Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

12

Óra

19

Perc

40

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. július 13.

A só rejtett világa: 4 sóbánya Európában, amit mindenképpen látni kell

Bár a sóbányákról talán nem az az első gondolatunk, hogy milyen érdekesek, elég csak egyet útba ejteni, és rögtön érteni fogjuk, miért vonzanak több tízezer látogatót évente. A gyógyhatású levegő, a lenyűgöző, föld alatti világ és a látványos vezetett túrák kicsiknek és nagyoknak is maradandó élményt nyújtanak. Cikkünkben 4 világhírű sóbányát veszünk sorra, amelyek közül legalább egyet mindenképpen látnunk kell!

Tordai sóbánya

Az Erdélyben található tordai sóbányába látogatva biztosan elakad a szavunk: az egyszerre ősi és modern környezetben egy teljesen másik világba csöppenhetünk. Ahogy egyre beljebb haladunk a bányában, láthatunk sóvízesést, csónakázhatunk a tavon, a tágas Rudolf-tárnában pedig hihetetlen kalandok várnak minket. Tegyünk egy kört az óriáskeréken, amelyhez hasonló élményt még biztosan nem éltünk át, próbáljuk ki a minigolfot, csapjunk egy családi tekemérkőzést, vagy egyszerűen csak sétálgassunk, és szívjuk magunkba a tiszta, számos gyógyhatással rendelkező sós levegőt. A sóbánya a hét minden napján nyitva van, és idegenvezető nélkül is látogatható, azonban az egyes szolgáltatások (pl. csónakázás, óriáskerék, biliárd) külön díjhoz kötöttek.

Külföldi nyaralást tervez? Indulás előtt kalkuláljon és kössön utasbiztosítást egyszerűen, online!

Wieliczkai sóbánya

A világ legrégebbi kősóbányái közé tartozik a Lengyelországban található wieliczkai sóbánya, amelynek sótelepei a miocén korban keletkeztek. A tordai sóbánya szinte futurisztikus világa után a wieliczkai sóbánya történelmi pompájával merőben más hangulatot áraszt: a díszes kápolnák és a pompás, sókristályokból készült csillárok miatt szinte egy kastélyban érezhetjük magunkat. A vezetett túrák során körülbelül 2 óra alatt járhatjuk be a sóbánya területét, azonban készüljünk fel, hogy sok lépcsőzés vár ránk: lefelé végig lépcsőkön, felfelé pedig lifttel vezet az út. Ne feledjük, hogy a sóbánya klímája nyáron sem haladja meg a 18 fokot, így érdemes ennek megfelelően öltözni.

Salzwelten, Salzburg

Ausztria híres sóbányáiról, a Salzweltennek, azaz „sóvilágnak” keresztelt bányákból pedig három is található az országban: Hallstattban, Altaussee-ben és Salzburg környékén is találunk egyet. Mi most az utóbbit ajánljuk: a halleini sóbányaként is ismert, Salzburg közeli látványosság tökéletes családi programot biztosít a borúsabb napokra. A lenyűgöző föld alatti világ bejárása közben szórakoztató módon ismerkedhetünk meg a sóbányászat történetével: a hegy mélyére bányavonattal utazhatunk, majd átgyalogolhatunk az osztrák-német határon, a különböző szintek között pedig csúszdák vezetnek, ami kicsik és nagyok közös kedvence. A túra során megkóstolhatjuk a bányában csörgedező sós vizet, hajóra szállhatunk, és még egy látványos fényjátékot is megcsodálhatunk. Bár a helyszínen biztosítanak védőruházatot, az igen alacsony hőmérséklet miatt érdemes jól felöltözni, a kavicsos talaj miatt pedig gondoskodjunk a strapabíró lábbeliről is.

Berchtesgadeni sóbánya

Berchtesgadenben 1517 óta bányásznak sót, amelynek folyamatát szerencsére a nagyközönség is megismerheti. A körülbelül egyórás túravezetés során csaknem másfél kilométert tehetünk meg a kisvasúton, lecsúszhatunk a közel 40 méter hosszú bányacsúszdán, csónakázhatunk a föld alatti sós tavon, és megtekinthetjük a sókatedrálist. Az utunkat különböző multimédia-installációkkal teszik még látványosabbá, a nyári hőségben pedig kellemes enyhülést biztosít az állandó, 12 fokos hőmérséklet. A bánya az ünnepnapokat kivéve egész évben nyitva van, azonban a téli szezonban rövidített nyitvatartással üzemelnek. Ne hagyjuk ki, ha Németországban járunk!

Figyelem! Indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk az aktuális beutazási feltételekről, és a helyszínek látogathatóságáról.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek