Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. december 7.

Hosszú hétvégék 2023-ban: dátumok és programajánló

Az új év kezdetével itt az ideje új élményeket szerezni: végre elkezdhetjük tervezgetni, hogy hova utazzunk és kiránduljunk idén. 2023-ban szerencsére több három vagy négy napos hosszú hétvégével is számolhatunk, amikor lehetőségünk lesz egy kiadósabb pihenésre: használjuk ki ezeket az alkalmakat, és szervezzünk közös családi programokat. Cikkünkben mutatjuk az idei hosszú hétvégéket a pontos dátumokkal és programajánlónkat.

Húsvét, 2023. április 7–10.

Meglehetősen kimerítően fog indulni az évünk, hiszen egészen húsvétig kell várnunk az első hosszú hétvégére. Áprilisban már kifoghatunk kellemes időjárást, így érdemes szabadtéri programokat is szervezni erre a 4 napra. Ha a gyerekeknek kedveznénk, akkor ebben az időszakban már járnak a kisvasutak az ország különböző pontjain, célba vehetünk egy állatkertet vagy vadasparkot, rossz idő esetén pedig egy bábszínház vagy valamilyen kézműves foglalkozás is remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

Ön is útnak indul valamelyik hosszú hétvégén? Kössön utasbiztosítást az egész családnak a Netrisk.hu-n!

A munka ünnepe, 2023. április 29. – május 1.

A 19. század végén és a 20. század elején fokozatosan vezették be a 8 órás munkaidőt, a Második Internacionálén pedig hivatalosan is a munkásosztály nemzetközi összefogásának ünnepévé nyilvánították május elsejét. Európában az ünneppel összefonódtak olyan szokások, mint a májusfaállítás és a majális, utóbbinak elmaradhatatlan része a vidámparki szórakozás körhintával, céllövöldével, dodzsemmel és az ikonikus nassolnivalókkal. Ezen a hétvégén országszerte találunk kikapcsolódási lehetőséget, se szeri, se száma a városokban felállított mini vidámparkoknak. Ha pedig nem kedveljük az ilyen jellegű szórakozást, nézzünk ki egy színházi darabot vagy koncertet, ami az egész társaság kedvére lehet.

Pünkösd, 2023. május 27–29.

A vallási ünnep újabb lehetőséget nyújt a pihenésre: ebben az időszakban bármerre is járunk az országban, a nagyobb városokban találunk pünkösdi fesztiválokat, ahol kedvünkre válogathatunk a változatos rendezvények közül. Ha a történelem közel áll a szívünkhöz, látogassunk el valamelyik híres hazai várba, ahol korhű programok segítségével utazhatunk vissza az időben. Május végén nagyobb eséllyel lesz jó idő, így ezen a hosszú hétvégén beiktathatunk egy kirándulást a festői Dunakanyarban, valamelyik hegyvidéken, vagy akár egy kerékpáros túrát is szervezhetünk a családnak és a barátoknak.

Az 1956-os forradalom kitörésének emléknapja, 2023. október 21–23.

Az október 23-ai nemzeti ünnep hétfőre esik, így ekkor is kihasználhatjuk a 3 napos hétvége előnyeit. Ezt az őszi hosszú hétvégét akár egy borvidéken is eltölthetjük egy gasztronómiai témájú fesztivállal egybekötve, vagy belevethetjük magunkat a kényeztető pihenésbe egy wellness hétvége keretén belül. Ha a fővárosban tartózkodunk, ilyenkor általában lehetőségünk nyílik ingyenes parlamenti látogatásra, amikor megtekinthetjük a Szent Koronát, illetve – nemcsak Budapesten, hanem vidéken is – több múzeum is mentesít minket a belépő fizetése alól, így érdemes informálódni a részletekről.

Karácsony, 2023. december 23–26.

Az ünnep nem lehet az igazi karácsonyi vásárok nélkül: fényárban és kellemes illatokban gazdag vásárokat szinte mindenfelé találunk az országban. Ha fényűző nyüzsgésre vágyunk, a fővárosban a Bazilikánál vagy a Vörösmarty téren található vásárt keressük fel, a bensőségesebb hangulathoz viszont válasszuk az óbudai Szentlélek téren található vagy a szentendrei vásárt. A mozgás szerelmeseinek kötelező program ebben az időszakban a korcsolyázás, de ha inkább behúzódnánk a melegre, csapjunk egy társasozós, filmnézős estét, vagy készüljünk a szentestére, és süssünk közösen valami finom süteményt.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek