Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. január 19.

Bérautó biztosítás: kell-e fizetnem, ha összetöröm a bérelt autót?

A hagyományos autóbérlés mellett ma már különböző autómegosztó rendszerek teszik egyszerűbbé azok életét, akik nem rendelkeznek saját gépjárművel. Felmerülhet azonban, hogy mire terjed ki pontosan a bérautó biztosítása, és milyen esetekben kell felelnünk az anyagi károkért? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Reneszánszát éli az autóbérlés

A közösségi autómegosztók (car sharing) megjelenésének köszönhetően új lendületet kapott az autóbérlés piaca: ez a megoldás ideális lehet azoknak, akiknek nincs saját autójuk, és csak időnként ülnének a volán mögé. Akár a hagyományos autóbérlést, akár a modernebb kihívóját választjuk, joggal merül fel a kérdés, hogy vajon tartozunk-e anyagi felelősséggel a szolgáltató felé, ha az autóval balesetet szenvedünk, vagy – akár figyelmetlenségből – megszegünk egy közlekedési szabályt.

Érdemes átolvasni a szerződési feltételeket

Mielőtt autót bérelnénk, nagyon fontos, hogy átolvassuk az ÁSZF-et, hogy tudjuk, pontosan milyen feltételekbe egyezünk bele. Bár a bérautók biztosítása többféle káresetre is kiterjed, nem mindegy, milyen esetekben és mekkora önrésszel kell vállalnunk egy esetleges anyagi kárt – ennek részleteit mindig ellenőrizzük. Szintén jelentős tétel lehet a közlekedési szabályszegés, például a tiltott helyen való parkolás, valamint a kulcs elvesztése, így bár saját autónál is fontos, hogy odafigyeljünk ezekre, autóbérlés esetén különösen körültekintőnek kell lennünk.

Külföldön sem ússzuk meg a bírság behajtását

Ha külföldre utazunk, kézenfekvő megoldás lehet az autóbérlés, néhány dologra azonban érdemes odafigyelni. Azt gondolhatnánk, hogy egy gyorshajtásnak vagy parkolási bírságnak külföldön nem lesz következménye, azonban nagyon is tévedünk: a rendszám és az időpont alapján könnyedén beazonosít minket az illetékes hatóság, illetve a bérbeadó cég. Az autóbérlővel kötött szerződésünk alapján egyértelmű, mikor vezettük mi az autót, így ebben az esetben a mi felelősségünk a bírság, valamint az esetleges pótdíjak rendezése. Jó tudni, hogy az EUCARIS rendszernek köszönhetően akkor is behajtják rajtunk a bírság összegét, ha saját autóval követtük el a szabálysértést, ugyanis a jogosítványunk adatai valamennyi érintett országban szabadon elérhetők a hatóságok számára. Ha tehát külföldön megbírságolnak minket – akár bérelt, akár saját autóval –, feltétlenül rendezzük az összeget, különben idővel igen magas pótdíjakkal emelkedhet!

Mi a teendő, ha összetörtük a bérelt autót?

Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy közlekedési balesetet szenved, így megeshet, hogy pont egy bérelt autóban ér minket ilyen kellemetlenség. Mint minden közlekedési balesetben , ebben az esetben is az emberi élet, valamint a balesetben részt vevők testi épsége a legfontosabb szempont, így minél hamarabb győződjünk meg arról, hogy mindenki épségben van – ha esetleg mégsem, azonnal hívjunk mentőt. Ezután fontos, hogy értesítsük a rendőrséget és a bérbeadó céget – vannak cégek, akik koccanás esetén csak a kék-sárga kárbejelentő lap kitöltéséhez ragaszkodnak, ha azonban nem sikerül megállapodni a károkozó személyében, ebben az esetben is érdemes rendőrt hívni.

Számos esetben támaszkodhatunk a bérautó biztosítására

Jó hír, hogy a legtöbb bérbeadó vagy autómegosztó cég nem szankcionálja a balesetben vétlen feleket, ebben az esetben a károkozó kötelező biztosítása fedezi a károkat. Más a helyzet azonban, ha a kárt egyértelműen mi okoztuk: ebben az esetben a bérautó CASCO biztosítása enyhíti a cég anyagi kárait, az önrészt viszont nekünk kell fedeznünk. Ennek pontos mértékét mindig a bérbeadási szerződés vagy az ÁSZF tartalmazza, és százalékban vagy konkrét összegben határozzák meg.

A gondatlanság és a kulcs elvesztése is drága mulatság

Mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha a kárt gondatlanul, szándékosan vagy ittas állapotban okoztuk: ilyen esetben a bírság mellett jellemzően a bérbeadó cég számára is fizetnünk kell egy, a szerződésben meghatározott összeget. Szintén érdemes odafigyelni a kulcsra, ugyanis ennek pótlása igen költséges lehet, illetve mivel többnyire az autó belső terének tisztaságáért is felelünk, a szolgáltató pótdíjat szabhat ki, ha az autót nem megfelelő állapotban, vagy szennyezetten adjuk le használat után. Összefoglalva tehát láthatjuk, hogy ha felelősen és körültekintően vezetünk, nincs nagy félnivalónk bérautó esetén sem – a gondatlanság és a károkozás azonban következményekkel járhat, akárcsak a saját jármű esetén.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek