Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. október 5.

5 okosotthon eszköz, amivel egyszerűbb lehet az életünk

Ma már bárki számára adott a lehetőség, hogy okosotthonban éljen: az okoseszközök száma szinte végtelen, választhatunk már okos vízforralót és az egész otthonunkat átszövő rendszereket is. Amellett, hogy ezek az eszközök kétségkívül egyszerűbbé teszik az életünket, nem árt óvatosnak lenni: a kiberbiztonságra az okosotthon tekintetében is ügyelnünk kell. Nézzünk néhány eszközt és tippet, amelyekkel az otthonunk nemcsak okosabb, de biztonságosabb is lehet!

1. Robotporszívó

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre elterjedtebbek a robotporszívók: képzeljük csak el, hogy reggel elindulunk a munkahelyünkre, és mire hazaérünk, egy robot felporszívózott helyettünk! Robotporszívó vásárlása előtt érdemes alaposan felmérni az igényeinket: léteznek egyszerűbb modellek, amelyek véletlenszerű mozgással járnak körbe a lakásban, a csúcskategóriás gépek pedig képesek külön-külön feltérképezni a szobákat, beállíthatunk többféle szívóerőt, sőt, akár fel is mosnak helyettünk. Természetesen ezeknek a gépeknek vannak bizonyos korlátaik: kétszintes házban kézzel kell mozgatni a szintek között, illetve a magas küszöbök, valamint bizonyos szőnyegek is akadályt jelenthetnek. Jó tudni, hogy egy robotporszívó nem tud bemenni a rejtett zugokba, és képes elakadni az elöl hagyott apró tárgyakban vagy vezetékekben, így érdemes átgondolni, hogy az otthonunkban mennyire működne egy ilyen eszköz. Egy biztos: a napi szinten tartásra tökéletesen alkalmas egy robotporszívó, így értékes időt spórolhatunk, ha beruházunk egyre!

2. Okosizzó

Miközben régen a tapssal működtethető izzók jelentették a csúcstechnológiát, ma már néhány ezer forintért is beszerezhető egy okostelefonról irányítható okosizzó. Típustól függően a fény erőssége és melegsége mellett akár a színt is módosíthatjuk, így, ha színes hangulatvilágításra van szükségünk, elég csak elővennünk a telefont, és máris beállíthatjuk a kívánt árnyalatot. A fényforrás tónusának módosítása nagyon hasznos lehet a mindennapi életben: a hűvösebb árnyalatok a természetes fényt imitálják, így könnyebben megy a munka vagy a tanulás, ha ezt állítjuk be. A meleg fehér fény ezzel szemben tökéletes esti hangulatvilágítást biztosít, és felkészíti a szervezetet az éjszakai pihenésre. Az okosizzóknak emellett nagy előnyük, hogy ha elutazunk, akár a világ másik feléről is felkapcsolhatjuk, így otthonunk kisebb eséllyel válik a betörők célpontjává.

3. Okos füstérzékelő

A füstérzékelő elengedhetetlen kelléke egy ingatlannak, azonban jó tudni, hogy már ebből is választhatunk „okos” verziót. Az okos füstérzékelő egy applikáció segítségével értesítést küld a telefonunkra, ha füstöt érzékel, így akkor is értesülünk a veszélyről, ha épp nem tartózkodunk otthon. Ezzel a megoldással értékes időt nyerhetünk, amelynek tűzkár esetén hatalmas jelentősége lehet. Természetesen a füstérzékelő mellett nagyon fontos, hogy legyen átfogó, tűz- és füstkárra is érvényes lakásbiztosításunk , amelyet okosotthon eszközök beszerzése után érdemes felülvizsgálni, hiszen az értéknövekedés miatt fennállhat az alulbiztosítás veszélye.

4. Légtisztító

Régóta bizonyított, hogy a légszennyezés rendkívül káros az egészségre, amelytől azonban sajnos az otthonunkban sem vagyunk teljes biztonságban. Kevesen tudják, de a szellőztetéssel az otthonunkba kerülő káros anyagok mellett igen jelentős beltéri légszennyezést okozhatnak a gyertyák és a füstölők is. Szintén egészségügyi problémákhoz vezethetnek a különböző allergének (pollen, poratka, állatszőr), valamint a penészgombák is, amelyek főleg a hűvösebb hónapokban szaporodnak el az ingatlanokban. A felsoroltak miatt nem is kérdés, miért fontos, hogy beszerezzünk egy légtisztítót – ma már választhatunk okostelefonnal összeköthető változatot is, amellyel valós időben láthatjuk az otthonunk hőmérsékletét, páratartalmát és légszennyezettségét. A légtisztító használatával a lakás levegője tisztább és frissebb lesz, így akár olyan panaszoktól is elbúcsúzhatunk, mint a reggeli orrdugulás, tüsszögés vagy köhögés.

5. Okos biztonsági kamera

Ha szeretnénk magunkat nagyobb biztonságban tudni, nagy segítség lehet egy biztonsági kamera, amely okostelefonnal összekötve még hatékonyabb működést nyújthat. A mai, modern kamerák már képesek felismerni egy emberi alakot, mozgásra aktiválódnak, és éjszaka is kiváló képminőséget biztosítanak, riasztás esetén pedig a telefonunkon ellenőrizhetjük, hogy valóban van-e valaki az otthonunkban. Biztonsági kamera telepítésekor feltétlenül tájékozódjunk a vonatkozó jogszabályokról, és csak megbízható, ellenőrzött gyártótól vásároljunk.

Okosotthon és kiberbiztonság: fontos, hogy résen legyünk

Egyértelmű, hogy az okosotthon eszközök kényelmesebbé teszik az életünket, azonban ne feledjük, hogy a technológia fejlődésével egyre kiszolgáltatottabbá válunk a kibertámadásoknak. Ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, az okoseszközeinkhez akár illetéktelenek is hozzáférhetnek, amely különösen kellemetlen lehet például egy biztonsági kamera esetén. Fontos, hogy az eszközeinket csak biztonságos, erős jelszóval ellátott Wifi-hálózatra csatlakoztassuk – soha ne adjunk meg jelszóként nevet, születési dátumot, vagy olyan, egyértelmű lehetőségeket, mint „admin”, vagy „12345”. Ha az okoseszköz használatához online fiók szükséges, fontos, hogy ne ugyanazokat a jelszavakat használjuk ezekhez, és természetesen itt is ragaszkodjunk az erős, többféle karaktert is tartalmazó jelszavakhoz. Ügyeljünk arra, hogy az okosotthon eszközeink naprakészek legyenek: ellenőrizzük rendszeresen, hogy rendelkezésre állnak-e rendszerfrissítések, és ha igen, azonnal telepítsük azokat! Az eszközeink biztonságát is szolgálja, ha odafigyelünk a kiberbiztonság alapvető szabályaira, és nem kattintunk ismeretlen csatolmányra vagy hivatkozásra – az adathalászok gyakran bankok vagy közműszolgáltatók nevében küldenek ki gyanús leveleket. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy minden szükséges lépést megtettünk, bátran kérjük szakember segítségét – ha az otthonunk biztonságáról van szó, nem lehetünk elég óvatosak!

Oszd meg másokkal