Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. október 18.

Elindult a fűtésszezon: mit tegyünk, ha gond van a fűtéssel?

Bár a legtöbb házban már korábban befűtöttek, október 15-én hivatalosan is elindult a fűtési szezon. Ebben az időszakban számos apró, vagy akár komoly kellemetlenséggel, meghibásodással szembesülhetünk, amelyeket a további károk elkerülése érdekében érdemes időben helyreállítani. Mutatjuk a leggyakoribb problémákat, és azt is, hogyan oldhatjuk meg ezeket!

Ha hideg a radiátor…

Nagyon kellemetlen, amikor befűtenénk, de azzal szembesülünk, hogy a fűtőtestek hidegek maradnak. Első lépésként ellenőrizzük a többi radiátort is, és győződjünk meg arról, hogy egyik fűtőtest sem ad meleget. Amennyiben a fűtés saját kazánról működik, ellenőrizzük, hogy bekapcsolt-e a kazán, és ha van, ellenőrizzük a termosztát állapotát is, hiszen elképzelhető, hogy egy egyszerű elemcserével megoldhatjuk a problémát. Ha ugyan van fűtés, de langyos a radiátor, vagy a fűtőtest egyik fele hideg, többféle ok is állhat a háttérben: gyakran egy egyszerű légtelenítés megoldja a problémát, azonban ha a probléma oka az úgynevezett eliszaposodás, netán vízkő vagy a fűtőtest belsejében felgyülemlett por, érdemes szakember segítségét kérni, aki a fűtési rendszer és a szerelvények szakszerű tisztításával megoldja a kellemetlen problémát.

Mit tegyünk, ha gázszagot érzünk?

Minden gázkészülék, így a gáztűzhely mellett a kazánok és a konvektorok esetén is előfordulhat, hogy hirtelen gázszagot érzünk. Ebben az esetben azonnal cselekednünk kell: egy alapos szellőztetés után hívjunk szakembert, aki megállapítja a probléma forrását, és elhárítja a közvetlen veszélyt. Ne feledjük, hogy a szivárgó gáz nem mindig észlelhető, azonban a robbanásveszély mellett komoly egészségügyi problémákat is okozhat, így gázkazán és gázkonvektor esetén minden évben nézessük át a készüléket egy szakemberrel – akkor is, ha látszólag minden rendben!

Morajló, zakatoló hangok

Igen zavaró, amikor a fűtőtestek vagy csövek morajló, zakatoló, kattogó hangokat adnak, sőt, ez gyakran az éjszakai pihenést is megnehezítheti. Ha a radiátor furcsa hangokat hallat, leggyakrabban a fűtési rendszer levegőtartalma okozza a problémát: ebben az esetben is segíthet a légtelenítés, amelyet némi gyakorlattal és a megfelelő szerszámokkal saját kezűleg is elvégezhetünk. Ha a csövek adják ki a kellemetlen hangokat, érdemes jelezni azt a szolgáltatónak, vagy társasház esetén a közös képviseletnek, ugyanis elképzelhető, hogy egy elöregedett szelep vagy szivattyú okozza a hanghatást.

Segítség, nem kapcsol be a kazán!

Számos oka lehet annak, ha a kazánunk egyáltalán nem kapcsol be, azonban egy közös bennük: egyiket se próbáljuk szakképzettség nélkül megoldani! Egy gázkazán meghibásodása könnyedén életveszélyes helyzetekhez vezethet, főleg, ha szakavatatlan kéz nyúl hozzájuk. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem kapcsol be a kazán, és úgy tűnik, hogy nem a termosztáttal van probléma, minden esetben hívjunk szerelőt! A házi barkáccsal nemcsak az ingatlanunk épségét és a saját életünket veszélyeztetjük, de társasház esetén a többi lakót is veszélybe sodorhatjuk.

Mi a teendő, ha állandóan kialszik az őrláng?

Gázbojlerek, kazánok és konvektorok esetén is előfordulhat, hogy az őrláng időnként vagy rendszeresen kialszik. Ez mindenképpen meghibásodásra utal, amelynek oka gyakran az úgynevezett termoelem kopása vagy koszolódása – ezt egy hozzáértő szakember percek alatt, pár ezer forintért kicseréli, így ne spóroljunk ezen a költségen! Ha szerencsénk van, a szerelőnek csupán a lerakódott portól kell megszabadítania a készüléket, ha viszont kiderül, hogy súlyosabb probléma állt a háttérben, akár az életünket is megmentheti az időben hívott segítség.

Nagyon fontos a fűtési rendszer karbantartása

A fűtési szezon messze nem veszélytelen: ősszel és télen rengeteg súlyos káreset történik, amelyeknek egy jelentős részét az elavult, elöregedett fűtési rendszerek, vagy a megfelelő mérőeszközök hiánya okozza. Fontos, hogy minden évben gondoskodjunk a gázkészülékek karbantartásáról , akkor is, ha nem tapasztalunk hibát. Feltétlenül szerezzünk be egy megbízható, bevizsgált szén-monoxid-mérőt és füstjelzőt , és persze kössünk lakásbiztosítást: legyen szó akár egy sajnálatos tűzesetről , akár egy meghibásodott radiátor okozta vízkárról, egy megfelelő biztosítással gondoskodhatunk arról, hogy a felmerült anyagi károkat ne saját forrásból kelljen előteremtenünk. Legyen biztonságos az idei fűtési szezon!

Oszd meg másokkal