan változik, így fontosabb, hogy néhány évente felülvizsgáljuk a szerződésünket, és ha szükséges, változtassunk a biztosítási összegen.

Köthető-e ingóság biztosítás nagyobb értékekre?

A lakásbiztosításon belül speciális kategóriát képeznek az értéktárgyak, valamint a kiemelt értékű ingóságok. Ezek az ingóságok csak abban az esetben biztosíthatók, ha az ingatlan állandóan lakott (tehát nyaralóban, hétvégi házban erre nincs lehetőség), és mivel az újrabeszerzési érték a legtöbb értéktárgy esetén nem érvényesíthető, a biztosító ez esetben a valóságos értéket veszi figyelembe. Kiemelt értékű ingóságnak minősülnek például a képzőművészeti alkotások, a régiségek vagy antik tárgyak, az értékesebb, kézi csomózású szőnyegek, a szőrmék, a drágakövek, az ékszerek és más nemesfémek, valamint a nagyobb értékű műszaki berendezések. Fontos, hogy a kiemelt értékű ingóságok értékét nekünk kell felmérnünk, a biztosítási összeg meghatározásakor pedig lényeges, hogy ezeknek az értékét ne a „hagyományos” ingóságok között szerepeltessük.

Oszd meg másokkal