Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. november 6.

Baleseti bejelentő: hogyan töltsük ki helyesen?

Kisebb-nagyobb közlekedési balesetek bármelyik autóssal előfordulhatnak, ebben a kellemetlen helyzetben pedig sokan azt sem tudják, melyek a legfontosabb teendőik. A gördülékeny kárrendezéshez azonban nagyon fontos, hogy tudjuk, hogyan kell megfelelően kitölteni a baleseti bejelentőt. Vegyük sorra a teendőinket!

Mi az első teendő, ha balesetet szenvedünk?

Ha baleset történik, természetesen a legfontosabb teendő a személyi sérülés ellátása: ha bármelyik fél orvosi ellátásra szorul, azonnal hívjunk mentőt, és kövessük a mentésirányító utasításait. Ha nincs is szükség mentőre, rendőrt minden személyi sérüléssel járó balesethez hívnunk kell – akkor is, ha látszólag megúsztuk egy karcolással. Rendőrt kell hívnunk abban az esetben is, ha valamely félnek nincs érvényes kötelező biztosítása, illetve, ha egyik fél sem ismeri el a károkozást. Ha csak anyagi kár jelentkezett, és a károkozó egyértelműen elismeri a felelősségét, rendőrségi közbenjárás nélkül is intézhetjük a kárbejelentést.

Közeleg az évforduló? Ellenőrizze, hogy érdemes-e biztosítót váltania! KGFB ajánlatok a Netrisk.hu-n

Mi a szerepe a baleseti kárbejelentő lapnak?

A hagyományos kék-sárga baleseti bejelentő lapot minden autóvezetőnek magánál kell tartania, és kár esetén ki kell töltenie. Amennyiben az esetről rendőrségi jegyzőkönyv készül, a biztosítók elsősorban ezt veszik majd figyelembe a kárrendezés során, azonban ha nem kerül sor rendőrségi intézkedésre, a biztosító a baleseti bejelentő lapon közölt információkat fogja figyelembe venni. Ezért is nagyon fontos, hogy helyesen töltsük ki a mezőket, és minden szükséges adatot adjunk meg.

Hogyan zajlik a baleseti bejelentő kitöltése?

Ha a károkozó és a károsult közt nincsenek vitás kérdések, gyakorlatilag mindegy, melyik fél tölti ki a bejelentő lapot, viszont fontos, hogy a kitöltést követően a másik fél megkapja a másodpéldányt. A nyomtatvány kitöltésekor végig ügyeljünk arra, hogy mindkét fél olvashatóan töltse ki az adatait – egy stresszhelyzetben, amikor ráadásul a kitöltés körülményei sem ideálisak, erről könnyedén megfeledkezhetünk, egy-egy olvashatatlan adat azonban nagyban megnehezítheti a kárrendezést. Kezdjünk a baleset időpontjának pontos feltüntetésével, és jelezzük, ha rendelkezünk CASCO biztosítással, majd haladjunk tovább, és adjuk meg a járművezetők elérhetőségeit (ügyeljünk a pontosságra!), valamint a baleset körülményeit. A kék-sárga baleseti bejelentőn vázlattal pontosíthatjuk a két jármű helyzetét – itt természetesen nem kell művészi rajzra törekedni, azonban ügyeljünk az utcanevek és a közúti jelzések pontos megjelölésére. Végül a megjegyzés pontban bármelyik fél jelezheti, ha elismeri a károkozást – ennek feltüntetése nem kötelező, de egyszerűsítheti a kárrendezési eljárást. Utolsó lépésként győződjünk meg arról, hogy mindkét fél aláírta az űrlapot, majd ha eddig nem tettük, fotókkal alaposan dokumentáljuk a helyszínt és a balesetben részt vett járműveket.

Mit kell tudni a baleseti bejelentő appról?

Jó hír, hogy a hagyományos, papír alapú kárbejelentés mellett ma már választhatjuk a MABISZ ingyenesen letölthető E-kárbejelentő applikációját is. Az app felhasználóbarát funkciókkal támogatja a gyors és egyszerű kárbejelentést, fotókat és hangfelvételt csatolhatunk bejelentésünkhöz, sőt, akár segélyhívást is indíthatunk.

Mi a teendő a baleseti bejelentő kitöltése után?

A balesetet követően a károkozónak 5, a károsultnak pedig 30 napja van arra, hogy bejelentse a kárt a károkozó biztosítójánál. Természetesen ezt érdemes minél hamarabb megtenni, hogy a lehető leghamarabb megindulhasson a kárrendezési eljárás. Ha rendelkezünk CASCO biztosítással, természetesen annak a terhére is intézhetjük a javíttatást, azonban ebben az esetben a saját biztosítónkat is értesíteni kell. A biztosító ezt követően jelentkezni fog a kárszemlével vagy további adategyeztetéssel kapcsolatban, és akár okozói, akár elszenvedői voltunk a káresetnek, hamarosan pontot tehetünk a kellemetlen ügy végére.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek