Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. szeptember 6.

Egy életre szóló élmény: így készülhetünk fel az El Caminóra

A Szent Jakab-út, ismertebb nevén El Camino hagyománya egészen a 11. századig nyúlik vissza, jelentősége pedig napjainkra már messze túlmutat a valláson: azok is belevágnak, akik spirituális utazásra, önismereti élményre, vagy egyszerűen csak kihívásra vágynak. A megterhelő zarándokútra testben és lélekben is készülni kell: cikkünkben sorra vesszük, miről kell gondoskodnunk indulás előtt!

Válasszunk utat és időpontot!

Az út célpontját, Santiago de Compostelát több különböző útvonalon is megközelíthetjük, és csak rajtunk áll, melyiket választjuk: az ismertebb útvonalak közé tartozik az úgynevezett „francia út”, de dönthetünk többek között az északi, az ezüst, a portugál és az angol utak mellett is. Az útvonal kiválasztásakor az út hossza és nehézsége mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy hova egyszerűbb a kijutás – a határokat átlépő útvonalak a járványhelyzet alatt nagyobb szervezést igényelhetnek. Ugyanilyen fontos a megfelelő időpont kiválasztása is: túl melegben vagy túl hidegben megterhelőbb a gyaloglás, így a kellemes őszi vagy tavaszi hónapok ideálisak lehetnek.

Szervezzük meg az oda- és visszajutást!

Ha megvan az útvonal, amit teljesíteni fogunk, meg kell szerveznünk az utazást. Ehhez érdemes összeállítani egy útitervet, és kiszámolni, hogy nagyjából hány nap alatt fogjuk teljesíteni a távot – általában azt javasolják, hogy ne szabjunk meg magunknak túl szigorú időkeretet. Ha tehetjük, számoljunk rá a tartózkodásra néhány plusz napot, hiszen elképzelhető, hogy nem tudjuk tartani a tervezett tempót, és persze bármikor adódhatnak váratlan helyzetek, akár szélsőséges időjárásról, akár sérülésről van szó. Ha mégis sikerül korábban célba érni, ezt a pár napot pihenéssel tölthetjük, amelyre minden bizonnyal szükség lesz a megterhelő gyalogtúra után. Indulás előtt mindenképpen ellenőrizzük a célországra vonatkozó beutazási szabályokat, és kövessük nyomon a járványhelyzet alakulását. Utasbiztosítás nélkül semmiképp se induljunk el: a Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorában a „zarándokút” opció kiválasztásával kifejezetten ilyen jellegű utazásra köthetünk biztosítást, a Covid-fedezettel rendelkező utasbiztosításokat pedig külön ikon jelzi, így könnyedén kiválaszthatjuk az igényeinkhez legközelebb állót. A hagyományos utasbiztosítási fedezetek – például poggyászkár, baleset és járatkésés – mellett ezek a biztosítások kifejezetten a zarándokokra lettek szabva, így például megtéríthetik vagy kiegészíthetik a szállásunk költségét, ha betegség vagy baleset miatt meg kell szakítanunk az utat, vagy a zarándokszállások telítettsége miatt máshol kell megszállnunk.

Szerezzük be a szükséges felszerelést!

Ha tapasztalt túrázók vagyunk, valószínűleg már van olyan túrafelszerelésünk, amit használni tudunk, azonban ebben az esetben is elképzelhető, hogy új kellékeket kell beszereznünk. Nagyon fontos a kényelmes, bejáratott, jó állapotú túracipő vagy -bakancs, valamint a stabil, de könnyű hátizsák. Utóbbinál ügyeljünk arra, hogy ne pakoljuk túl: tényleg csak a legszükségesebbeket vigyük magunkkal, a naponta megtett több tíz kilométeres gyaloglásokon ugyanis nagyon kellemetlen lehet a plusz teher. A legtöbb zarándokszálláson találunk mosógépet, így elég, ha néhány váltás ruhát és fehérneműt magunkkal viszünk – egyedül zokniból érdemes több párat csomagolni, ezek közül is válasszuk a kényelmes, minél kevesebb varrással ellátott, gyorsan száradó darabokat. Gondoskodjunk a napvédelemről és a fekhelyről is: egy könnyű hálózsák nagy segítség lehet a gyakran egyszerű zarándokszállásokon, egy magas védelmet adó naptejjel pedig elkerülhetjük a leégést. Az út elején ne felejtsük el kiváltani a zarándokútlevelet, és rendszeresen pecsételtessünk is bele, ugyanis a zarándokszállásokon és egy esetleges kárbejelentéskor is szükségünk lesz rá.

Készítsük fel a testünket az intenzív mozgásra!

Miután az El Camino legnépszerűbb útvonala, a francia út 798 kilométer hosszú, az út teljesítése értelemszerűen kemény fizikai munkával jár, amelybe csak megfelelő állóképességgel érdemes belevágni. Ha nem vagyunk hozzászokva a hosszabb gyalogtúrákhoz, az indulás előtti hetekben, hónapokban fokozatosan szoktassuk hozzá a testünket az igénybevételhez, és ha új túracipőt szereztünk be az alkalomra, időben járassuk be azt is, hogy ne „élesben” kelljen aggódnunk a kellemetlen sebek és vízhólyagok miatt.

Hangolódjunk rá az utazásra!

Aki már megjárta az El Caminót, életre szóló élménynek tartja: a hosszas gyaloglás során teljesen más impulzusok érnek minket, mint a dolgos, gyakran stresszes hétköznapokon, így ez az út tökéletes alkalom arra, hogy rendszerezzük a gondolatainkat. A tapasztaltabbak ugyanakkor azt javasolják, hogy ne induljunk útnak nagy elvárásokkal: egyszerűen csak adjuk át magunkat az élménynek, és figyeljük meg, milyen hatással van ránk. A zarándokút során olyan problémákat kell megoldanunk, amelyekben szerencsés esetben ritkán van részünk: hol pihenjünk meg éjszaka, hogyan lesz másnapra tiszta ruhánk, hogyan fogunk lesétálni több száz kilométert. Ezekből a kihívásokból rengeteget tanulhatunk önmagunkról és azokról is, akikkel az utat teljesítjük, hazaérkezve pedig gyakran teljesen más színben látjuk a világot, mint az út előtt. Nem véletlen, hogy aki egyszer teljesíti az El Caminót, általában néhány év, vagy akár évtized elteltével visszatér – ha a saját bőrünkön szeretnénk megtapasztalni ezt az érzést, irány Spanyolország!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek