Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. május 18.

Mi az Eurotax kód, és mit keres a forgalmiban?

Ha megnézzük a forgalmi engedélyünket, a jobb felső sarokban bizonyára észreveszünk egy „Eurotax kód” feliratot, amelyet az elhelyezkedése miatt gyakran hajlamosak vagyunk összekeverni a forgalmi engedély sorszámával. De vajon ha nem a sorszámról van szó, akkor pontosan mi az Eurotax kód, és miért szerepel a forgalmiban? Utánajártunk!

Mi az Eurotax?

Az Eurotax egy Európa-szerte elterjedt gépjármű-adatbázis, amely szakemberek és magánszemélyek számára nyújt segítséget az egyes autótípusok beárazásában. Az 1993 óta, kezdetben papír alapon, majd digitálisan elérhető rendszer egy rendkívül részletes, naprakész és pontos nyilvántartást biztosít az Európában forgalomban lévő gépjárműtípusokról, emiatt az egész kontinensen széles körűen alkalmazzák. Az adatbázisban minden autótípushoz és alapfelszereltséghez külön kód tartozik, így könnyedén nyomon követhető az egyes modellek aktuális használtpiaci ára, amely többek között hitelintézetek, biztosítók, autókereskedők és szervizek számára nyújt szakmai segítséget. Az Eurotax adatbázisának használata díjköteles.

Mire jó az Eurotax kód?

Valamennyi, Európában forgalomba hozott autóhoz tartozik egy nyolcjegyű, betűk és számok kombinációjából álló kód, ez az Eurotax kód. A kód segítségével pontosan beazonosítható a jármű típusa és alapfelszereltsége, valamint aktuális piaci ára. Ennek számos területen hasznát vehetjük: ha eladnánk az autónkat, az Eurotax kód alapján könnyedén kalkulálhatunk egy irányárat, autóvásárláskor pedig ellenőrizhetjük, hogy korrekt-e a meghirdetett ár. Az adatbázist hitelintézetek és biztosítók is használják: autóhitel folyósítása előtt az Eurotax kód alapján állapítják meg a hitelösszeg lehetséges mértékét, kárrendezéskor pedig számos biztosító az Eurotax adatbázisában meghatározott piaci árat veszi figyelembe. A nyilvántartást napi szinten használják autószervizek, flottakezelők és kereskedők is. Amennyiben használt autó adásvétele miatt kérdezzük le az aktuális piaci árat, ne feledjük, hogy az összeg csak támpontként szolgál: árazáskor figyelembe kell vennünk a jármű tényleges állapotát és előéletét is.

Mit keres a kód a forgalmiban? Benne van egyáltalán?

A forgalmi engedélyben számos kód szerepel , amelyekből rengeteg hasznos információt tudhatunk meg a járműről. Ezek között az Eurotax kód, vagyis annak a helye kakukktojásnak számít, hiszen a legtöbb forgalmi engedélyben a kód helye üres. A felirat több mint 10 éve szerepel a Magyarországon kiadott forgalmi engedélyekben, a kódok azonban még nem kerültek bele az okmányokba, ugyanis az Eurotax jelenleg még nem számít hivatalos adatbázisnak hazánkban. Egyelőre nem is lehet tudni, hogy születik-e erről a közeljövőben döntés, így egy darabig még várhatóan üresen marad a rubrika. Fontos részlet, hogy az Eurotax kód nem összetévesztendő a forgalmi engedély sorszámával, amely szintén az okmány jobb felső sarkában található – ennek ügyintézés során lehet jelentősége. Addig is az Eurotax adatbázis díj ellenében bárki számára elérhető, és ki tudja, hamarosan a forgalmi engedélyekben is találkozhatunk a járműtípushoz kapcsolódó kódokkal.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek