Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. szeptember 15.

Indul a fűtési szezon: ideje karbantartani a gázkészülékeket!

Bár kint még javában élvezzük a nyári meleget, szeptember 15-én országszerte elindult a fűtési szezon. Annak ellenére, hogy ez a dátum csak a távfűtéses ingatlanokat érinti, a szezon kezdete kiváló alkalom arra, hogy ellenőrizzük a lakásban található gázkészülékeket, amivel súlyos káreseteket kerülhetünk el – nézzük, mire kell figyelnünk!

Továbbra is sokan használnak nyílt égésterű kazánt

2018 óta hazánkban is tilos nyílt égésterű gázkazánokat telepíteni – ezeknek a készülékeknek az égéstere közvetlen kapcsolatban áll a lakótér levegőjével, így elégtelen szellőzés esetén akár életveszélyhez is vezethet a használatuk. Mivel ma már csak zárt égésterű kazánok felszerelésére van lehetőség, ennek pedig feltétele a meglehetősen költséges kéménykorszerűsítés, sokan ragaszkodnak az elavult, hibás készülékükhöz. Fontos, hogy a már felszerelt nyílt égésterű kazánok használatát jelenleg nem tiltja semmilyen szabályzat, így bátran hívjunk szerelőt, ha baj van, nem kell attól tartanunk, hogy köteleznek minket a cserére – potenciális életveszély esetén azonban érdemes hallgatni a szakemberre.

Védje otthonát a fűtési szezon alatt is! Lakásbiztosítás ajánlatok és biztosításkötés online, a Netrisk.hu-n

Miért veszélyes egy elavult gázkészülék?

Sokan hajlamosak elhanyagolni régi gázkészülékeiket, akár fűtésre, akár vízmelegítésre használják ezeket. Ne feledjük azonban, hogy ezek a kazánok és vízmelegítők – mint minden gázüzemű készülék – tűz- és robbanásveszélyesek lehetnek, a visszaszivárgó égéstermék pedig szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A mai, korszerűen szigetelt lakások és a műanyag ablakok már nem biztosítanak megfelelő szellőzést, így ha például a nyílt égésterű gázbojlert egy kisebb fürdőszobában helyezzük el, minden egyes zuhanyzáskor veszélynek tesszük ki magunkat. Hasonló gondot kell fordítanunk a társasházakban is gyakran előforduló gázkonvektorokra, amelyeket célszerű minden fűtési szezon előtt átnézetni egy szakemberrel.

Honnan lehet tudni, hogy baj van?

Gázkazánok esetében számos jel figyelmeztethet a közelgő bajra: ha működés közben elalszik a láng, ha rendszeresen kialszik az őrláng, megváltozik a láng színe (pl. kékesről sárgásra), vagy kellemetlen szagot érzünk a készülék környékén, feltétlenül hívjunk szerelőt! Soha ne kezdjünk házilag barkácsolni egy gázkazánt, még akkor sem, ha kisebb feladatról van szó, bízzuk a munkát szakemberre! Ha az ingatlanban gázkészülék található, ne feledkezzünk meg a bevizsgált, megfelelő helyre telepített szén-monoxid-érzékelőről, amely minden évben életek százait menti meg.

Gázszivárgás és szén-monoxid, a fűtési szezon legnagyobb ellenségei

A fűtési szezonban érthető okokból emelkedik a gázkészülékekkel kapcsolatos balesetek száma, ezért is fontos, hogy betartsuk az évenkénti karbantartást, még akkor is, ha látszólag minden rendben a kazánunkkal. A gázszivárgás bármilyen gázkészüléknél előfordulhat, és sajnos nem is mindig jár észlelhető gázszaggal. Amellett, hogy a lakásban felgyülemlő földgáz heves rosszulléthez vezethet, akár egy kis szikrától is berobbanhat, így egy apró, szabad szemmel nem látható hiba is a lakásunkba – és sajnos emberéletekbe – kerülhet. Társasházakban az esetek többségében nem lehet tudni, hogy egy-egy felelőtlen lakó elhanyagolja-e a gázkészülékét, így fontos, hogy a megfelelő karbantartás mellett rendelkezzünk lakásbiztosítással , amellyel felkészülhetünk a legrosszabb helyzetekre is.

Oszd meg másokkal