Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. október 5.

Lakásbiztosítás extrákkal: ezt kell tudni a kisállat biztosításról

Kevesen tudják, hogy lakásbiztosításukat különböző kiegészítő szolgáltatásokkal tehetik igazán személyre szabottá. Az állattartók például kisállat biztosítással készülhetnek fel a házi kedvencükkel kapcsolatos kiadásokra baleset, betegség vagy károkozás esetén. Vegyük át, mit kell tudni a szolgáltatásról!

Milyen állatokra köthető kisállat biztosítás?

Számos lakásbiztosítás kisállat biztosítással is elérhető, ami jó hír az állattartóknak, hiszen tudjuk, milyen kiadásokkal jár egy esetleges betegség, vagy akár egy kár helyreállítása. Ez a szolgáltatás jellemzően csak kutyákra és macskákra elérhető, ugyanis akárcsak világszerte, hazánkban is ezt a két állatfajt tartják legnagyobb arányban az állatbarátok.

Mit kell tudni a kutya biztosításáról?

Ha lakásbiztosításunk mellé négylábú kedvencünket is biztosítanánk, kétféle lehetőségünk is van: a hagyományos kisállat biztosítással egy esetleges betegséggel vagy balesettel kapcsolatos kiadásra készülhetünk fel, míg a kutyatartói felelősségbiztosítással a kutyánk által okozott károkat térítheti a biztosító. Utóbbi – ahogy a nevéből is kiderül – az állat által másnak okozott károkra vonatkozik, így például arra az esetre, ha a kutyánk kiszalad az úttestre és közlekedési balesetet okoz, vagy megharap valakit.

Lakásbiztosítás ajánlatok és biztosításkötés egyszerűen, online – akár kisállat biztosítással is!

Mi a helyzet a macska biztosítással?

A lakásbiztosítás mellé kérhető kisállat biztosítás macskákra is köthető, azonban fontos részlet, hogy a biztosításkötést jellemzően mikrochip beültetéséhez kötik a biztosítók – ez a kutyák esetében már bevett gyakorlat, mi több, kötelező is, macskáknál azonban viszonylag ritkán hallani róla. A chip a macskáknál is legalább annyira hasznos, hiszen az elkóborolt cica így könnyedén beazonosítható, ráadásul a bilétás nyakörvvel ellentétben ettől nem tud megszabadulni kis kedvencünk.

Milyen esetekre nem érvényes a kisállat biztosítás?

Természetesen, mint minden biztosítás esetén, itt is számos kizáró tényezőt kell figyelembe venni: bizonyos életkoron alul és felül például nem köthető biztosítás kutyára vagy macskára, azonban jó hír, hogy ha a biztosítás hatálya alatt kedvencünk betölti a korhatárt, ugyanúgy érvényes marad rá a biztosítás. Nem térít a biztosító olyan kezelésekre, amelyek nem hozhatók közvetlen összefüggésbe betegséggel vagy balesettel, illetve a kutya- vagy macskafajták legjellemzőbb betegségei esetén sem számíthatunk kártérítésre – ezeknek a betegségeknek a listáját minden esetben tartalmazza a biztosítási szabályzat.

Milyen felelősségei vannak a gazdának?

Ahhoz, hogy meg tudjuk kötni a biztosítást házi kedvencünkre, fontos, hogy felelős állattartók legyünk, és eleget tegyünk bizonyos kötelezettségeknek. A biztosítási szerződés például előírja bizonyos oltások beadatását, amelyek egyébként is kedvencünk biztonságát szolgálják, kezelésüket pedig kizárólag működési engedéllyel és államilag elismert állatorvosi végzettséggel rendelkező szakember láthatja el. Nem térít a biztosító, ha a betegség vagy baleset szándékos magatartásra vezethető vissza, így például ha az állatot elhanyagolta a gazda, vagy nem tartotta be az állatorvos utasítását. Szintén kizáró tényező, ha a gazda felelőtlensége miatt az állat kórosan elhízott, kivéve, ha az állapot bizonyíthatóan betegséghez köthető. Biztosítással és biztosítás nélkül is fontos a felelős állattartás, így ezeknek a szabályoknak a betartása akkor is kötelességünk, ha esetleg a mi kedvencünkre nem köthető biztosítás – vigyázzunk együtt négylábú barátainkra!

A cikkben említett biztosítási feltételek a Netrisk.hu-n elérhető, lakásbiztosítás mellé köthető kisállat-biztosítási szolgáltatásokra értendők. A teljes biztosítási szabályzat a kalkulációs folyamat során elérhető el.

Oszd meg másokkal