Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. október 14.

Ingyen barangolhatják be Európát a 18 évesek: újraindul a DiscoverEU program

Az Európai Unió DiscoverEU nevű kedvezményezése minden évben lehetőséget biztosít a 18. életévüket betöltött fiataloknak, hogy vonattal felfedezzék Európa mesés tájait. A koronavírus-járvány miatt tavaly törölték a pályázatot, így idén kivételesen azok is jelentkezhetnek az ingyenes vonatjegyért, akik 2020-ban teljesítették a pályázat feltételeit. Nézzük, mikor és hogyan pályázhatunk!

Mi a DiscoverEU?

Egy uniós kezdeményezés, amelynek célja, hogy a 18. életévüket frissen betöltött fiatalok egy izgalmas utazás során ismerjék meg Európa izgalmas tájait. A program nem titkolt célja továbbá, hogy az út során megismert emberek, nyelvek, kultúrák és kihívások önállóbbá, magabiztosabbá és nyitottabbá tegyék a pályázókat, akik felnőtt életüket egy hatalmas kalanddal kezdhetik meg. A program keretei között ingyenes vasúti utazásra jogosító utalványokra lehet pályázni.

Kik pályázhatnak?

A kezdeményezésben mindig azok a fiatalok vehetnek részt, akik az adott évben töltötték vagy töltik be a 18. életévüket – ez idén a 2003. január 1. és december 31. között születettekre vonatkozik. Mivel azonban 2020-ban a pandémia miatt a pályázat mindkét fordulóját törölték, idén rendhagyó módon azok is pályázhatnak, akik tavaly lettek volna jogosultak – ennek megfelelően a 2021-es őszi fordulóra azok jelentkezhetnek, akik 2001. július 1. és 2003. december 31. között születtek.

Hogyan lehet jelentkezni?

A jelentkezéseket ebben a fordulóban 2021. október 12. és október 26. között fogadják a kezdeményezés hivatalos weboldalán . A jelentkezés feltétele, hogy a pályázó az Európai Unió valamely tagországában éljen, illetve rendelkezzen érvényes személyi okmánnyal (személyi igazolvány vagy útlevél), amellyel igazolni tudja az életkorát. A szervezők fogadják legfeljebb ötfős csoportok jelentkezését is, amennyiben a csoport valamennyi tagja megfelel a pályázati követelményeknek – ebben az esetben a csapatvezetőnek kell elsőként regisztrálnia, a csapattagok az ekkor kapott csoportkóddal tudják jelezni, hogy melyik csoporttal utaznának. A jelentkezés során a pályázóknak ki kell tölteniük egy játékos kvízt is, amelynek az eredményeit rangsoroláskor figyelembe veszik.

Pontosan milyen vonatjegyekre lehet pályázni?

A program keretei között kétféle vonatjegyre lehet pályázni: a rugalmas utazási igazolvány egy hónapig érvényes, amely során meghatározott számú napot használhatunk fel utazásra, azonban korlátlan számú uniós országot felfedezhetünk, sőt, a megadott napokon akár többször is vonatra szállhatunk. Ha minél több országba szeretnénk ellátogatni, érdemes ezt az opciót választani. A fix utazási igazolvány legfeljebb egy hónapig érvényes, amely során legfeljebb két uniós országba (vagy egy országon belül legfeljebb két városba) látogathatunk el. Ha ezt a megoldást választjuk, előre el kell döntenünk, hogy mely napokon utazunk majd, ezen pedig utólag nem tudunk módosítani. A fix utalvány költségkerete 258 euró, ezt nem léphetjük túl. Az utalványokat 2022. március 1. és 2023. február 28. között kell felhasználni.

Mit fedez és mit nem fedez az utazási igazolvány?

A pályázat során elnyert utazási igazolványok fedezik a másodosztályú vasúti utazás költségeit a választott igazolványtípus (fix vagy rugalmas) feltételei alapján. Ez azt jelenti, hogy a fix jeggyel két, a rugalmas opcióval pedig ennél akár sokkal több uniós országba is ingyen elutazhatunk! Amennyiben az út egy bizonyos szakaszán nem elérhető vasúti közlekedés, igénybe vehetünk autóbuszos és kompos közlekedést is, azonban ennek feltételeiről mindig tájékozódjunk indulás előtt. Az utazási igazolvány nem fedezi a helyfoglalással járó extra költségeket (helyjegy), a szállás, a helyi tömegközlekedés (villamos, metró, stb.), valamint az étkezés költségét. A pályázaton elnyert utalványok nem fedezik továbbá az utasbiztosítás díját, így indulás előtt feltétlenül gondoskodjunk erről. Minden utazó rémálma egy elveszett poggyász vagy más érték, így – már csak a szülők megnyugtatásáért is – mindenképpen kössük meg a biztosítást, és váltsuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ha a rugalmas utazást választjuk, és nem tudjuk előre, hogy pontosan mely országokat fogjuk meglátogatni, a Netrisk.hu -n akár az utazás napján is megköthetjük a biztosításunkat , azonban mindig gondoskodjunk arról, hogy az indulás pillanatában már rendelkezzünk kötvénnyel – így az európai utunk nemcsak kalandos, de biztonságos is lesz!

A részletes pályázati feltételek megtekinthetők a kezdeményezés weboldalán. A közzétett információk pontosságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, külföldi utazás esetén mindig tartsa be az aktuális járványvédelmi szabályokat!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek