Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. május 27.

Hasznos kiegészítők lakásbiztosítás mellé: hogyan szabhatjuk személyre a biztosításunkat?

Otthonunk hatalmas érték, ezért kiemelten fontos a biztonsága: egy jól megválasztott lakásbiztosítással felkészülhetünk az ingatlanunkat érő váratlan káreseményekre. A biztosítók ma már számos kiegészítő szolgáltatást kínálnak, amelyek anyagi fedezetet nyújtanak az alapcsomagban nem szereplő káreseményekre. Cikkünkben sorra vesszük azokat a hasznos kiegészítő szolgáltatásokat, amelyekkel saját élethelyzetünkhöz és igényeinkhez igazíthatjuk lakásbiztosításunkat.

Hogyan nyújthatunk átfogó védelmet az otthonunknak?

Lakásbiztosítás megkötésekor nagyon fontos, hogy a választott biztosítás valóban az otthonunk igényeihez alkalmazkodjon, így elképzelhető, hogy az alapcsomag megkötése nem elegendő. Biztosítónként és ajánlatonként eltérő, hogy milyen káreseteket tartalmaz az alapcsomag, ráadásul egy ingatlanban számos olyan káresemény is előfordulhat, amire elsőre talán nem is gondolnánk. Emiatt biztosításkötés előtt érdemes átböngészni a kiegészítő szolgáltatások listáját is, hogy valóban minden eshetőségre felkészüljünk. Hasznos kiegészítő például a beázás és kívülről érkező víz elleni védelem, ugyanis bárkivel előfordulhat, hogy a nyitva felejtett ablakok miatt beáramló csapadékvíz kárt okoz, például eláztatja a falat vagy a parkettát. Az alapcsomagban ritkán található, de szintén hasznos kiegészítő fedezet a csaptelepek és fűtőtestek vízkár miatti sérülése, valamint a fagyasztóban tárolt ételek megromlása is. Ezen kívül választhatunk kiegészítőt egyes szolgáltatások kimaradása (például víz, áram, gáz, internet) miatti közvetlen és közvetett károkra, valamint füst- és koromszennyezésre, de akár vandalizmus vagy graffiti okozta anyagi károkra is. Egyes biztosítók asszisztencia szolgáltatást is kínálnak, ami nagy könnyebbséget jelenthet váratlan helyzetekben: 0-24-es telefonos ügyfélszolgálatukon keresztül bármikor hívhatók, így rövid időn belül segítenek a biztosítási eseményhez köthető vészelhárításban, valamint szakembert is ajánlanak.

Böngésszen a lakásbiztosítások kiegészítő ajánlatai között a Netrisk.hu kalkulátorával, és kössön biztosítást online, egyszerűen!

Az ingóságokra is érdemes figyelni

Lakásunk mellett az ingóságaink védelme is nagyon fontos, hiszen jelentős anyagi kárral járhat tárgyaink, értékeink elvesztése vagy meghibásodása. Jó hír, hogy ingóság biztosítása esetén is számos kiegészítővel bővíthetjük a káresemények körét. Például besurranó tolvajlás esetén, ha rendelkezünk erre vonatkozó kiegészítő szolgáltatással, a biztosító az ellopott ingóságaink értékét megtéríti a szerződésbe foglalt összeghatárig. Egy átfogó lakásbiztosítás azonban nemcsak lopás, hanem meghibásodás esetén is segítséget nyújthat: elektronikai és okoseszközeink pénzbeli értékük mellett mindennapjainkban is nagyon fontosak, ezért hasznos, ha lakásbiztosításunk mellé kiegészítő szolgáltatásként kiterjesztett garanciát és okoseszköz-biztosítást is választunk. Ezek a szolgáltatások általában az előre nem látható, garanciális jellegű meghibásodásra, vagy töréskárokra nyújtanak fedezetet. Otthonunkban található ingóságaink mellett a szabadban tárolt vagyontárgyainkra, például kerti bútorokra, grillsütőre, kerti játékokra, szerszámokra, vagy akár medencére és jakuzzira is köthetünk kiegészítő biztosítást. Ezen kívül hasznos, ha a garázsban tárolt járműveinket is bebiztosítjuk, hiszen egy váratlan vihar miatti beázás, vagy garázstűz is hatalmas anyagi kárt okozhat. Jó, ha tudjuk, hogy lakásbiztosításunk nemcsak akkor nyújthat kárfedezetet, ha éppen otthon tartózkodunk, hanem akár külföldi utazás vagy nyaralás alatt is. Egyes biztosítások vagy fedezetek Magyarország, vagy akár az Európai Unió egész területén is érvényesek lehetnek, az ingóságoknál pedig többek között a strandlopás elleni kiegészítő védelem lehet igen hasznos.

Egészség- és vagyonvédelem

Otthonunk és ingóságaink védelme mellett ma már egészségünkkel kapcsolatos szolgáltatásokat is választhatunk lakásbiztosításunk mellé. Számos biztosító nyújt fedezetet balesetből eredő csonttörés, égési sérülés vagy akár – legrosszabb esetben – maradandó rokkantság és halál esetén is. Kiegészítő szolgáltatásként arra az esetre is kiterjeszthetjük lakásbiztosításunkat, ha egészségügyi okokból nagy értékű diagnosztikai vizsgálatra (CT vagy MR) lenne szükségünk, egyes biztosítók pedig kórházi és iskolai lopás esetén is megtérítik a kárunkat. Idősebb szeretteinknek vagy a nagyobb biztonság megteremtéséhez különösen hasznos lehet az orvosi telefonügyelet, ami lényegében egy orvosi call center szolgáltatás. Ha igénybe vesszük ezt a kiegészítőt, telefonon keresztül éjjel-nappal kérhetünk tanácsot betegségekkel, gyógyszerekkel, orvosi eszközökkel kapcsolatban, baj esetén pedig segítséget nyújtanak hozzátartozóink értesítésében és az orvosi segítségnyújtás megszervezésében.

Házi kedvenceinket és növényeinket is biztosíthatjuk

Házi kedvenceink hatalmas örömet tudnak szerezni az egész család számára, azonban gyakran jelentős kiadásokat is. A kisállatbiztosítás olyan kiegészítő szolgáltatás, ami segítséget nyújt, ha kedvencünk –kutyánk vagy macskánk – megbetegszik, esetleg balesetet szenved. A kisállatbiztosítás feltétele, hogy felelős állattartóként eleget tegyünk kötelezettségeinknek: beadassuk az előírt oltásokat, valamint gondoskodjunk kedvenceink egészséges környezetéről és életmódjáról. Nemcsak felelős állattartók, hobbikertészek számára is léteznek kiegészítő szolgáltatások: a növénybiztosítás a haszonnövények (pl. gyümölcsfa, veteményes), a kerti növények (ültetett virágok, dísznövények) és a lábon álló növények (cserepes dísznövények) védelmére szolgál. Ha például egy hirtelen vihar vagy jégverés miatt tönkremennek növényeink, esetleg vandalizmus miatt megrongálódnak, a biztosító fedezi a kárt.

Oszd meg másokkal