Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. november 22.

Növénybiztosítás: hogyan védhetjük meg kedvenc növényeinket?

A biztosítók növekvő kínálatának köszönhetően egyre szélesebb körű védelmet nyújthatunk az otthonunknak, így a tiszteletbeli családtagok védelméről is gondoskodhatunk: a kisállat biztosítás mellett már akár a növényeinket is biztosíthatjuk. Aki gondozott már növényt, jól tudja, hogy egy évek óta óvott szoba- vagy kerti növénynek nem csak eszmei értéke van, így jó, ha fel tudunk készülni egy esetleges káreseményre. Cikkünkben eláruljuk, mit kell tudni a növénybiztosításról.

Milyen növényeket biztosíthatunk?

Egy-egy növény gondozása sok szakértelmet, időt és energiát kíván, így érthető, ha szeretnénk bebiztosítani magunkat arra az esetre, ha a kiskertünk, veteményesünk, vagy épp a kedvenc szobanövényünk megsemmisül. A növénybiztosítás feltételei nem egységesek, azonban általában a haszonnövényeket (pl. gyümölcsfa, veteményes), a kerti növényeket (ültetett virágok, dísznövények) és a lábon álló növényeket (cserepes dísznövények) lehet biztosítani a lakásbiztosítási szerződés alatt.

Milyen káresetekre vonatkozik a növénybiztosítás?

Bár valószínűleg sokan álmodoznak egy olyan biztosításról, amely fedezi a túlöntözött, kiszáradt, vagy más módon elpusztult szobanövényeink pótlását, a növénybiztosítás erre érthető okokból nem terjed ki. Megeshet azonban, hogy egy hirtelen lecsapó vihar előtt már nem tudjuk fedezékbe helyezni a cserepes növényeinket, vagy éppen a veteményesünk látja kárát a jégverésnek – ezekben az esetekben már támaszkodhatunk a növénybiztosításra. Akkor is kaphatunk kártérítést, ha rongálás vagy vandalizmus következtében sérülnek vagy megsemmisülnek a növényeink, egyes biztosítások pedig a kerti veszélytelenítést is fedezik, így ha a viharban leszakadt faágak vagy növényi részek feltakarításához, elszállításához segítségre van szükségünk, a lakásbiztosítás fedezheti a szolgáltatás költségeit, vagy annak egy részét.

Mire kell figyelni, ha növénybiztosítást kötnénk?

Egy jól megválasztott, különböző kiegészítőkkel ellátott lakásbiztosítással rendkívül széles körű védelmet biztosíthatunk az otthonunknak, azonban mint minden biztosítás esetén, a növények biztosításakor is alaposan utána kell néznünk annak, hogy pontosan milyen szerződést írunk alá. Hasznos, ha a biztosítás megkötése előtt egy lakásbiztosítás kalkulátor segítségével összehasonlítunk néhány ajánlatot, így láthatjuk, hogy melyik áll legközelebb az igényeinkhez. A biztosítások összehasonlításakor feltétlenül ellenőrizzük, hogy pontosan milyen fedezetekkel rendelkezik az adott ajánlat, és milyen növényeket biztosíthatunk vele. Vannak lakásbiztosítások, amelyekben a növények is a háztartási ingóságok közé tartoznak, egyes biztosítók azonban kizárják a növényeket a kártérítés alól, így fontos, hogy átolvassuk az ügyféltájékoztatót, mielőtt kiválasztunk egy biztosítást. Ugyanilyen lényeges a kártérítés maximális összege, illetve az, hogy növények esetén pontosan mi minősül káreseménynek – ezeket az információkat is megtaláljuk az ügyféltájékoztatóban, amelyet a Netrisk.hu lakásbiztosítás kalkulátorában az ajánlatok összehasonlításakor, az egyes ajánlatok alatt lenyíló ablakokból tudunk letölteni.

Mit tehetünk a kármegelőzés érdekében?

Még ha rendelkezünk is növénybiztosítással, a legszerencsésebb eset természetesen az, ha sikerül kivédeni a kárt. Egyes elemi károk – például intenzív jég – esetén sajnos ez a legnagyobb odafigyelés ellenére sem lehetséges, azonban vannak helyzetek, amikor enyhíthetjük, vagy akár meg is előzhetjük a károkat. Ha erkélyen vagy kertben cserepes növényeket tartunk, érdemes figyelni az időjárás-előrejelzést, és veszélyjelzés esetén biztonságos helyre helyezni ezeket. A veteményes tervezésekor érdemes figyelembe venni a terület adottságait, és lehetőség szerint napfényes, de szélvédett helyre telepíteni a haszonnövényeinket. Balkonnövények esetén válasszunk olyan virágládát, amely könnyen mozgatható, és részesítsük előnyben azokat a növényeket, amelyek számára kedvező ez a környezet. Sajnos a kártevők ellen nem véd a lakásbiztosítás, így mindig mérjük fel, hogy az adott növényre milyen kártevő leselkedhet, és gondoskodjunk időben a növényvédelemről!

Mi a teendő kár esetén?

Ha mégis bekövetkezett a kár, és rendelkezünk növénybiztosítással, az első és legfontosabb lépés, hogy lefotózzuk a kárt, majd két napon belül jelentsük be a kárt a biztosítónak. Ha a biztosítás megkötésekor vállaltuk a gyorsított kárrendezést, vagy Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást (MFO) kötöttünk, az elkészült fotókat elektronikus úton juttathatjuk el a biztosítónak, így a kártérítés már néhány napon belül a számlánkon lehet.

Oszd meg másokkal