Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. augusztus 5.

Családi nyaralás gyerekkel: így biztosítsuk a legkisebbeket

Ha a külföldi utazás gyerekekkel történik, az egész családot felejthetetlen élmények várják. Egy ilyen nyaralás azonban minden előnye mellett több kihívást is tartogat: az idegen környezet a legkisebbeknek is izgalmas, ami miatt előfordulhat, hogy meggondolatlanul viselkednek. Éppen ezért a nyaralás alatt fokozottan oda kell figyelnünk rájuk és a biztonságukra, ám ugyanennyire fontos, hogy indulás előtt az ő védelmükről is gondoskodjunk. Cikkünkben megmutatjuk, mire kell ügyelnünk, amikor utasbiztosítást kötünk gyerekeknek.

Nyaralás gyerekkel: milyen kockázatokkal járhat?

Fontos, hogy az utazás kisgyerekkel is biztonságosan teljen, így különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy az utasbiztosításunk őket is védje. Teljesen természetes, hogy egy új környezetben, külföldön a gyerekek fel akarják fedezni a szálláshely környékét, vagy a tengerparton nagy hévvel vetik bele magukat a játékba, azonban gondoljunk csak bele, mennyire balesetveszélyes lehet mindez rájuk nézve. A kisebbek nyaralás közben általában sokat szaladgálnak, ugrálnak, pancsolnak a tengerben, eközben viszont sérüléseket szerezhetnek, aminek következtében előfordulhat, hogy orvosi ellátásra lesz szükségük. Továbbá számolnunk kell egy esetleges betegséggel: gyerekek esetében gyakran előfordulhat, hogy érzékenyebben reagálnak a helyi konyha specialitásaira vagy az ivóvízre, de nem feledkezhetünk meg a napszúrásról sem.

Kockázati tényezőként megemlíthetjük a tengeri állatokat is: előfordulhat, hogy a kíváncsiskodó gyerekek közel mennek olyan élőlényekhez, amelyeknek a csípése veszélyes lehet. A tengeri sünök tüskéje például mérget tartalmaz, így ha a kisebbek véletlenül belelépnek vagy belenyúlnak, a bőrbe fúródott tüske gyulladást és kiütéseket okozhat, ezért ezt mihamarabb el kell távolítani. A sünök ellen strandcipővel védekezhetünk, nyaralás előtt szerezzünk be egy párat a gyerekeknek is. Ezen kívül megeshet, hogy a part közelébe sodor a víz néhány medúzát, melyeknek csípése szintén aggodalomra adhat okot, ebben az esetben gyakori tünet a bőrpír, viszketés, zsibbadás vagy a hólyagok megjelenése. A csípés viszont súlyosabb esetben allergiás reakciót is kiválthat, és akár még a vízben súlyosabb tüneteket vagy görcsöt okozhat. Ebben az esetben amint lehet, öblítsük le a bőrfelületet tengervízzel, majd kérjünk segítséget a parti mentőktől. Továbbá a strandon is legyen nálunk rovarriasztó spray, különösen akkor, ha még nem tudjuk, hogy gyermekünk érzékeny-e valamilyen rovarcsípésre, hiszen azok is sokaknál allergiás reakciót válthatnak ki. Ebből is látszik, hogy orvosi ellátásra külföldön is szükségünk lehet, ez azonban komoly kiadást jelenthet, így semmiképp se hagyjuk ki a gyerekeket sem a számításból, amikor utazás előtt utasbiztosítást kötünk.

Mennyibe kerül az utasbiztosítás gyerekeknek?

Bár sokan nem tudnak róla, de azokban az esetekben, amikor az egész családnak kötünk biztosítást, kedvezményben részesülhetünk: a biztosítók 25, 50, de akár 100 százalékos kedvezményben is részesíthetnek minket a 18. életévüket be nem töltött gyerekek biztosítási díját tekintve. Ezen kívül kedvezményben részesülhetünk akkor is, ha csoportosan vagy nagy családdal utazunk, az ilyen típusú utasbiztosítások esetén a gyerekekre vonatkozó biztosítás anyagi vonzata szintén minimális. Azonban ez szolgáltatónként eltérő mértékű kedvezményt jelent, valamint az is változó, hogy milyen biztosítási események azok, amelyek után fizet a biztosító – így biztosításkötés előtt alaposan járjunk utána, hogy melyik utasbiztosítás felel meg leginkább az igényeinknek. Ebben segítségünkre van a Netrisk utasbiztosítás kalkulátora , ahol meg kell adnunk a felnőttek és a gyerekek életkorát is, majd ár-érték arány szerint mérlegelhetjük az ajánlatokat. Amennyiben az utasbiztosítást gyerekekre is kötjük, az ajánlati oldalon már a kedvezményes biztosítási díjak közül választhatunk.

Milyen további lehetőségeink vannak?

Azt is érdemes tudnunk, hogy az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításra vonatkozó kormányrendeletnek köszönhetően államilag finanszírozott balesetbiztosítási védelemben részesülnek a 3 és 18 év közötti gyerekek. Így amennyiben az utazást 1 éves gyerekkel tervezzük, rá nem lesz érvényes ez a típusú biztosítás, ahogyan a 2 évesekre sem. Továbbá ez a típusú védelem közel sem nyújt mindenre fedezetet, így mindenképp érdemes emellett olyan utasbiztosítást kötnünk, ami a gyerekekre is kiterjed, és kellő védelmet nyújt nemcsak kisebb sérülés vagy csonttörés, hanem akár egy súlyosabb baleset bekövetkezése esetén is. Jól látható tehát, hogy az utasbiztosítást gyerekeknek is feltétlenül érdemes megkötni, hiszen a biztosítás díja elenyésző ahhoz képest, amit kórházi ellátásra költenénk külföldön biztosítás hiányában – a nyugodt pihenés pedig megfizethetetlen.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek